«Καθαίρεση» Χατζηδάκη για το ΕΣΠΑ!

Για μαλλί πήγε χθες στο υπουργικό Συμβούλιο ο Κωστής Χατζηδάκης και βγήκε κουρεμένος, και μάλιστα με την ψιλή.  
Η καθαίρεσή του, και μάλιστα αιφνιδιαστικά, από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και η αφαίρεση του ΕΣΠΑ από τον υπουργό Ανάπτυξης, Μεταφορών κ.λπ. είναι ενδεικτική της αποτυχίας του σε έναν τομέα που η κυβέρνηση ποντάρει την αναστροφή του κλίματος στην αγορά και την κοινωνία. Ο κ. Χατζηδάκης έμεινε τόσο έκθετος καθώς ο κ. Σαμαράς ανακοίνωνε νέο υφυπουργό
αρμόδιο για το ΕΣΠΑ τον βουλευτή Χανίων Κυριάκο Βιρβιδάκη (ορκίζεται σήμερα), όταν μάλιστα ο υπουργός ανακοίνωνε ότι τα έχει πάει τόσο καλά, που υπάρχει απορροφητικότητα 55% των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, μοιράζοντας και διαγράμματα και κάνοντας παράλληλα μια ομιλία στηριγμένη στο τι θα κάνει από δω και πέρα! Προφανώς δεν έπεισε κανέναν γι’ αυτό.
Παράλληλα από το Μέγαρο Μαξίμου ανακοινώθηκε νέα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών για τη Δευτέρα στις 6 το απόγευμα, με ατζέντα που θα περιλαμβάνει τα πάντα, ακόμη και σενάρια ανασχηματισμού.

Στην ομιλία του στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο, που κράτησε δυόμισι ώρες, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αναφέρθηκε στην ανάγκη επιτάχυνσης του κυβερνητικού έργου, ζητώντας από τους υπουργούς του να πατάξουν τη γραφειοκρατία. Δεν είναι τυχαίο ότι τους ζήτησε να ετοιμάσουν εισηγήσεις και προτάσεις ο καθένας στον τομέα του για μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να παταχθεί η γραφειοκρατία που ταλαιπωρεί τον πολίτη αλλά και δημιουργεί δυσλειτουργίες στις δράσεις της κυβέρνησης. Αναφερόμενος στη διαχείριση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, επισήμανε ότι «τα χρήματα πρέπει να πάνε εκεί που θα πιάσουν τόπο, να συμβάλουν στην ανάπτυξη της οικονομίας και στην αντιμετώπιση της ανεργίας και να μην υπάρξει κατακερματισμός σε μικρά έργα» και ζήτησε από τους υπουργούς να συνεργάζονται με τους περιφερειάρχες.

Αναφερόμενος ο κ. Σαμαράς στην ανεργία, επανέλαβε ότι «έχει πάρει εφιαλτικές διαστάσεις και ότι αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης η αντιμετώπισή της και η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής». Σημείωσε πάντως ότι η πολιτική του μέχρι τώρα απέδωσε, ότι εξασφαλίστηκε η παραμονή της χώρας στο ευρώ και δημιουργούνται οι προϋποθέσεις βιώσιμης ανάπτυξης. Απευθυνόμενος στους υπουργούς του, είπε: «Θέλω να έρθετε να μου πείτε τα προβλήματά σας και ποιες λύσεις προτείνετε».


Συναντήσεις

Για τον λόγο αυτόν ανακοίνωσε νέο κύκλο συναντήσεων με τους υπουργούς του στο Μέγαρο Μαξίμου από την ερχόμενη εβδομάδα. Οι συναντήσεις ξεκινούν την Τετάρτη στις 10.00 με την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, στις 12.00 με του υπουργείου Γεωργίας, στις 17.00 με του υπουργείου Περιβάλλοντος και στις 19.00 με του υπουργείου Υγείας.

Την Πέμπτη στις 10.00 θα δει την ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας και στις 13.00 του υπουργείου Εργασίας. Την Παρασκευή στις 10.00 το πρωί του υπουργείου Εξωτερικών, στις 12.00 του υπουργείου Εσωτερικών, στις 17.00 του υπουργείου Δικαιοσύνης και στις 19.00 του υπουργείου Παιδείας. Το Σάββατο στις 10.00 θα δει την ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού, στις 12.00 του Διοικητικής Μεταρρύθμισης και στις 14.00 του υπουργείου Οικονομικών.
Νίκος Ελευθερόγλου. Δημοκρατία

Σχόλια