Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

25η Μαρτίου 2013: Εσφαλμένοι χειρισμοί του Κράτους αμαυρώνουν το κλίμα της της Επετείου.

Γράφει ο Πέτρος Κυριακίδης.
Εορτάσθηκε λοιπόν σήμερα, όσο αυτό το σκηνικό μπορεί να ονομασθεί Εορτή, η Εθνική Επέτειος του 1821 ομού μετά του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου διότι τυγχάνει σήμερα να συμπίπτει Επέτειος για 2 σημαντικά γεγονότα. Ωστόσο δημιουργούνται μεγάλα ερωτηματικά αναφορικά με τον τρόπο προσέγγισης που επιλέγει η Πολιτεία απέναντι σε αυτά τα τόσο σοβαρά ζητήματα. Σε πολλές περιπτώσεις, η Αστυνομία ενήργησε κατά τρόπο τόσο απαράδεκτο και ανεπίτρεπτο ως προς το κλίμα της Τελετής, που αρκετοί διερωτηθήκαμε το εξής: υπό τις παρούσες συνθήκες, ποίος ο λόγος να προσερχόμεθα για να τιμήσουμε την Ιστορία του Έθνους μας; 
Παρεβρέθηκα κι εγώ στην Στρατιωτική Παρέλαση της Θεσσαλονίκης και μετά λύπης μου δηλώνω ότι το θέαμα που αντίκρισα, ουδεμία σχέση έχει με την υποτιθέμενη «Απόδοση Τιμών στους Ήρωες που έπεσαν, μαχόμενοι για την Πατρίδα». Ομιλούμε πλέον μία σπείρα αναίσχυντων υπανθρώπων που ως μόνο σκοπό έχουν να καταπατούν, να εξευτελίζουν και να ταλαιπωρούν τους απλούς ανθρώπους. Γεννάται εν τέλει σε όλους μας, το εξής ερώτημα: Πού αποσκοπούν πλέον οι Παρελάσεις; Παρακολουθώντας τα τηλεοπτικά πλάνα, ανά την Ελλάδα, από την μαθητική και στρατιωτική Παρέλαση, διεπίστωσα ότι η παρουσία της Αστυνομίας ήταν έντονη και σε ουδεμία περίπτωση θα επιτρέπονταν αντιδράσεις από τους πολίτες. Οι εξέδρες των Επισήμων ήταν πλήρως αποκλεισμένες (χαρακτηριστικό παράδειγμα η φωτογραφία με τα λεωφορεία και τα οδοφράγματα στην πλατεία Συντάγματος) ενώ μάλιστα θεωρώ ότι όλες αυτές οι κινήσεις, με σκοπό την προστασία των Επισήμων και την αποφυγή επεισοδίων, παρέκκλιναν κατά πολύ από τα γενικά όρια της νομιμότητας.

Προσωπικά θεωρώ ότι η Αστυνομία, υπό την φιλοσοφία με την οποία την παρέταξαν, προσέβαλε βάναυσα το γενικό κλίμα αλλά και όλους τους παρεβρισκομένους στις Παρελάσεις. Ποίος ο λόγος να διεξάγουμε Παρελάσεις από την στιγμή που ο απλός πολίτης δεν μπορεί να τις παρακολουθήσει; Μόλις πριν από ολίγες ημέρες ακούσαμε τον ΥΕΘΑ κ. Παναγιωτόπουλο να διαλαλεί ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι κτήμα του Λαού. Κάτι που όμως δύσκολα θα μπορέσει να αποδειχθεί εμπράκτως, διότι μόνον ολίγοι μπορούν να παρακολουθήσουν τα Στρατιωτικά τμήματα ενώ κάνουν Παρέλαση. Με ποίο δικαίωμα αποκλείονται δρόμοι και παρεμποδίζονται άνθρωποι από το να παρακολουθήσουν τα παιδιά τους ενώ παρελαύνουν; Κύριε Υπουργέ της Δημόσιας Τάξης, έχετε διαβάσει τις αντίστοιχες διατάξεις του Συντάγματος; Διότι τις εντολές αυτές περί κινητοποίησης της Αστυνομίας, εσείς τις έχετε δώσει. Γνωρίζετε ότι παραβιάσατε βασικά σημεία του Συντάγματος, προκειμένου να μην έλθετε σε δύσκολη θέση έχοντας απέναντί σας αυτούς που σας εξέλεξαν; Κύριε Αρχηγέ της ΕΛ.ΑΣ, γνωρίζετε το κατοχυρωμένο δικαίωμα των Πολιτων περί του συναθροίζεσθαι; Γιατί τάσσεσθε υπέρ των 50 μελών της Κυβέρνησης και όχι υπέρ ολόκληρου του Ελληνικού Λαού; Γιατί παρατάσσετε τους Αστυνομικούς απέναντι από ανθρώπους νεαρής, μέσης αλλά και προχωρημένης ηλικίας; Θεωρείτε ηθική, νόμιμη και φυσιολογική μία τέτοια κίνηση; Γιατί δόθηκε εντολή να πλησιάζουν τον χώρο των Επισήμων, μόνον όσοι κατέχουν την απαραίτητη διαπίστευση; Δεν είμεθα όλοι οι Έλληνες ίσοι απέναντι στους Νόμους του Κράτους; Έχω την εντύπωση πως το κράτος πλέον θέλει να δίνει υπόσταση σε τέτοιες τελετές υπό την εξής λογική: Λάβετε θέσεις, παρελάστε και φύγαμε. Συγγνώμην αλλά νομίζω πως κατ' αυτόν τον τρόπο, ούτε αναβιώνεις Ιστορικές στιγμές, ούτε τιμάς του Ήρωες του Έθνους, ούτε μπορείς να ανσθάνεσαι Υπερηφάνεια για την καταγωγή σου. 

Για να μην μακρυγορώ, σας παραθέτω τις Διατάξεις του Συντάγματος που αντικειμενικά έχουν παραβιασθεί από την Αστυνομία:

=> Άρθρο2, παρ.1 "περί του σεβασμού και της προστασίας της αξίας του ανθρώπου."
=> Άρθρο4, παρ.1, 2 "περί ισότητας των Ελλήνων, μεταξύ τους αλλά και ενώπιον του Νόμου."
=> Άρθρο5, παρ.4 "περί του δικαιώματος ελεύθερης κίνησης των Ελλήνων σε όλη την Ελληνική Επικράτεια."

Μπορείτε και εσείς να ανατρέξετε στον αντίστοιχο ιστότοπο και να διαπιστώσετε ιδίοις όμμασι ότι τα στοιχεία που παραθέτω, δεν απέχουν ούτε μία ανάσα από τα όσα κατέγραψαν σήμερα οι τηλεοπτικοί φακοί.

Κύριοι Κυβερνώντες, εάν νομίζετε ότι με αυτές τις πρακτικές απωθείτε την βία, τότε πλανάσθε πλάνην οικτρά. Διότι όταν ο πολίτης στερείται των βασικών του δικαιωμάτων άνευ λόγου και αιτίας, τότε το μόνο βέβαιον είναι ότι θα τα αναζητήσει διά της παράνομης οδού. Και αυτό πλέον το βιώνουμε επί καθημερινής βάσεως. Φαίνεται παρόλα αυτά ότι εσείς οι ίδιοι επιδιώκετε να μας οδηγείτε στην ανομία μέσω των πρωτοβουλιών σας που είναι αντίθετες σε κάθε λογική.

Σχόλια