Κούρεμα 37,5% στην Τράπεζα Κύπρου - Τα διατάγματα

Λευκωσία: Με μια περίπλοκη εξίσωση βρίσκονται από σήμερα οι ανασφάλιστοι καταθέτες της Τράπεζας Κύπρου άνω των €100.000 μετά το διάταγμα για διάσωση του πιστωτικού ιδρύματος με ίδια μέσα και αποκατάσταση της κεφαλαιακής επάρκειάς του. Από σήμερα το επιχειρείν έχει να αντιμετωπίσει νέα δεδομένα τα οποία έχουν διπλή ανάγνωση.
Το διάταγμα για το «κούρεμα» καταθέσεων άνω των €100.000
συμψηφίζει τις δανειακές υποχρεώσεις και συνεπώς μικραίνει τη ζημιά καταθετών και επιχειρήσεων αλλά από την άλλη περιορίζει τη μεσοπρόθεση διαθέσιμη ρευστότητα της αγοράς. Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι τα διατάγματα διάσωσης για την Τράπεζα Κύπρου και για τη Λαϊκή τέθηκαν σε εφαρμογή στις 06:00 της 29ης Μαρτίου, το δε διάταγμα πώλησης ορισμένων εργασιών της Λαϊκής στην Τράπεζα Κύπρου τέθηκε σε εφαρμογή στις 06:10 της 29ης Μαρτίου.
Ουσιαστικά με αυτό τον τρόπο τα διατάγματα έχουν προλάβει τις όποιες αποφάσεις εκδόθηκαν τη χθεσινή μέρα από τα δικαστήρια. Ο «Φ» αναλύει τι σημαίνει σε γενικές γραμμές το διάταγμα και πόσο επηρεάζει τους πελάτες, καταθέτες και δανειζόμενους της Τράπεζας Κύπρου.
Συγκεκριμένα, οι καταθέσεις άνω των €100.000 συμψηφίζονται με δανειακές υποχρεώσεις, δηλαδή αφαιρείται το ποσό του δανείου αν υπάρχει, από το ποσό της κατάθεσης και για το εναπομείναν ποσό κατάθεσης ακολουθείται η παρακάτω η διαδικασία.
Συγκεκριμένα: 
Το 37,5% μετατρέπεται σε συνήθειες μετοχές Α τάξης με τιμή μετατροπής 1 ευρώ ονομαστικής αξίας μετοχών για κάθε ένα ευρώ μετατρεπόμενης κατάθεσης.
Αφού γίνει η πιο πάνω πράξη, το υπόλοιπο 22,5% αντικαθίσταται με τίτλο ο οποίος υπόκειται σε μετατροπή μετά την ολοκλήρωση εντός 90 ημερών έκθεσης αποτίμησης από την Αρχή Εξυγίανσης ως εξής: 
Μετατρέπεται: (α) είτε σε μετοχές Α τάξης στο σύνολό του ή κατά μέρος ανάλογα με τις κεφαλαιακές ανάγκες που θα προκύψουν από την έκθεση αποτίμησης και (β) για το μέρος που δεν θα απαιτηθεί κεφαλαιοποίηση σε κατάθεση πλέον του αναλογούντος τόκου.
Μετά τις ανωτέρω πράξεις το εναπομείναν 40% μετατρέπεται σε τίτλο ο οποίος υπόκειται σε μετατροπή σε κατάθεση στο σύνολό του η εν μέρει κατόπιν απόφασης της Αρχής Εξυγίανσης.
Χαρακτηριστικά αναφέρονται δύο παραδείγματα για να μπορέσει να γίνει πιο κατανοητό το περιεχόμενο του διατάγματος.

Πελάτης με ποσό κατάθεσης €300.000 και δάνειο €300.000 θα διατηρήσει ως ασφαλισμένη κατάθεση τις €100.000, θα συμψηφίσει τις €200.000 με το δάνειο και θα συνεχίσει να έχει δανειακή υποχρέωση €100.000.

Δεύτερο παράδειγμα. Πελάτης με κατάθεση €500.000 και δάνειο €200.000 θα διατηρήσει ως ασφαλισμένη κατάθεση τις €100.000, θα συμψηφίσει €200.000 με το δάνειο του και για τις εναπομείνασες €200.000 θα υποστεί αρχικό κούρεμα 37,5%, δηλαδή €75.000.

Στη συνέχεια ανάλογα με τα αποτελέσματα της έκθεσης αποτίμησης θα εξαρτηθεί από το αν θα υποστεί επιπλέον κούρεμα έως και 22,5%, δηλαδή μέχρι και επιπλέον το ποσό των €28.125.

Στην περίπτωση που κάποιος πελάτης διατηρεί κατάθεση άνω των €100.000 αλλά δεν έχει δανειακές υποχρεώσεις, το πρώτο κούρεμα θα είναι 37,5% και στη συνέχεια ανάλογα με τις κεφαλαιακές ανάγκες που θα υπάρχουν μέχρι να καλύψει τον στόχο η τράπεζα, μπορεί να υποστεί δεύτερο κούρεμα μέχρι 22,5%.

Οι καταθέσεις που κουρεύονται λαμβάνουν μετοχές τάξης Α και θα λαμβάνουν όλα τα μερίσματα ή άλλων διανομών κατά αποκλεισμό των κατόχων όλων των υπολοίπων τάξεων μετοχών. Έχουν προνομιακή μεταχείριση έναντι των μετοχών τάξεως Β και Γ (πρώην κάτοχοι αξιογράφων) και τάξεως Δ (παλιοί μέτοχοι). 
philenews.com

Διαβάστε εδώ το διάταγμα για την Τράπεζα Κύπρου, σε μορφή pdf


Διαβάστε εδώ το διάταγμα για την Λαϊκή, σε μορφή pdf

Σχόλια