Δακρύβρεχτο e-mail από τον Θεοχάρη!

Στα 500.000.000 με 600.000.000 ευρώ υπολογίζεται η «μαύρη τρύπα» του Προϋπολογισμού στα τέλη Φεβρουαρίου, λόγω της κατάρρευσης των εσόδων.
Σε κατάσταση απόγνωσης, ο γενικός γραμματέας Εσόδων Χάρης Θεοχάρης (που, όπως έχει πει, δεν έχει και ο ίδιος χρήματα για να πληρώσει τα χαράτσια του...) καλεί σε γενική... «συστράτευση» εφοριακούς και τελωνειακούς για να εισπράξουν ό,τι μπορούν ώστε να μη βουλιάξει ο Προϋπολογισμός.


Οι πληροφορίες για την κατάσταση των δημόσιων ταμείων είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές και αποδεικνύουν ότι τα νοικοκυριά -που έχουν γονατίσει από τους φόρους και τα χαράτσια- δεν μπορούν να πληρώσουν τις οφειλές τους, παρά τις απειλές του κ. Θεοχάρη για κατασχέσεις και ποινικές διώξεις.

Κατά τη διάρκεια χθεσινής ραδιοφωνικής συνέντευξής του ο γενικός γραμματέας Εσόδων ρωτήθηκε γιατί απειλεί με ποινικές διώξεις όσους χρωστούν 5.000 ευρώ και δεν μπορούν να πληρώσουν. Και ο απίθανος κ. Θεοχάρης απάντησε ότι «εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να υπενθυμίζουμε τον νόμο. Αυτό πρέπει να το σκεφτόμαστε όταν ψηφίζουμε έναν νόμο. Οι δημόσιοι υπάλληλοι και ο μηχανισμός είναι για να τηρούν τον νόμο και κατά καιρούς να τον υπενθυμίζουν οι υπηρεσίες. Ισοπεδωτική δεν είναι η εγκύκλιος, ισοπεδωτικά είναι η διάταξη και ο νόμος...»

Οι πληροφορείς αναφέρουν ότι στις 25 Φεβρουαρίου η υστέρηση στο σύνολο των εσόδων διαμορφώθηκε στα 600.000.000 ευρώ. Ενώ ο μηνιαίος στόχος είναι η είσπραξη 3,3 δισ. ευρώ, ως και τις 25 του μήνα είχαν εισπραχθεί περίπου 2,7 δισ. ευρώ. Επίσης τα συνολικά έσοδα ήταν κατά περίπου 20% μειωμένα σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι. Ο ΦΠΑ που εισέπραξαν οι εφορίες είναι κατά 3% χαμηλότερος σε σχέση με τις εισπράξεις του αντίστοιχου μήνα του 2012.

Δραματική είναι η μείωση των εισπράξεων ΦΠΑ και φόρων κατανάλωσης από τα τελωνεία, χωρίς όμως να υπάρχουν ακόμα συγκεκριμένα στοιχεία.

Για να σώσει την κατάσταση όπως μπορεί ο Χάρης Θεοχάρης έστειλε e-mail σε όλους τους εργαζομένους του υπουργείου Οικονομικών για να τους τονώσει το ηθικό και να τους πει ότι «είμαστε θεματοφύλακες του Προϋπολογισμού και πρέπει να τον προφυλάξουμε από αστοχίες. Σας καλώ λοιπόν σε συστράτευση στους δύο αυτούς σκοπούς».

Επίσης ο «φιλεύσπλαχνος» κ. Θεοχάρης τονίζει ότι «πρέπει να σταθούμε κοντά στους πολίτες που δοκιμάζονται. Πρέπει να νιώσουμε τις δυσκολίες τους, δυσκολίες που σε μεγάλο βαθμό περνάμε και εμείς με τις οικογένειές μας, και να τους σταθούμε. Ο ρόλος μας είναι υποστηρικτικός των φορολογουμένων και οφείλουμε να σταθούμε αρωγοί στο πλάι τους. Δίπλα στον εργοδότη που δοκιμάζεται. Στο πλευρό του οικογενειάρχη, που δυσκολεύεται και πιέζεται καθημερινά...», Δημοκρατία


Σχόλια