Πέμπτη, 7 Φεβρουαρίου 2013

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Ιδού η παρέμβαση της ντροπής από την Eurostat

Η Eurostat, θα παρατηρεί πολύ στενά τις περαιτέρω εξελίξεις στο Ελληνικό Στατιστικό Σύστημα !!!
Δήλωση των μελών του Ευρωπαϊκού Στατιστικού Συστήματος σχετικά με τις πρόσφατες εξελίξεις σχετικά με ΕΛΣΤΑΤ στην Ελλάδα.
Εμείς οι υπογράφοντες, οι οποίοι συλλογικά ως μέλη της Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Στατιστικού της Συστήματος, είμαστε αρμόδιοι για την εποπτεία της παραγωγής ευρωπαϊκών στατιστικών, ώστε να είναι σε συμμόρφωση με τα υψηλότερα επαγγελματικά πρότυπα σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, επιθυμούμε να εκφράσουμε τη βαθιά ανησυχία μας για τις πρόσφατες εξελίξεις όσον αφορά την ΕΛΣΤΑΤ στην Ελλάδα, η οποία πιστεύουμε ότι μπορεί να επηρεάσει όχι μόνο την ακεραιότητα των επίσημων στατιστικών της χώρας,
αλλά και την λειτουργία του ευρωπαϊκού στατιστικού συστήματος στο σύνολό του.
Ενώ σεβόμαστε πλήρως την ανεξαρτησία των εθνικών δικαστικών συστημάτων και απέχουμε από το να σχολιάζουμε εν εξελίξει δικαστικές υποθέσεις, είμαστε ανήσυχοι ότι οι πολιτικές συζητήσεις γύρω από τις δικαστικές ενέργειες κατά του επικεφαλής της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΛΣΤΑΤ) και η αμφισβήτηση της εγκυρότητας των δεδομένων που έχουν περάσει επανειλημμένα αυστηρούς ποιοτικούς ελέγχους που εφαρμόζονται από την Eurostat για να εξασφαλίσει την πλήρη συμμόρφωση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία φαίνεται να αγνοούν από κοινού συμφωνηθέντες ευρωπαϊκές διαδικασίες.

Η παραγωγή των ευρωπαϊκών στατιστικών βάσει κοινών κανόνων και προτύπων είναι το κύριο καθήκον και στόχος του Ευρωπαϊκού Συστήματος Στατιστικής (που αποτελείται από την Eurostat και τις Εθνικές στατιστικές υπηρεσίες της ΕΕ / Ευρωζώνης). Ειδικότερα, στατιστικές υψηλής πολιτικής συνάφειας, όπως στατιστικές δημοσίων οικονομικών (συμπεριλαμβανομένων των στοιχείων για το έλλειμμα και το χρέος), παράγονται σύμφωνα με πολύ ακριβείς προδιαγραφές, κάτω από ένα αυστηρό ευρωπαϊκό νομοθετικό πλαίσιο και εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής μιας ειδικής διαδικασίας ελέγχου. Για να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή συμβατότητα των δημόσιων οικονομικών δεδομένων σε ολόκληρη την ΕΕ, τα δεδομένα υπόκεινται σε αυστηρό έλεγχο πριν από την τελική έγκριση από την Eurostat.
Επιπλέον, ο ευρωπαϊκός κώδικας ορθής πρακτικής προβλέπει ότι η αξιοπιστία των ευρωπαϊκών στατιστικών πρέπει να εξασφαλίζεται από την επαγγελματική ανεξαρτησία των στατιστικών αρχών από άλλες πολιτικές, ρυθμιστικές ή διοικητικές υπηρεσίες και φορείς, καθώς και από φορείς του ιδιωτικού τομέα.
Είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι στην Ελλάδα έχουν γίνει πολλά και σημαντικά βήματα τα τελευταία χρόνια, για να ενισχύσουν την αξιοπιστία των επίσημων στοιχείων, όπως ο νέος νόμος για την λειτουργία της ΕΛ.ΣΤΑΤ ως ανεξάρτητης στατιστικής υπηρεσίας ή την υπογραφή από την ελληνική κυβέρνηση δέσμευσης για την εμπιστοσύνη στις ευρωπαϊκές στατιστικές και την επακόλουθη έγκρισή της από την Βουλή των Ελλήνων. Είμαστε σίγουροι ότι οι ελληνικές αρχές θα κάνουν ότι χρειάζεται για να προστατεύσουν την ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ, τη διαχείριση της και το προσωπικό της, από πολιτικές και άλλες παρεμβάσεις και την υποστήριξη της ΕΛ.ΣΤΑΤ για τη διασφάλιση ότι τα στατιστικά στοιχεία στην Ελλάδα παράγονται σύμφωνα με τις αρχές του ευρωπαϊκού κώδικα ορθής πρακτικής.
Το Ευρωπαϊκό Στατιστικό Σύστημα θα παρατηρεί πολύ στενά τις περαιτέρω εξελίξεις στο Ελληνικό στατιστικό σύστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.