Ντροπή: Όλοι με μηνιάτικο μόνο 430 ευρώ ...

Μια θλιβερή πρόταση ρίχνει στο τραπέζι ο Β. Βενιζέλος για την αντιμετώπιση, υποτίθεται, της ανεργίας, προτείνοντας μισθό σε όλους της τάξης των 430 ευρώ. «Να δώσουμε δουλειά στις 400.000 οικογένειες που δεν έχουν κανέναν εργαζόμενο» είπε χθες υποκριτικά ο Β. Βενιζέλος, που, όπως θυμόμαστε, επέβαλε το χαράτσι της ΔΕΗ το φθινόπωρο του 2011.
Ο ίδιος έγινε υπουργός Οικονομικών στις 17 Ιουνίου του 2011, με ανεργία στα επίπεδα του 16%, και την παρέδωσε, όταν έφυγε στις 6 Μαΐου του 2012,
στο 23,1%. Στο διάστημα που άσκησε καθήκοντα υπουργού Οικονομικών προστέθηκαν 353.687 νέοι άνεργοι στη σιωπηλή στρατιά των ανθρώπων χωρίς μέλλον.

Η πρόταση Βενιζέλου υπόσχεται 700.000 άμεσες θέσεις εργασίας, ενώ το κόστος της κατά τον ίδιο είναι 1,3 δισ. ευρώ. Οπως είπε ο ίδιος, «τα λεφτά υπάρχουν» και θα αντληθούν από το ΕΣΠΑ, το ΙΚΑ και τον ΟΑΕΔ.
Οι θέσεις εργασίας που προτείνει ο Β. Βενιζέλος δεν είναι πραγματικές, αλλά εικονικές, και θα αμείβονται με ελεημοσύνη που θα μοιάζει με μισθό, ο οποίος σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες διαβίωσης του ατόμου.

Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ προτείνει κοινωνική εργασία σε δήμους ή αλλού, δεν αποκλείει τη συμμετοχή των γνωστών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, ενώ για να μη θεωρηθεί και τελείως απορριπτέα εντάσσει στον σχεδιασμό και επιχειρήσεις που θα συμμετάσχουν σε προγράμματα επανακατάρτισης με επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών.

Ο πολύς Β. Βενιζέλος, μαθημένος στα λεκτικά τερτίπια, εισάγει στην πρότασή του και τον όρο της απόκτησης εργασιακής εμπειρίας, που αντιστοιχίζει με 430 ευρώ τον μήνα.

Η πρόταση Βενιζέλου από την αρχή έως το τέλος της διαπνέεται από ένα αίσθημα φιλοδωρήματος, το οποίο θα δίνεται στους ανέργους από έξι έως οκτώ μήνες. Εξυπακούεται ότι δεν έχει καμία σχέση με ανάπτυξη και με την παροχή δημιουργικών κινήτρων.

Τα κυριότερα σημεία της πρότασης του ΠΑΣΟΚ για την καταπολέμηση της ανεργίας έχουν ως εξής:

*Ενίσχυση της απασχόλησης μέσω της δημιουργίας προσωρινών θέσεων εργασίας, οι οποίες θα αφορούν μικρά κοινωφελή έργα και υπηρεσίες.
*Σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, να δημιουργηθούν προγράμματα στήριξης των θέσεων εργασίας. Αυτό θα γίνει μέσω της επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών. Επιπρόσθετα, προτείνεται να ενισχυθούν και τα προγράμματα επανακατάρτισης.
*Να αναπτυχθούν επιχειρήσεις που θα δραστηριοποιηθούν στον τομέα της κοινωνικής οικονομίας.
*Έμφαση στον περιορισμό των νέων ανέργων, ηλικίας έως 32 ετών, με τη δημιουργία προγραμμάτων εργασιακής εμπειρίας.

Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ περιλαμβάνει:

-Πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας με αυτεπιστασία σε δήμους, αλλά και επιχειρήσεις, με στόχο την απορρόφηση 100.000 ανέργων. Το κόστος ανέρχεται στα 450.000.000 ευρώ και οι επιχειρήσεις θα υποχρεώνονται να διατηρήσουν τις υφιστάμενες θέσεις εργασίας. Το πρόγραμμα αυτό θα περιλαμβάνει καθαρισμό ακτών και δημόσιων χώρων, διαμόρφωση πάρκων, πλατειών, δρόμων και παιδικών χαρών. Επίσης περιλαμβάνει επισκευές σε σχολεία, νοσοκομεία και άλλα δημόσια κτίρια. Η διάρκειά του θα είναι το πολύ οκτώ μήνες. Η επιδότηση θα ανέρχεται κατά μέσο όρο στα 20 ευρώ την ημέρα, ανάλογα με την ηλικία του ανέργου, και έτσι οι μηνιαίες αποδοχές με το ζόρι θα ξεπερνούν τα 430 ευρώ. Οι δήμοι και οι ιδιωτικές επιχειρήσεις θα επιβαρύνονται μόνο με τις εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές (150-180 ευρώ τον μήνα). δημοκρατία

Σχόλια