Ραχήλ Μακρή: Είμαστε εδώ για να πολεμήσουμε τα συμφέροντα, είμαστε εδώ για να δώσουμε τις μάχες.

ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΤΟΜΕΑΡΧΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΚΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ, ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ ΣΤΟ 3ο ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ
 Αγαπητοί σύνεδροι,
Η ενέργεια είναι και θα είναι ο κινητήριος μοχλός ανάπτυξης της πατρίδας μας. Το στρατηγικό μας πλεονέκτημα και το Εθνικό μας προϊόν. Η ειδοποιός διαφορά που μπορεί να διαμορφώσει νέα δεδομένα για τις προοπτικές της χώρα μας.
Ο βασικός πυλώνας της οικονομίας μας που μπορεί να στηρίξει την αυτάρκεια μας στο εσωτερικό και το συγκριτικό μας πλεονέκτημα στο εξωτερικό.

Βρισκόμαστε στην ενεργειακή καρδιά της χώρας, μια καρδιά που θα συνεχίσει να χτυπά δυνατά και στο μέλλον, καθιστώντας την Ελλάδα βασικό παίκτη στα Ενεργειακά δεδομένα της Νοτιανατολικής Ευρώπης.
Μπορούμε να γίνουμε οι πρωταγωνιστές στην περιοχή, μπορούμε να δώσουμε μάχες για να διεκδικήσουμε ένα σταθερό και επαρκές περιβάλλον για τα παιδιά μας, θα χτυπήσουμε δυνατά το χέρι για να μην γίνει το Εθνικό κεφάλαιο ενέργεια, έρμαιο εγχώριων και ξένων που επιδιώκουν την αρπαγή της ενεργειακής μας επάρκειας.

Η περίοδος της μεταπολίτευσης δεν έδωσε όση βαρύτητα έπρεπε στην ενεργειακή πολιτική της χώρας. Όπως και στους υπόλοιπους τομείς λειτούργησε με προχειρότητα, αδιαφορία και χωρίς σχεδιασμό.

Τα τελευταία χρόνια που η κατάσταση άρχισε να γίνεται πολύπλοκη στο χώρο της ενέργειας, άλλαξαν οι συνθήκες, δημιουργήθηκαν νέα δεδομένα, άλλαξαν οι προϋποθέσεις και οι συγκρούσεις μετεξελίχθησαν σε διαμόρφωση πεδίου μάχης ιδιωτικών συμφερόντων που έχουν σκοπό να καπηλευτούν τον Εθνικό πλούτο της χώρας.

Εμείς είμαστε εδώ για να βάλουμε τάξη στην άναρχη δομή που δημιούργησε το σάπιο σύστημα της μεταπολίτευσης, είμαστε εδώ για να διεκδικήσουμε το καλύτερο για τον Έλληνα πολίτη, είμαστε εδώ για να βάλουμε τέλος στα συμφέροντα που τείνουν με την συνεργασία των μειοδοτικών κομμάτων της συγκυβέρνησης να ξεπουλήσουν ακόμη και τον αέρα που αναπνέουμε.

Η συγκυβέρνηση υπηρετώντας πιστά την τρόικα και τους εντολείς τους έχουν βάλει στο στόχαστρο τη χώρα μας και την ενεργειακή της προίκα. Έχουν σκοπό να μετατρέψουν την Ελλάδα σε αποικία τους και εμάς σε υπόδουλους που θα επαιτούμε για εργασία και θα τους ευχαριστούμε για το έλεος τους που μας επέλεξαν για να ρημάξουν την πατρίδα μας. Δυστυχώς, αυτό που σας περιγράφω είναι μια πραγματικότητα.

Κατάντησαν έναν περήφανό άνθρωπο που ονομάζεται Έλληνας να παρακαλά για 200 Ευρώ, κατάντησαν μια περήφανη χώρα που ονομάζεται Ελλάδα να εκποιεί τη δημόσια περιουσία της επί πινακίου φακής!

Εκεί φτάσαμε, αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα, εκεί μας υποβίβασαν όλοι αυτοί που εκμεταλλεύτηκαν το φιλότιμο του Έλληνα και του κατέστρεψαν τη ζωή.

