Νέο παραλήρημα ΓΑΠ αυτή τη φορά από Πορτογαλία


«Και εμείς στην Ελλάδα πηγαίναμε καλά τον πρώτο χρόνο. Όλοι μας έβλεπαν σαν παράδειγμα προς μίμηση. Αλλά όταν οι αγορές δεν ανταποκρίθηκαν, η κυβέρνησή μου κατηγορήθηκε εσφαλμένα», είπε ο Γιώργος Παπανδρέου ο οποίος μίλησε στη συνεδρίαση της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στην Λισαβόνα. 
Ο ... «αδικημένος» Γιωργάκης που ακόμα κυκλοφορεί έχοντας την ελληνική ιθαγένεια συμπλήρωσε: «Αν η Ε.Ε. είχε αντιδράσει άμεσα και δυναμικά τότε, δίνοντας ένα θετικό μήνυμα στις αγορές, θα είχαμε αποφύγει πολύ πόνο.
Αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αντιδρούσε πριν όπως κάνει τώρα, παρεμβαίνοντας στην αγορά ομολόγων, θα μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει την ανάγκη να προσφύγουμε στον λεγόμενο μηχανισμό στήριξης. Αλλά αυτή η συλλογική δράση, έλειπε. Η συντηρητική Ευρώπη ήταν απλά πολύ συντηρητική», τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας «πίστευε στην «μαγεία» των αγορών και το πληρώνουμε ακριβά αυτό. Και οι λαοί μας που υποφέρουν από τα εκτεταμένα προγράμματα προσαρμογής, αλλά και αυτοί που μας στηρίζουν με τα δάνειά τους».
«Ακόμα και σήμερα, αν η Ευρώπη δεν κάνει επιπρόσθετες ενέργειες, οι θυσίες των Πορτογάλων, των Ελλήνων, των Ισπανών και άλλων, μπορεί να χαθούν και να ζητηθούν περισσότερες. Και προβλήματα ρευστότητας, μπορεί να γίνουν προβλήματα βιωσιμότητας», τόνισε. Τώρα θυμήθηκε ο ΓΑΠ τον πόνο των πολιτών, όταν έπαιρνε τηλέφωνο στον Στρος Καν και συζητούσε πώς να εισβάλει το ΔΝΤ σε Ελλάδα και Ευρώπη δεν το σκεφτόταν;
Αναφερόμενος επίσης σε συνομιλία που είχε πριν από μερικούς μήνες με έναν Πορτογάλο δημοσιογράφο στην Ελλάδα, υπογράμμισε ότι του είχε πει το εξής: «Εγώ πρώτος παραδέχτηκα ότι στην Ελλάδα οφείλουμε να αναλάβουμε πλήρως τις ευθύνες μας για την οικονομική κακοδιαχείριση του παρελθόντος. Και ότι εγώ έπρεπε να αναλάβω την ευθύνη να «καθαρίσω» το χάος που άφησε πίσω της η προηγούμενη συντηρητική κυβέρνηση. Το έκανα». Ναι βέβαια, βρήκε ....δήθεν χάος και είπε να το κάνει ΧΙΜΑΙΡΑ!
«Υποχρεώθηκα να αναλάβω δράση για να αποφύγω τη χρεωκοπία της χώρας μου, να πολεμήσω τους φόβους των αγορών ή τη κερδοσκοπία και το έκανα με την βοήθεια των μεγάλων θυσιών του ελληνικού λαού. Η Ελλάδα επιβίωσε, η Ελλάδα είναι σήμερα ζωντανή, η Ελλάδα έχει προοπτική» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος τόνισε ότι χρειαζόμαστε μία διαφορετική, προοδευτική Ευρώπη, που μεταξύ άλλων θα βάλει τις μεταρρυθμίσεις μπροστά από τη λιτότητα και που δεν θα φοβάται να επενδύσει στο μέλλον.
Ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο δημοψήφισμα που είχε προτείνει το 2011: «Όταν πρότεινα δημοψήφισμα στην Ελλάδα το 2011, ήταν επίσης γιατί αντιλαμβανόμουν ότι δεν μπορεί να υπάρχει περισσότερη και βαθύτερη Ευρώπη, χωρίς μεγαλύτερη δημοκρατική νομιμοποίηση και συμμετοχή. Αλλά η συντηρητική Ευρώπη ήθελε να με εκτελέσει», είπε χαρακτηριστικά. Πρώτη φορά βλέπουμε «εκτελεσμένο» να ενθυλακώνει ομιλίες επ' αμοιβή από τους μαθητευόμενους «μάγους» της οικονομίας...

Σχόλια