Συμφωνία καταρχήν στη σύνοδο

Οι "27" συμφώνησαν καταρχήν σε πλαφόν 960 δισ. ευρώ για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2014-2020. Έντονη κριτική και προειδοποιήσεις από τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.
Σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων από τις Βρυξέλλες, οι «27» συμφώνησαν κατ' αρχήν στο ύψος του προϋπολογισμού για την επόμενη επταετία, το οποίο ορίζεται για τις «πιστώσεις υποχρεώσεων» στα 960 δισ. ευρώ.
Είναι δηλαδή κατά 12 δισ. ευρώ μικρότερο από το ποσό που συζητήθηκε στην πρώτη σύνοδο κορυφής του περασμένου Νοεμβρίου. Οι πραγματικές πληρωμές ορίζονται, ωστόσο, στα 908,4 δισ. ευρώ. Με τον τρόπο αυτόν, η σύνοδος κορυφής ανταποκρίνεται θετικά στις προτάσεις του βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος είχε θέσει ως στόχο το όριο των 900 δισ. ευρώ. Οι λεπτομέρειες, όμως, του σχεδίου δεν έχουν διευκρινισθεί. «Είμαστε αισιόδοξοι ότι έχουμε ένα πλαίσιο για συμφωνία», δήλωσε στο Reuters ευρωπαίος διπλωμάτης.
Συμφωνία και για τη μείωση των εισφορών;
Οι δημοσιογράφοι περίμεναν όλη τη νύχτα κάποιο αποτέλεσμα
Οι δημοσιογράφοι περίμεναν όλη τη νύχτα κάποιο αποτέλεσμαΣύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, σημειώνεται συμφωνία και ως προς το ζήτημα της μείωσης των εισφορών των χωρών με τη μεγαλύτερη συμμετοχή στον προϋπολογισμό. Οι δαπάνες για τις αγροτικές επιδοτήσεις και τα διαρθρωτικά ταμεία εξακολουθούν να αποτελούν τη μερίδα του λέοντος, ωστόσο, η τάση είναι πτωτική. Έτσι, μειώνονται οι πόροι για τον αγροτικό τομέα στα 373,5 δισ. ευρώ που αντοιστοιχεί στα 39% (2007-2013: 42%) του προϋπολογισμού.
Η Γερμανία θα συνεισφέρει περισσότερο στον προϋπολογισμό, καθώς το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε πολύ τα τελευταία χρόνια και οι διαρθρωτικά ασθενείς περιοχές μειώθηκαν. Για την καταπολέμηση της ανεργίας στους νέους, το σχέδιο προϋπολογισμού προβλέπει τη σύσταση ενός ταμείου με πόρους ύψους 6 δισ. ευρώ.
Με βέτο απειλεί ο Μάρτιν Σουλτς
Άγκελα Μέρκελ και Μάρτιν Σουλτς χθες στις ΒρυξέλλεςΈντονη ήταν η κριτική αλλά και οι προειδοποιήσεις από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς με αφορμή την καταρχήν συμφωνία των Βρυξελλών. Όπως υπογράμμισε μιλώντας το πρωί στο δεύτερο πρόγραμμα της γερμανικής κρατικής τηλεόρασης ZDF: «Μου είναι γνωστό ότι υπάρχει αυτή η συμφωνία στα 960 δισ. ευρώ. Πρόκειται για έναν επταετή προϋπολογισμό, ακούγεται πάντα σαν να μιλάμε για 960 δισ. για έναν χρόνο, αλλά πρόκειται για δαπάνες με ορίζοντα επταετίας. Είναι όμως δραματικό ότι για αυτές τις δαπάνες θα διατεθούν πραγματικά μόλις 908 δισ. ευρώ, αυτό σημαίνει ότι θα αντιμετωπίσουμε ένα έλλειμμα της τάξης των 52 δισ. ευρώ. Αντιλαμβάνεστε ότι ως πρόεδρος του κοινοβουλίου οφείλω να σας πω ότι αυτό δεν θα βρει τη συναίνεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».
Ο πρόεδρος του ΕΚ έκανε λόγο για «παραπλανητικό ελιγμό», απειλώντας με βέτο. «Αποφασίζονται δαπάνες ύψους 960 δισ. ευρώ, αλλά έσοδα μόλις 908 δισ. ευρώ, αυτό σημαίνει ότι αποφασίζεται ένα έλλειμμα, το οποίο απαγορεύεται στις Βρυξέλλες. Γι' αυτό το λόγο το Ευρωκοινοβούλιο δεν πρόκειται να συμπράξει. Στα κράτη μέλη έχουμε τεράστια ελλείμματα τα οποία με πολύ κόπο προσπαθούμε να μειώσουμε. Εδώ στις Βρυξέλλες δημιουργείται τώρα ένα έλλειμμα. Ο τρέχων προϋπολογισμός έχει ήδη ένα έλλειμμα της τάξης των 16 δισ. και τώρα θα προστεθούν άλλα 52 δισ. ευρώ. Δεν ξέρω πώς μπορεί να υπάρξει πλειοψηφία υπέρ αυτού. Επίσης, δεν συνιστά σοβαρή πολιτική».
Αξίζει να σημειωθεί ότι στη βάση της Συνθήκης της Λισαβόνας ο προϋπολογισμός μπορεί να τεθεί σε ισχύ μόνον εάν προηγουμένως εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Γι' αυτό και ο Μ. Σουλτς σχολίασε ότι η απόφαση των ευρωπαίων ηγετών είναι η αρχή, και όχι το τέλος της διαδικασίας.
Deutsche Welle

Σχόλια