Όμως όχι, δεν θα τους περάσει! Είμαστε ΠΟΛΛΟΙ, Είμαστε ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ, Είμαστε ΈΛΛΗΝΕΣ και είμαστε εδώ για να καταλάβουν ότι σύντομα θα πάρουμε τις τύχες της χώρας στα χέρια μας και θα την μετατρέψουμε σε δύναμη στην Ευρώπη και τους Έλληνες σε πολίτες που δεν θα ντρέπονται να το βροντοφωνάξουν!

Η ΔΕΗ αποτελεί τον ενεργειακό πυλώνα της χώρας μας. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την συμβολή των εργαζομένων της στην ανάκαμψη της πατρίδας μας και τις δυνατότητες που έχει για να βγάλει τη χώρα από το οικονομικό αδιέξοδο.

Έχει προοπτικές η ΔΕΗ παρά το γεγονός ότι οι τελευταίες κυβερνήσεις την απαξίωσαν, την υποτίμησαν και σε συνεργασία με τα παπαγαλάκια τους κατάφεραν μια επιχείρηση γίγαντα να την μετατρέψουν υπερχρεωμένο έρμαιο συμφερόντων.

Οι ξένοι γνωρίζουν τις ικανότητες και την προίκα της επιχείρησης γι’ αυτό και περιμένουν στη γωνία για να την αρπάξουν για ελάχιστα εκατομμύρια και να την μετατρέψουν έπειτα σε κορυφαίο ενεργειακό παίχτη για την περιοχή.

Η ΔΕΗ δεν πρέπει να χάσει τον δημόσιο χαρακτήρα της, δεν πρέπει να χάσει το ρόλο της στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια. Οφείλουμε να υπερασπιστούμε τις αρχές και τις αξίες για μια δημόσια ΔΕΗ που θα παρέχει φθηνή και επαρκή ηλεκτρική ενέργεια στους Έλληνες πολίτες, γιατί υπάρχει γι’ αυτούς και θα συνεχίσει να λειτουργεί για την Ελλάδα.

Τις επόμενες εβδομάδες, οι Εθνικοί μειοδότες ετοιμάζονται να παρουσιάσουν το σχέδιο για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και το ξεπούλημα της. Έχουν ήδη κανονίσει τη διαδικασία ερήμην των εργαζομένων της και της κοινωνίας.

Μέσα σε κλίμα μυστικότητας αφήνουν ελάχιστές πληροφορίες να διαρρεύσουν μέσα από τα γνωστά παπαγαλάκια τους που έχουν το ρόλο δήθεν των διαμορφωτών της κοινής γνώμης.

Το πιόνι της Τρόικα και των συμφερόντων που αυτοαποκαλείται Πρωθυπουργός με το όνομα Αντώνης Σαμαράς, ετοιμάζεται να βάλει την υπογραφή του για την ταφόπλακα της ενεργειακής αυτάρκειας της χώρας μας και να θέσει σε κίνδυνο την Εθνική μας κυριαρχία.

Πριν προχωρήσει σ’ αυτή την ενέργεια ο Αντώνης Σαμαράς θα πρέπει να γνωρίζει ότι θα είναι ο πρωθυπουργός της Εθνικής μειοδοσίας, της Εθνικής προδοσίας και της καταστροφής της χώρας.

Αν θέλει ας προχωρήσει στην εκποίηση και το ξεπούλημα της προσωπικής του περιουσίας, την περιουσία του Ελληνικού λαού δεν έχει κανένα δικαίωμα να την χαρίζει.

Θα δώσουμε μάχη μέχρι τέλους για να αποτρέψουμε τον Αντώνη Σαμαρά να εκχωρήσει σε μια νύχτα αυτά που οι Έλληνες έδωσαν το αίμα τους για να τα διεκδικήσουν!

Αν θέλει ο πρωθυπουργός ας εκχωρήσει τον «ΚΥΚΝΟ» περιουσία της συζύγου του, την ΔΕΗ ΠΟΤΕ!

Ναι, πρόκειται για εκχώρηση Εθνικής κυριαρχίας όταν παραδίδεις την ενεργειακή σου παραγωγή και τα φιλέτα σου σε συμφέροντα που έχουν σκοπό το κέρδος και τον έλεγχο της χώρας σου.

