Παρασκευή, 8 Φεβρουαρίου 2013

Συγκρατημένη αισιοδοξία για τη Σύνοδο Κορυφής

Εντείνονται οι διαβουλεύσεις λίγο πριν τη Σύνοδο για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Σε δύσκολη θέση η Ελλάδα, προσπαθώντας να διασφαλίσει μεγαλύτερη χρηματοδότηση. Διαλλακτικός εμφανίζεται ο Ντ. Κάμερον.
Σχεδόν τρεις μήνες μετά το ναυάγιο της προηγούμενης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ και αφού ακολούθησαν στο παρασκήνιο νέες διαπραγματεύσεις και προσπάθειες για συμβιβασμό, οι 27 ηγέτες της Ένωσης επιστρέφουν στις Βρυξέλλες για να αποφασίσουν σχετικά με τον προϋπολογισμό της Ένωσης.
Προς το παρόν οι διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες, λίγο πριν την έναρξη των εργασιών της Συνόδου, εξελίσσονται αργά. Όλα δείχνουν ότι αναμένεται να υπάρξει πολιτική απόφαση, όπως αναφέρουν πληροφορίες από το περιβάλλον του Χέρμαν φαν Ρομπέι. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αυτό που λέγεται είναι ότι τίποτα δεν θα αλλάξει σε δύο μήνες, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί πως ενδέχεται να μετατοπισθεί η λήψη αποφάσεων στο μέλλον. Τα οικονομικά μεγέθη είναι ούτως ή άλλως γνωστά, οπότε αυτό που απομένει είναι η τελική συμφωνία ώστε και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να προλάβει να εγκρίνει τις σχετικές με τα πακέτα χρηματοδοτήσεων αποφάσεις. Με λίγα λόγια, φαίνεται να επικρατεί κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας στις Βρυξέλλες, χωρίς να παραγνωρίζονται οι δυσκολίες.
Το διπλό πρόβλημα της Ελλάδας
Προσπάθεια ενίσχυσης του χρηματοδοτικού πακέτου προς την Ελλάδα αναμένεται να καταβάλει ο Α. Σαμαράς 
Καταρχήν ο προϋπολογισμός της επταετίας 2014-2020 αναμένεται να είναι ένας προϋπολογισμός λιτότητας. Εκ των πραγμάτων ήταν αναμενόμενο ότι οι χρηματοδοτήσεις προς όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ θα εμφανισθούν μειωμένες. Η Ελλάδα όμως αντιμετωπίζει ένα επιπρόσθετο πρόβλημα, το οποίο έχει να κάνει με τη μεθοδολογία που ακολουθείται προκειμένου να προσδιοριστεί εάν μία περιφέρεια είναι φτωχή ή όχι. Για τον προσδιορισμό αυτό λαμβάνεται υπόψη η περίοδος 2008-2010, όταν οι περισσότερες από τις πληγείσες από την οικονομική κρίση περιφέρειες εμφανίζονταν ακόμη ως πλούσιες. Σημειωτέον ότι όσο πλουσιότερη εμφανίζεται μία χώρα, τόσο μικρότερη είναι η χρηματοδότηση που λαμβάνει από την ΕΕ. Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.