«Τανάλια» για μικροοφειλέτες ...

Εντολές προς τους εφοριακούς προκειμένου να αρχίσουν τα τηλεφωνήματα σε 2.500.000 οφειλέτες του Δημοσίου αλλά και στους... συγγενείς τους για να τους πιέσουν να ρυθμίσουν τα χρέη τους, έδωσε χθες ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρης στις διοικήσεις των μεγαλύτερων ΔΟΥ της Αττικής. Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών απειλεί, με στόχο να τρομοκρατήσει τον κόσμο, να ρίξει το ακατάσχετο όριο για μισθούς και συντάξεις από τα 1.000 ευρώ που είναι σήμερα στα 600 ευρώ. Οι εφοριακοί θα πρέπει να ενημερώνουν ταχυδρομικά και τηλεφωνικά τους οφειλέτες, τους συνυπόχρεους (σύζυγοι, παιδιά κ.λπ.), ακόμα και τους... κληρονόμους τους ότι, εάν δεν ρυθμιστεί το ληξιπρόθεσμο χρέος, τότε θα προχωρήσουν τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης. Δηλαδή οι κατασχέσεις, οι πλειστηριασμοί ακινήτων, η δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών και οι κατασχέσεις μισθών και συντάξεων άνω των 1.000 ευρώ, με πιθανό το ενδεχόμενο το ποσό αυτό να πέσει στα 600 ευρώ.
Εως τις 10 Μαρτίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η αποστολή των ειδοποιητηρίων, ενώ παράλληλα οι υπάλληλοι των ΔΟΥ θα πρέπει να «κυνηγούν» και τηλεφωνικά τους οφειλέτες και τους συνυπόχρεους. Στα ειδοποιητήρια θα αναγράφεται το οφειλόμενο ποσό, καθώς και ένας 30ψήφιος κωδικός πληρωμής μέσω τράπεζας.
Εάν οι φορολογούμενοι επιλέξουν να μη ρυθμίσουν τα χρέη τους, τότε οι εφορίες θα πρέπει να προχωρήσουν στα εξής μέτρα:
 -Κατασχέσεις ακινήτων και αυτοκινήτων για όσους χρωστούν από 3.000 ευρώ και άνω.
-Πλειστηριασμούς σπιτιών και οικοπέδων που έχουν ήδη κατασχεθεί.
-Ποινικές διώξεις για όλους όσοι χρωστούν πάνω από 5.000 ευρώ.
-Οι εφορίες θα πρέπει πρώτα να δεσμεύουν ποσά που τυχόν εισπράττουν οι μικροοφειλέτες και μετά να προχωρούν, εάν χρειάζεται, σε κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων. Στα ποσά που μπορούν να κατάσχονται περιλαμβάνονται μισθοί, συντάξεις, επιδοτήσεις, ενοίκια και πάσης φύσεως άλλα εισοδήματα και έσοδα που δικαιούται να εισπράξει ο οφειλέτης του Δημοσίου από τρίτους. Ειδικά για τους μισθούς και τις συντάξεις ο νόμος προβλέπει την κατάσχεσή τους μέχρι ποσοστού 25% επί του συνολικού μηνιαίου ποσού και μόνο εφόσον το ύψος του ποσού είναι μεγαλύτερο των 1.000 ευρώ. Ενα ακραίο σενάριο που έχει εξεταστεί αλλά δεν έχει προχωρήσει προβλέπει τη μείωση του ακατάσχετου ποσού στα 600 ευρώ.
-Για μισθωτές ακινήτων προβλέπονται κατασχέσεις ενοικίων και απόδοσή τους από τον ενοικιαστή απευθείας στο Δημόσιο.
-Για ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες που δεν πληρώνουν στο Δημόσιο, θα δοθούν εντολές για κατασχέσεις αμοιβών από τους πελάτες τους, πριν ακόμα τις πάρει ο οφειλέτης στα χέρια του.
-Μπλοκάρισμα μεταβιβάσεων περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη σε τρίτους (π.χ. γονείς προς παιδιά), εάν υποκρύπτεται δόλος.
Στόχος του επιτελείου είναι να εισπραχθούν 1,9 δισ. ευρώ από τα ληξιπρόθεσμα προηγούμενων ετών μέσα στο 2013. Επίσης, τέθηκε ως στόχος από τα νέα ληξιπρόθεσμα, αυτά που βεβαιώνονται αυτήν τη χρονιά, να εισπράττεται ένα ποσοστό 24,4%.
Στέλιος Κράλογλου

Σχόλια