«Επιδρομή» και στην Εκκλησία

Φοροεπιδρομή στα ακίνητα της Εκκλησίας ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών, επιβάλλοντας τον νέο φόρο ακινήτων σε κτίσματα που ανήκουν στην Εκκλησία (όπως γηροκομεία, ορφανοτροφεία, πνευματικά κέντρα, οικοτροφεία κ.ά.) και σήμερα απαλλάσσονται από τη φορολογία, καθώς χρησιμοποιούνται για κοινωφελείς σκοπούς.
Για να επιτευχθεί ο μνημονιακός στόχος της είσπραξης 3,2 δισ. ευρώ ετησίως από τον νέο φόρο (ο οποίος, όπως σχεδιάζεται, αποδίδει μόνο 2,1 δισ. ευρώ) το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει το ενδεχόμενο να τον επιβάλει και σε αφορολόγητα ακίνητα της Εκκλησίας
που χρησιμοποιούνται ως χώροι εκπαίδευσης ή για φιλοξενία ή για κοινωφελή χρήση, όπως τα γηροκομεία, οι χώροι συσσιτίων κ.ά. Σε κάθε περίπτωση, όπως διευκρινίζουν αρμόδιες πηγές από το υπουργείο Οικονομικών, θα συνεχίσουν να απαλλάσσονται οι χώροι λατρείας (ιεροί ναοί, μοναστήρια κ.ά.).
Ειδικότερα, το σχέδιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση για τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας της Εκκλησίας προβλέπει τα εξής:
-Τα ακίνητα που αξιοποιούνται για κοινωφελείς σκοπούς θα φορολογηθούν με τον νέο φόρο, όπως τα ακίνητα των φυσικών προσώπων. Σύμφωνα με το βασικό σενάριο που βρίσκεται στο τραπέζι του διαλόγου της διακομματικής επιτροπής ο νέος φόρος στα ακίνητα των φυσικών προσώπων θα επιβληθεί με χαμηλό αφορολόγητο 50.000 ευρώ και με συντελεστές που θα ξεκινούν από το 0,1% και θα φτάνουν το 2% για ακίνητη περιουσία αντικειμενικής άξιας πάνω από 2.000.000 ευρώ
-Τα εμπορικά ακίνητα της Εκκλησίας, που σήμερα φορολογούνται με συντελεστή 0,3%, θα φορολογηθούν και με τον νέο φόρο, και ειδικότερα με τους συντελεστές που θα ισχύουν για τις επιχειρήσεις και ευρύτερα για τα νομικά πρόσωπα. Για τα επιχειρηματικά ακίνητα σχεδιάζεται να εφαρμοστεί κλίμακα χωρίς καθόλου αφορολόγητο και με συντελεστές φορολόγησης που θα ξεκινούν από 0,1% και θα αυξάνονται σε 0,2%, 0,3% και 0,6%.
- Θα συνεχίσουν να απαλλάσσονται οι χώροι λατρείας. Με την κίνηση αυτή το υπουργείο Οικονομικών προσπαθεί να εισπράξει περισσότερα από την ήδη υπερφορολογημένη Εκκλησία, ώστε να ικανοποιήσει την τρόικα που απαιτεί ετήσια έσοδα 3,2 δισ. ευρώ από το νέο χαράτσι. Υπενθυμίζεται ότι η Εκκλησία καταβάλλει σήμερα:
-Φόρο 20% επί των μισθωμάτων που εισπράττει από ακίνητα,
-συμπληρωματικό φόρο 3% επί των εισοδημάτων από οικοδομές και εκμισθώσεις γαιών,
-προκαταβολή του φόρου (για το επόμενο έτος) με συντελεστή 55% για τα εμπορικά ακίνητα,
-φόρο επί της ακίνητης περιουσίας με συντελεστή 3‰,
-φόρο επί των κληρονομιών και δωρεών με συντελεστή 0,5% επί της αξίας τους.
Βαρύ όμως θα είναι το πλήγμα από τον νέο φόρο και για τους υπόλοιπους ιδιοκτήτες ακινήτων, καθώς το νέο χαράτσι θα επιβληθεί με τόσο χαμηλό αφορολόγητο, που στην πράξη δεν θα αποκλείσει κανέναν φορολογούμενο.
Αυτό σημαίνει:
1. Για διαμέρισμα 80 τ.μ. στο Κερατσίνι με αντικειμενική 700 ευρώ/τ.μ. (αντικειμενική αξία 56.000 ευρώ) και αφορολόγητο όριο στα 50.000 ευρώ:
- Ο άγαμος θα φορολογηθεί με 6 ευρώ.
- Οι έγγαμοι δεν θα πληρώσουν καθόλου φόρο.
2. Για διαμέρισμα 100 τ.μ. στον Αγιο Δημήτριο (Μπραχάμι) με αντικειμενική 1.250 ευρώ/τ.μ. (αντικειμενική αξία 125.000 ευρώ):
-Ο άγαμος θα πληρώσει φόρο στα 75 ευρώ ετησίως.
-Οι έγγαμοι θα πληρώσουν 25 ευρώ.
3. Για διαμέρισμα 120 τ.μ. στα Εξάρχεια με αντικειμενική 1.300 ευρώ/τ.μ. (αντικειμενική αξία 156.000 ευρώ):
- Ο άγαμος θα πληρώσει 76 ευρώ.
- Οι έγγαμοι θα πληρώσουν 26 ευρώ.
Στέλιος Κράλογλου, δημοκρατία

Σχόλια