Με ποιόν τρόπο θα αντιμετωπίσουμε μια έκτακτη ανάγκη αν τα κλειδιά της ενέργειας τα έχουν ιδιώτες; Με ποιο τρόπο θα αντιμετωπίσουμε μια ενεργειακή κρίση αν ο ιδιώτης αποφασίσει για δικούς του λόγους να κλείσει τις μονάδες;

Αν συνεχιστεί αυτή η πολιτική θα ζήσουμε δυσάρεστες καταστάσεις και θα υποφέρουμε μια νέα κατοχή, όπου το δημόσιο αγαθό που είναι η ηλεκτρική ενέργεια θα είναι είδος πολυτελείας. Πρόκειται να ανατραπεί η ζωή μας και να οδηγηθούμε σε άσχημα μονοπάτια.

Γι’ αυτό το λόγο οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ θα πολεμήσουμε την κυβέρνηση σε κάθε σχέδιο της για εκχώρηση και παραχώρηση της Εθνικής Ενεργειακής μας κυριαρχίας μέσω του ξεπουλήματος της ΔΕΗ και θα αγωνιστούμε το αγαθό της ενέργειας να παραμείνει δημόσιο, χωρίς τον κάθε τυχάρπαστο να καπηλεύεται τις τύχες της χώρας και να εκμεταλλεύεται τον ιδρώτα του Ελληνικού λαού.

Εκτός από τον Ελληνικό λαό, τις συνέπειες τις πληρώνουν και οι εργαζόμενοι της επιχείρησης. Με το πρόσχημα ότι κάποτε αποτελούσαν προνομιακή τάξη, η κυβέρνηση σχεδιάζει την πλήρη απαξίωση της εργασίας, μετατρέποντας τις αποδοχές τους σε κατώτερες των περιστάσεων.

Και ενώ οι συνθήκες εργασίας είναι σκληρές, κάποιοι στοχοποιούν τους εργαζομένους για να πατήσουν σ’ αυτό και να περάσουν με ευκολία τις αλλαγές στη ΔΕΗ. Θα προσπαθήσουν να μετατρέψουν τις συμβάσεις σε ατομικές όπως στην περίπτωση της Αγροτικής τράπεζας και θα μεταφέρουν το προσωπικό σ’ αυτή τη «μικρή» ΔΕΗ που σχεδιάζουν να δημιουργήσουν.

Έχετε περάσει τα εσκαμμένα ήδη κύριοι της συγκυβέρνησης. Έχετε ήδη προβεί σε πράξεις που ούτε κατοχικές κυβερνήσεις δεν έκαναν. Περιμένετε να μείνουμε άφωνοι για να πραγματοποιήσετε τα διεστραμμένα σας σχέδια;

Όχι, λογαριάσατε χωρίς τον ξενοδόχο, λογαριάσατε χωρίς τους ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ που θα σας σταματήσουν σε κάθε ενέργεια σας για να απαξιώσετε τους κόπους και τις θυσίες χιλιάδων εργαζομένων στη ΔΕΗ.

Προσπαθείτε να βάλετε στο κάδρο ανθρώπους που δούλευαν και δουλεύουν σκληρά και απάνθρωπα, και να βολέψετε τα κομματόσκυλά σας. Όχι δεν θα σας περάσει, δεν θα αφήσουμε να καταστρέψετε τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων.

Ο γνωστός σε όλους κ. Παπακωνσταντίνου, που ήξερε να κρύβει τα ονόματα από τη λίστα Λαγκάρντ, προσπάθησε επανειλημμένως να χαντακώσει τη ΔΕΗ και την περιοχή που τον εξέλεξε κάποτε Βουλευτή.

Την απαξίωσε, την υποβάθμισε και την οδήγησε στο γκρεμό. Μια μεγάλη επένδυση αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, όπως είναι η μονάδα Πτολεμαΐδα 5 έχει καθυστερήσει σε μεγάλο βαθμό και πολύ φοβάμαι ότι η κυβέρνηση εντέχνως δημιουργεί κωλύματα για την κατασκευή της.
Επενδύσεις στην επιχείρηση δεν γίνονται κάτι που σημαίνει ότι οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια στο μαρασμό. Το μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο που προανήγγειλε ο κ. Παπανδρέου φαίνεται πως δεν θα πραγματοποιηθεί ποτέ.

