Ηλεκτρονικά όλες οι δηλώσεις!

Ηλεκτρονικά θα υποβληθούν από φέτος όλες οι φορολογικές δηλώσεις, με μοναδική εξαίρεση εκείνες των μισθωτών και των συνταξιούχων που έχουν εισόδημα έως 6.000 ευρώ και οι οποίοι δεν υποχρεούνται να υποβάλλουν καθόλου φορολογική δήλωση. 
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι επίσης από φέτος το υπουργείο Οικονομικών καταργεί τις εφτά μηνιαίες δόσεις στην πληρωμή του φόρου εισοδήματος, επαναφέροντας το παλαιό σύστημα που προέβλεπε είτε εφάπαξ καταβολή είτε σε τρεις διμηνιαίες δόσεις.
Αιτία για την απαλοιφή των πολλών δόσεων είναι η κατάρρευση των δημόσιων εσόδων, που προβληματίζει έντονα την κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «δημοκρατίας» 1.000.000 φορολογούμενοι (περιλαμβανομένων και όλων των νέων πάνω από 18 ετών) που πέρυσι υπέβαλαν τη φορολογική τους δήλωση έντυπα σύντομα θα πρέπει να πάνε στις εφορίες για να προμηθευτούν κωδικούς προκειμένου να προετοιμαστούν για την υποβολή των φετινών δηλώσεων. Οι περισσότεροι θα χρειαστούν λογιστές, των οποίων οι ταρίφες που παίζουν στην αγορά είναι από 25 ευρώ για απλές δηλώσεις έως 250 ευρώ για περισσότερο σύνθετες δηλώσεις. Το κόστος για τους φορολογουμένους θα είναι σημαντικό και μάλιστα μεσούσης της ύφεσης που πνίγει την οικονομία.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο απίθανος γενικός γραμματέας Εσόδων Χάρης Θεοχάρης (που φαίνεται να ήρθε μόλις από το Διάστημα...) έχει ζητήσει από τους λογιστές να κάνουν δωρεάν τις δηλώσεις στους συνταξιούχους πάνω από 70 ετών και με ετήσια εισοδήματα έως 10.000 ευρώ.

Ο προαναφερόμενος, που είναι και «πατέρας» της ιδέας για ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων, εντοπίζεται συχνά να σερφάρει στο διαδίκτυο, στα social media, και να πλασάρει τις ιδέες του, που κατόπιν υιοθετεί ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Στο μεταξύ το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε, όπως δείχνουν τα επίσημα στοιχεία για τον εξέλιξη του Προϋπολογισμού τον πρώτο μήνα του 2013, σε δραστική μείωση των επιστροφών φόρου. Τον Ιανουάριο επιστράφηκαν στους φορολογουμένους μόλις 43.000.000 ευρώ φόροι, ενώ είχε προϋπολογιστεί ότι θα επιστραφούν 311.000.000 ευρώ. Επιπλέον, τα προ επιστροφών φόρου έσοδα διαμορφώθηκαν τον Ιανουάριο στα 4,42 δισ. ευρώ έναντι στόχου 4,659 δισ. ευρώ (υστέρηση 239.000.000 ευρώ).

Αίσθηση προκαλούν και οι μεγάλες αστοχίες στις εισπράξεις από έμμεσους φόρους. Τα στοιχεία του Προϋπολογισμού δείχνουν υστέρηση 295.000.000 στους φόρους που επιβάλλονται στην κατανάλωση και υστέρηση 161.000.000 στις εισπράξεις από τον ΦΠΑ.

Προκειμένου να «μπαλώσει» τις τρύπες του Προϋπολογισμού ο αρμόδιος υφυπουργός Γιώργος Μαυραγάνης έδωσε εντολή χτες για επανέλεγχο υποθέσεων που αφορούν τους 1.750 μεγάλους φορολογουμένους.

Πρόκειται για άτομα που είτε
-έχουν τεκμαρτό εισόδημα πάνω από 150.000 ευρώ,
-έχουν προχωρήσει σε αγορές περιουσιακών στοιχείων πάνω από 450.000 ευρώ,
-έχουν ακίνητη περιουσία που η αξία της ξεπερνά τα 2.000.000 ευρώ.

Την ίδια ώρα οι υπηρεσίες του υπουργείου ετοιμάζουν το νέο καθεστώς που θα υποχρεώνει όλους τους φορολογουμένους σε ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος. Δημοκρατία


Σχόλια