Κι όμως! Ο κατώτατος αλλάζει

«Ορθάνοιχτο» άφησε το ενδεχόμενο νέας μείωσης του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα ο κοινοτικός επίτροπος για την Οικονομία Ολι Ρεν, ο οποίος επίσης διευκρίνισε μετά το προχθεσινό Ecofin: «Δεν έγινε κανένα λάθος στο πρόγραμμα που εφαρμόζεται στην Ελλάδα»... Απαντώντας σε σχετική ερώτηση των ευρωβουλευτών της Ν.Δ. Κώστα Πουπάκη και του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή, ο κ. Ρεν επιβεβαίωσε ότι υπάρχει συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας στο τρίτο Μνημόνιο περί νέας παρέμβασης στα κατώτατα όρια των μηνιαίων αποδοχών. Αυτή η παρέμβαση θα πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή από το 2014, ενώ ο τρόπος υπολογισμού του κατώτατου μισθού θα πρέπει να προκύπτει με γνώμονα την αύξηση της απασχόλησης και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Ουσιαστικά, με αυτή την τοποθέτηση ο Ευρωπαίος επίτροπος «δικαίωσε» τον γ.γ. του υπουργείου Οικονομικών Γιώργο Μέργο, ο οποίος μόλις προχθές είχε σημειώσει ότι παραμένει υψηλός ο κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα. Αντίθετα, έρχεται να διαψεύσει τον ίδιο τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα αλλά και τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, οι οποίοι με ανακοινώσεις και δηλώσεις προσπαθούν να χαμηλώσουν τους τόνους ισχυριζόμενοι ότι ο κατώτατος μισθός θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα μέχρι το 2016, οπότε λήγει το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής. Πάντως, όπως ξεκαθαρίζει στην απάντησή του ο κ. Ρεν, οι μεταρρυθμίσεις στις μισθολογικές διαπραγματεύσεις προκύπτουν από την «ανάγκη για καλύτερη εναρμόνιση των μισθών με την οικονομική δραστηριότητα, με στόχο την αναχαίτιση και τη μείωση της πολύ μεγάλης ανεργίας και το ξεπέρασμα της ύφεσης». Ουσιαστικά, λοιπόν, συνδέει απευθείας την προσπάθεια για μείωση της ανεργίας στην Ελλάδα με αλλαγές στο ύψος των μισθών του ιδιωτικού τομέα. Ταυτόχρονα, ο Ευρωπαίος επίτροπος σημειώνει ότι οι κοινωνικοί εταίροι θα συμμετάσχουν σε αυτήν την αναθεώρηση του τρόπου υπολογισμού του κατώτατου μισθού, αλλά τον τελικό λόγο για τον καθορισμό των διαδικασιών τον έχει ο «Ελληνας νομοθέτης», δηλαδή η κυβέρνηση. Σε κάθε περίπτωση, το χρονοδιάγραμμα είναι ξεκάθαρο, καθώς η «αναθεώρηση του συστήματος για τον κατώτατο μισθό θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ το 2014».
Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι το υπουργείο Οικονομικών επανήλθε χθες με νέα ανακοίνωση, θέλοντας και πάλι να θολώσει τα νερά. Γίνεται ξανά λόγος για «αναθεώρηση και όχι μείωση του κατώτατου μισθού». Επίσης, τονίζεται: «Η χώρα έχει αναλάβει την υποχρέωση, ήδη από τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, να διαμορφώσει έναν νέο μηχανισμό καθορισμού κατώτατου μισθού σε εθνικό επίπεδο. Αυτό θα γίνει ύστερα από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους».
Πάντως, όπως αναφέρεται ρητά στο τρίτο Μνημόνιο: «Η κυβέρνηση θα θέσει σε εφαρμογή έναν μηχανισμό για τον ελάχιστο μισθό που θα εγκριθεί από το Κοινοβούλιο έπειτα από πρόταση της κυβέρνησης. Το σύστημα θα τεθεί σε ισχύ έως τα τέλη Μαρτίου 2013».
Η αντίδραση των ευρωβουλευτών στις τοποθετήσεις Ρεν υπήρξε άμεση. Ο κ. Πουπάκης έκανε λόγο για προκλητικές δηλώσεις που θεωρούν τον κατώτατο μισθό «υψηλή αμοιβή» και «στρώνουν το χαλί στην τρόικα για νέες μειώσεις σε μισθούς, που βρίσκονται ήδη κάτω από το εθνικό όριο φτώχειας». Ο κ. Χουντής πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση ουσιαστικά έχει δεσμευτεί να μειώσει και άλλο τους κατώτατους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα και σε ό,τι αφορά τις αντιδράσεις των κυβερνητικών εταίρων σημείωσε ότι πρόκειται περί «ακραίας υποκρισίας».
δημοκρατία

Σχόλια