Μείωση του ΑΕΠ μέχρι και 10%...Δεν αποκλείεται ένα δεύτερο πακέτο

Ικανοποιημένος από τη συμφωνία για την Κύπρο είναι ο επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank Γ. Κρέμερ. Μιλώντας στην DW εκτιμά ωστόσο ότι το κυπριακό ΑΕΠ ενδέχεται να μειωθεί κατά 10% στα επόμενα 2-3 χρόνια.
Όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές δήλωσαν ικανοποιημένες από τη συμφωνία στο Eurogroup για την οικονομική διάσωση της Κύπρου. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είδε τις θέσεις του Βερολίνου να επιβεβαιώνονται και ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης να αποτρέπονται τα χειρότερα για τη χώρα του.

Ο Γεργκ Κρέμερ επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank, της δεύτερης σε μέγεθος γερμανικής τράπεζας, κάνει τον δικό του απολογισμό μιλώντας στην DW:
«Θετικό είναι ότι η Κύπρος κατέληξε σε συμφωνία με τους εταίρους αποτρέποντας έτσι μια χρεοκοπία και την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος, που θα οδηγούσε σε έξοδο από το ευρώ. Θετικό είναι επίσης ότι οι καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ εξαιρούνται από μια έκτακτη εισφορά. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι δεν παραβιάζεται η βασική αρχή της εγγύησης καταθέσεων μέχρι 100.000 ευρώ. Θετικό είναι εκτός αυτού ότι οι εταίροι δεν υποχώρησαν. Κάθε άλλη επιλογή θα εξασθενούσε τις μεταρρυθμιστικές δυνάμεις στις χώρες της περιφέρειας, που βρίσκονται ούτως ή άλλως πλέον σε άμυνα».

Μείωση του ΑΕΠ μέχρι και 10%

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Commetzbank Γεργκ ΚρέμερΟ επικεφαλής οικονομολόγος της Commetzbank Γεργκ Κρέμερ
Η αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα στερεί την Κύπρο από ένα σημαντικό πυλώνα της οικονομίας της. Ο Γεργκ Κρέμερ προβλέπει για το επόμενο διάστημα σημαντικές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις:
«Ο οικονομικός τομέας της Κύπρου είναι υπερδιογκωμένος. Με τις ριζικές αλλαγές στις δύο μεγαλύτερες τράπεζες ο τομέας επανέρχεται σε ένα πλαίσιο και αυτό σημαίνει δυστυχώς ότι θα χαθούν μαζικά θέσεις εργασίας. Εννοείται ότι η κυπριακή οικονομία δεν θα καταρρεύσει, όπως θα συνέβαινε αν δεν είχε επιτευχθεί συμφωνία στις Βρυξέλλες. Και μόνο όμως με την απώλεια θέσεων εργασίας στον οικονομικό και τραπεζικό τομέα, η κυπριακή οικονομία θα συρρικνωθεί σημαντικά. Αυτό μπορεί να σημαίνει για τα επόμενα δύο με τρία χρόνια ακόμα και συνολική συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 10%». Deutsche Welle

Σχόλια