Η Γερμανία η κερδισμένη της κρίσης...

H Γερμανία δεν δείχνει να επηρεάζεται από την κρίση. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι οι Γερμανοί βγαίνουν κερδισμένοι από την ευρωκρίση, η οποία έχει «γονατίσει» πολλές χώρες του ευρώ.
Την ώρα που οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου αντιμετωπίζουν τη χειρότερη οικονομική κρίση των τελευταίων δεκαετιών το πλεόνασμα στο γερμανικό εμπορικό ισοζύγιο καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Με ελάχιστες εξαιρέσεις, θετική είναι επίσης η πορεία τόσο των δεικτών οικονομικής ανάπτυξης, όσο και της ανεργίας.
Αρκετοί ειδικοί υποστηρίζουν ότι η Γερμανία κερδίζει από τα προβλήματα άλλων χωρών και αναφέρουν ως παραδείγματα το ασθενές ευρώ που ενισχύει τις γερμανικές εξαγωγές ή τις κακές αξιολογήσεις της πιστοληπτικής ικανότητας των νοτιοευρωπαϊκών χωρών, που έχουν αυξήσει κατά πολύ τη ζήτηση για ομολόγα του γερμανικού δημοσίου. Εκτός αυτού τονίζεται ότι αν ξεπεραστεί η κρίση, τότε οι χώρες που έχουν λάβει οικονομική βοήθεια θα επιστρέψουν όσα δανείστηκαν μαζί με τόκους. Και επειδή η Γερμανία δίνει τα περισσότερα χρήματα από κάθε άλλη χώρα στην ΕΚΤ, το EFSF και τον ESM θα εισπράξει δισεκατομμύρια.
Η γερμανίδα οικονομολόγος Χάικε Γέμπκες ανήκει σε εκείνους που πιστεύουν ότι η Γερμανία είναι η μεγάλη κερδισμένη της κρίσης: «Η Γερμανία θεωρείται σίγουρο λιμάνι και έτσι εξηγείται το ενδιαφέρον για γερμανικά ομολόγα. Για αυτό μειώθηκαν και τα επιτόκια. Με τα έσοδα από τα επιτόκια, το δημόσιο καλύπτει το κόστος των επιτοκίων για την εξυπηρέτηση του χρέους». Deutsche Welle

Σχόλια