Με μαθηματική ακρίβεια δεν θα πραγματοποιηθεί ποτέ η αποκατάσταση των εδαφών της περιοχής, όπου σε πολλές περιπτώσεις θυμίζουν σεληνιακό τοπίο. Οι διοικήσεις της επιχείρησης δεν μερίμνησαν να συμβάλλουν για να προστατεύσουν την περιοχή από την καταστροφή που θα μείνει ως ένδειξη ανευθυνότητας και αδιαφορίας για τις επόμενες γενιές.

Οι μετεγκαταστάσεις των πληγέντων οικισμών καθυστερούν δημιουργώντας ιδιαίτερο προβληματισμό. Σαν να μην θέλει η κυβέρνηση να προχωρήσουν γιατί κάτι περιμένουν. Ίσως περιμένουν με την αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος να γλιτώσουν από τον βραχνά και να μην ανταποδώσουν στην περιοχή την μεταφορά που είναι πλέον επιβεβλημένη.

Πολλά είναι και τα περιβαλλοντολογικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή μας και είναι επιβεβλημένο να υπάρξουν οι απαραίτητες συστάσεις και η αναγκαία συμμόρφωση. Είτε λέγεται από τους λιγνιτικούς σταθμούς, είτε από τα ορυχεία, είτε από τα μέτρα που δεν λαμβάνονται κατά τη μεταφορά και την εναπόθεση της τέφρας.

Ένα μεγάλο θέμα είναι και η επαναπόδοση των εδαφών, που με τον κατάπτυστο άρθρο του νόμου Βενιζέλου του 2001, δεν επαναποδίδονται στην τοπική κοινωνία, όπως προέβλεπε η αρχική νομοθεσία. Με σχετικό κοινοβουλευτικό έργο θα ανατρέψουμε και αυτή την εξέλιξη. Άλλωστε γνωρίζουμε τι εξυπηρετεί και αυτή η ενέργεια. Την απόδοση του στους ιδιώτες και όχι στην τοπική κοινωνία.

Ζητήματα που χρειάζεται νοικοκύρεμα και τάξη, ώστε να περιοριστούν τα φαινόμενα που αντικρίζουμε καθημερινά στην περιοχή και έχει κόστος και για τους κατοίκους των περιοχών αλλά και για τους εργαζομένους.

Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ έχοντας πλήρη επίγνωση των θεμάτων που έχουν ανακύψει και πρόκειται να ανακύψουν έχουμε ήδη προβεί στις απαραίτητες ενέργειες κοινοβουλευτικού ελέγχου και ετοιμάζουμε πλήρη δράση για να αγωνιστούμε για την διατήρηση του στρατηγικού δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ, την αρμονική συμβίωση της επιχείρησης και της τοπικής κοινωνίας, την δικαίωση των εργαζομένων, την προστασία του περιβάλλοντος και τη βελτίωση των εργασιακών συνθηκών στην επιχείρηση.

Ο Δημόσιος χαρακτήρας της ΔΕΗ μπορεί να εξασφαλιστεί, δεν είναι αργά και θα παλέψουμε μέσα στη Βουλή για να πετύχουμε την ανατροπή των σχεδίων των συμφερόντων και του υπαλλήλου τους Αντώνη Σαμαρά με την ευγενική στήριξη του από τα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης.

Δεν συμβιβαζόμαστε, δεν υποχωρούμε, διεκδικούμε και πετυχαίνουμε είναι τα συνθήματα μας. Καμία τρόικα, καμία συγκυβέρνηση, κανένας Σαμαράς, κανένα συμφέρον δεν θα μπορέσει να καταστρέψει το όραμα του Ελληνικού λαού για ενεργειακή επάρκεια και αυτάρκεια, για φθηνό και προσιτό ρεύμα.

