Κυριακή, 3 Μαρτίου 2013

Τα σκοτεινά παιχνίδια του Μπομπ Τραά στην Ελλάδα


Ο Ολλανδός τεχνοκράτης Μπομπ Τράα εγκαταστάθηκε στην Αθήνα ως τοποτηρητής του ΔΝΤ τον Οκτώβριο του 2010.
Αν και ο ρόλος του είναι σαφής και με συγκεκριμένες αρμοδιότητες, ο κ. Τράα από πολύ νωρίς έδειξε πως δεν πρόκειται να περιοριστεί στα αυστηρά πλαίσια που του επέβαλε η αποστολή του να βοηθήσει στην εισροή εσόδων στα ταμεία του κράτους.
Στην αρχή ήταν τα μυστικά ραντεβού του με την ελληνική επιχειρηματική ελίτ και οι παρεμβάσεις στα ΜΜΕ.
Σύντομα ακολούθησαν και οι «παραινέσεις» στους Έλληνες επιχειρηματίες, όπως στον Ευάγγελο Βουλγαράκη, ιδιοκτήτη της υαλουργίας «Γιούλα», τον οποίο προέτρεψε να πάρει το εργοστάσιο του από την Ελλάδα και να το εγκαταστήσει στη Βουλγαρία!
Ήταν λοιπόν σαφές ότι ο τοποτηρητής είχε ξεφύγει από το ρόλο του. Το ότι θα έφτανε όμως στο σημείο να προωθεί συμφέροντα συγκεκριμένων επιχειρηματικών ομίλων τρίτων χωρών, να στήνει μπίζνες με ακίνητα που βρίσκονται σε διαδικασία αποκρατικοποίησης και να ζητάει ρουσφέτια από τους Έλληνες υπουργούς είναι κάτι που μάλλον κανείς δεν το φανταζόταν.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», ο κ. Τράα, αγνοώντας το συμβουλευτικό του ρόλου του, θέλει να έχει λόγο για τις επενδύσεις και απαιτεί να έχει πληροφόρηση για τις αποκρατικοποιήσεις.
Μάλιστα, δεν αρκείται σε γενικές πληροφορίες, αλλά θέλει να ξέρει ανά πάσα στιγμή την εξέλιξη των διαγωνισμών και το πώς πηγαίνουν συγκεκριμένα επιχειρηματικά σχήματα, τα οποία όπως φαίνεται «υπηρετεί».
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της αποκρατικοποίησης της Κασσιόπης στην Κέρκυρα, για την οποία ο κ. Τράα είχε ασκήσει μεγάλη πίεση ώστε να επισπευστούν οι διαδικασίες για ανάληψη των ακινήτων της περιοχής από την αμερικανική NCH Capital, κάτι που, σύμφωνα με γνώστες της υπόθεσης, τελικά πέτυχε.
Μεγάλο είναι επίσης το ενδιαφέρον του Ολλανδού τεχνοκράτη και για μια σειρά τουριστικών κυρίως ακινήτων, τα οποία βρίσκονται σε διαδικασία αποκρατικοποίησης. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, τα ακίνητα αυτά βολιδοσκοπούνται από μεγάλους ομίλους real estate των ΗΠΑ και της Ευρώπης, στους οποίους ο κ. Τράα εμφανίζεται μάλλον ως ενδιάμεσος!
Το πλέον προκλητικό όμως από τα όσα κάνει ο κ. Τράα στα ταξιδάκια του στην Αθήνα είναι το ότι μπαινοβγαίνει στα υπουργικά γραφεία και αντί να κάνει τη δουλειά του, ζητάει ρουσφέτια! Σύμφωνα με την ίδια πηγή, πρώην υπουργός των κυβερνήσεων Παπανδρέου που διατηρεί άριστη σχέση με τον Αντώνη Σαμαρά έμεινε άφωνος, όταν άκουσε τον κ. Τράα να του ζητάει να μεσολαβήσει στον πρωθυπουργό για μια ολλανδικών συμφερόντων εταιρεία συμβούλων που θα μπορούσε να βοηθήσει στην αναδιοργάνωση του Δημοσίου.
Τα όσα ακούγονται για τα έργα και τις ημέρες του κ. Τράα στην Αθήνα είναι σίγουρα εξοργιστικά. Επίσης, ενισχύουν το αίσθημα της κοινής γνώμης πως οι άνθρωποι του ΔΝΤ και γενικά οι δανειστές δεν έχουν έρθει στη χώρα για να την βοηθήσουν, αλλά για να την ρημάξουν.
Η κυβέρνηση του Ισημερινού κήρυξε τον κ. Τράα persona non grata, λόγω των παρασκηνιακών του ενεργειών. Στην Ελλάδα άραγε υπάρχει ελπίδα ή θα συνεχίσει ακάθεκτος τα περίεργα παιχνίδια του;;;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.