Συγκρατημένη αισιοδοξία για τη Σύνοδο Κορυφής

Εντείνονται οι διαβουλεύσεις λίγο πριν τη Σύνοδο για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Σε δύσκολη θέση η Ελλάδα, προσπαθώντας να διασφαλίσει μεγαλύτερη χρηματοδότηση. Διαλλακτικός εμφανίζεται ο Ντ. Κάμερον.
Σχεδόν τρεις μήνες μετά το ναυάγιο της προηγούμενης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ και αφού ακολούθησαν στο παρασκήνιο νέες διαπραγματεύσεις και προσπάθειες για συμβιβασμό, οι 27 ηγέτες της Ένωσης επιστρέφουν στις Βρυξέλλες για να αποφασίσουν σχετικά με τον προϋπολογισμό της Ένωσης.
Προς το παρόν οι διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες, λίγο πριν την έναρξη των εργασιών της Συνόδου, εξελίσσονται αργά. Όλα δείχνουν ότι αναμένεται να υπάρξει πολιτική απόφαση, όπως αναφέρουν πληροφορίες από το περιβάλλον του Χέρμαν φαν Ρομπέι. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αυτό που λέγεται είναι ότι τίποτα δεν θα αλλάξει σε δύο μήνες, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί πως ενδέχεται να μετατοπισθεί η λήψη αποφάσεων στο μέλλον. Τα οικονομικά μεγέθη είναι ούτως ή άλλως γνωστά, οπότε αυτό που απομένει είναι η τελική συμφωνία ώστε και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να προλάβει να εγκρίνει τις σχετικές με τα πακέτα χρηματοδοτήσεων αποφάσεις. Με λίγα λόγια, φαίνεται να επικρατεί κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας στις Βρυξέλλες, χωρίς να παραγνωρίζονται οι δυσκολίες.
Το διπλό πρόβλημα της Ελλάδας
Προσπάθεια ενίσχυσης του χρηματοδοτικού πακέτου προς την Ελλάδα αναμένεται να καταβάλει ο Α. Σαμαράς 
Καταρχήν ο προϋπολογισμός της επταετίας 2014-2020 αναμένεται να είναι ένας προϋπολογισμός λιτότητας. Εκ των πραγμάτων ήταν αναμενόμενο ότι οι χρηματοδοτήσεις προς όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ θα εμφανισθούν μειωμένες. Η Ελλάδα όμως αντιμετωπίζει ένα επιπρόσθετο πρόβλημα, το οποίο έχει να κάνει με τη μεθοδολογία που ακολουθείται προκειμένου να προσδιοριστεί εάν μία περιφέρεια είναι φτωχή ή όχι. Για τον προσδιορισμό αυτό λαμβάνεται υπόψη η περίοδος 2008-2010, όταν οι περισσότερες από τις πληγείσες από την οικονομική κρίση περιφέρειες εμφανίζονταν ακόμη ως πλούσιες. Σημειωτέον ότι όσο πλουσιότερη εμφανίζεται μία χώρα, τόσο μικρότερη είναι η χρηματοδότηση που λαμβάνει από την ΕΕ. Deutsche Welle

Σχόλια