Πέμπτη, 21 Μαρτίου 2013

«Λάθος η επιβάρυνση για τους μικροκαταθέτες»

Η ιρλανδή υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και προεδρεύουσα της ΕΕ Λουσίντα Κρέιτον δηλώνει ότι ήταν λάθος η αρχική απόφαση του σχεδίου διάσωσης για την Κύπρο που επέβαλε αναγκαστική εισφορά στους μικροκαταθέτες.
Σε συνέντευξή της στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ιρλανδίας, που ασκεί και την εξάμηνη εκ περιτροπής προεδρία στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, δηλώνει χαρακτηριστικά:
«Ήταν μάλλον λάθος να επιβαρυνθούν οι τραπεζικοί λογαριασμοί των μικροκαταθετών για να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση. Τώρα πρέπει να διατυπώσουμε μία νέα, δίκαιη πρόταση το συντομότερο δυνατόν».
Η επόμενη ερώτηση αναφέρεται στη σύγκριση της Ιρλανδίας με τις άλλες χώρες που εφαρμόζουν μνημονιακό πρόγραμμα: «Βλέποντας τι υποχωρήσεις γίνονται απέναντι σε κάποιες άλλες χώρες της κρίσης, μήπως έχετε μετανιώσει για το σκληρό πρόγραμμα λιτότητας στην Ιρλανδία;» Η απάντηση της κ.Κρέιτον: «Αυτές τις αιτιάσεις τις ακούμε στη χώρα μας από την αντιπολίτευση. Αλλά φυσικά δεν μετανιώνουμε που έχουμε την κατάσταση υπό έλεγχο. Είμαστε μία από τις ελάχιστες χώρες της ευρωζώνης με θετικούς δείκτες ανάπτυξης από το 2011».
Ενθαρρυντικά λόγια για την Κύπρο
Η νέα κυπριακή κυβέρνηση βρίσκεται στον σωστό δρόμο, λέει η Λουσίντα Κρέιτον Η νέα κυπριακή κυβέρνηση βρίσκεται στον σωστό δρόμο, λέει η Λουσίντα Κρέιτον
Η Ιρλανδία θεωρείται για μία ακόμη φορά «ο καλός μαθητής της ΕΕ», καθώς είναι η πρώτη από τις «μνημονιακές χώρες» που δείχνει ικανή να βγει στις αγορές για να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της με λογικά επιτόκια. Συνήθης πλέον είναι η σύγκριση με τις χώρες της κρίσης που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες δυσκολίες στην υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών, αλλά, πλέον, και με την Κύπρο, η οποία βρίσκεται στον προθάλαμο του μνημονίου. Η προεδρεύουσα της ΕΕ εκφράζεται θετικά για τις προσπάθειες της κυπριακής κυβέρνησης: «Η εμπειρία μας δείχνει ότι πρέπει να προχωρήσει κανείς πολύ γρήγορα στην εξυγίανση του προϋπολογισμού. Έτσι αποκαθιστά την εμπιστοσύνη των πολιτών και των επενδυτών. Έχω την αίσθηση ότι η νέα κυπριακή κυβέρνηση ακολουθεί αυτόν ακριβώς τον δρόμο».
Η σύγκριση Ιρλανδίας-Κύπρου επεκτείνεται και στο οικονομικό μοντέλο που ακολουθούν οι δύο χώρες, αν και η Ιρλανδία δεν βασίζεται μόνο στον τραπεζικό τομέα και στις υπηρεσίες, αλλά έχει και βιομηχανική παραγωγή.
Παρ΄όλα αυτά το ερώτημα παραμένει: «Θα επιφέρει η κρίση του ευρώ μία εναρμόνιση της φορολογικής νομοθεσίας στην ΕΕ»; Η απάντηση της Λουσίντα Κρέιτον είναι σαφής: «Αυτό θα ήταν καταστροφικό. Και οι μικρές χώρες πρέπει να είναι ανταγωνιστικές. Το πρόβλημά μας δεν ήταν ο χαμηλός φορολογικός συντελεστής, αλλά η ελλειπής εποπτεία του τραπεζικού συστήματος. Ευτυχώς, τόσο στην Ιρλανδία, όσο και γενικότερα στην ΕΕ έχουμε πλέον αναπτύξει τους μηχανισμούς που κανονικά θα έπρεπε να είχαμε θεσπίσει από τότε που ιδρύθηκε η ΕΕ». FAZ / Γιάννης Παπαδημητρίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.