Δυσοίωνες προβλέψεις για την ελληνική οικονομία

Σε αρνητική τροχιά οι προγνώσεις της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία, σύμφωνα με την έκθεση που παρουσίασε στις Βρυξέλλες ο ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν, παρά την αναγνώριση των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών της χώρας.
Ανάπτυξη, ανεργία, πληθωρισμός και δημοσιονομικό χρέος ήταν οι σημαντικότεροι οικονομικοί δείκτες που βρέθηκαν στο επίκεντρο της εαρινής έκθεσης της Κομισιόν. Ιδιαίτερα δυσοίωνες έως ανησυχητικές φάνηκαν οι ευρωπαϊκές προβλέψεις σχετικά με το βάθος της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα και τις ανησυχητικά αυξανόμενες τάσεις των δεικτών της ανεργίας.

Εντούτοις ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι γι’ αυτό δεν ευθύνεται η τρόικα και οι δημοσιονομικοί πολλαπλασιαστές, αλλά η καθυστέρηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην χώρα.
Αναθεώρηση των αρχικών προβλέψεων για ΑΕΠ και ανεργία

Περισσότερο αρνητικοί σε σχέση με τις αρχικές προβλέπεις οι δείκτες για την Ελλάδα  Περισσότερο αρνητικοί σε σχέση με τις αρχικές προβλέπεις οι δείκτες για την Ελλάδα
Στο κεφάλαιο της έκθεσης για την Ελλάδα, η Κομισιόν υποστηρίζει ότι από το Δεκέμβριο και μετά το πρόγραμμα έχει ευθυγραμμιστεί με τους στόχους, εμφανίζεται δε αισιόδοξη για το 2014, αναμένοντας σαφή βελτίωση όλων των δεικτών υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις για τους δημοσιονομικούς στόχους και τις διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Το γεγονός βέβαια ότι αναθεωρεί επί τω χείρω τις προβλέψεις για το βάθος της ύφεσης, και κυρίως για την ανεργία, δεν θεωρείται ενθαρρυντικό σημάδι με δεδομένη την σημερινή οικονομική και κοινωνική κατάσταση στη χώρα.
Σύμφωνα με τη έκθεση της Κομισιόν και παρά τις διαφορετικές διακυμάνσεις στις προβλέψεις της, το ΑΕΠ υποχώρησε το 2012 κατά 6,4% -αντί 4,7%, όπως είχε αρχικά προβλέψει-, φέτος θα υποχωρήσει 4,4%, ενώ του χρόνου προβλέπεται μια μικρή ανάκαμψη για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια της τάξης του 0,6%. Και στην περίπτωση της ανεργίας η Κομισιόν έπεσε έξω, δίνοντας –σε αντίθεση με τα αρχικά προγνωστικά- ποσοστό της τάξης του 25% στο σύνολο του ενεργού πληθυσμού για το 2012 και 26,9% για το 2013. Deutsche Welle

Σχόλια