Η επιχείρηση με νοικοκύρεμα, σχεδιασμό, στόχευση και πλήρη αξιοποίηση του έμψυχου και υλικού δυναμικού μπορεί να γνωρίσει νέες προοπτικές που θα την οδηγήσουν σε ανταγωνιστική θέση απέναντι στις Ευρωπαϊκές υπερδυνάμεις του χώρου. Αρκεί να γίνουν οι κατάλληλες ενέργειες. Όλα αυτά θα οδηγήσουν στην εξασφάλιση των ιδανικών συνθηκών και των εχεγγύων για μια δυνατή ΔΕΗ, σε ένα ιδανικό ενεργειακό περιβάλλον που θα καλύπτει τον ένα και μοναδικό στόχο της επιχείρησης, που είναι η εξασφάλιση φθηνής ηλεκτρικής ενέργειας στον Έλληνα πολίτη.

Στα χνάρια με τη ΔΕΗ προσπαθούν να φέρουν και τη ΔΕΠΑ. Την ώρα που μεγαλοεπιχειρηματίες διεκδικούν την αγορά της χρωστάνε στην ίδια εταιρεία πολλαπλάσια χρήματα της αξίας της. Εκεί φτάσαμε να εμπαίζετε ο Ελληνικός λαός και να ξεπουλιέται η περιουσία του, σ’ αυτούς που με τις πρακτικές τους και τις παρεμβάσεις τους την οδήγησαν στην απαξίωση της. Μπορεί η ΔΕΠΑ να αποτελέσει κινητήριο μοχλό ανάπτυξης.

Μεγάλο κεφάλαιο όμως στην ανάπτυξη της χώρας, εκτός από τη ΔΕΗ είναι οι Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Τους τελευταίους μήνες οι μικρομεσαίοι παραγωγοί ενέργειας από Φωτοβολταϊκά δέχονται ανελέητες επιθέσεις από την κυβέρνηση, αφού η υπέρμετρη φορολόγηση, η γραφειοκρατία, οι καθυστερήσεις και το αβέβαιο περιβάλλον που εντέχνως διαμορφώνει έχει φέρει σε απόγνωση την παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά.

Οι μεγαλοκαρχαρίες του κλάδου περιμένουν την κατάλληλη στιγμή για να χτυπήσουν. Αναμένουν την εξάντληση των μικρομεσαίων και την διαμόρφωση κατάλληλων συνθηκών για να πάρουν τα φιλέτα και να κατακτήσουν την αγορά.

Μετά από πιέσεις μας καταφέραμε να συγκρατήσουμε την κυβέρνηση στην υπερφορολόγηση των Ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ο αγώνας είναι αρκετά μεγάλος και θα έχει μεγάλη διάρκεια.

Οφείλουμε να βάλουμε τα θεμέλια για τη διαμόρφωση ενός σοβαρού, υγιούς και ανταγωνιστικού περιβάλλοντος με ενίσχυση των μικρομεσαίων παραγωγών που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά των επενδυτών του κλάδου και θα προσφέρουν πολλαπλές θέσεις εργασίας.

Πρωταρχικό μας μέλημα πρέπει να είναι η διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος. Σε περιόδους οικονομικής κρίσης, η προστασία της φύσης και του φυσικού πλούτου δεν τηρείται με αποτέλεσμα τεράστιες περιβαλλοντολογικές καταστροφές.

Στην Ελλάδα έχουμε πολλά φαινόμενα παραβίασης των όρων που διέπουν τη διαφύλαξη του περιβάλλοντος. Και δυστυχώς, όσο περνάει ο καιρός πληθαίνουν τα φαινόμενα υποβάθμισης της ατμόσφαιρας, του υδροφόρου ορίζοντα, αλλά και εκτάσεων.

Η αιθαλομίχλη που παρατηρείται πολύ έντονα στα αστικά κέντρα και όχι μόνο είναι αποτέλεσμα της χείριστης πολιτικής της κυβέρνησης, ως προς την ενεργειακή πολιτική της χώρας και συνέπεια της καταστροφικής εξίσωσης πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης.

Η ανεπάρκεια πολιτικής για τη διαχείριση των χωματερών μας έχει οδηγήσει σε καταδίκες από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι τελευταίες κυβερνήσεις δεν έδωσαν καμία βάση σε σχεδιασμούς

ΟΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ θα είμαστε παρόντες σε κάθε εξέλιξη και θα χαράξουμε πολιτική υπέρ του πολίτη, για τον πολίτη. Για τον Έλληνα που έχει την ανάγκη στήριξης. Είμαστε εδώ για να πολεμήσουμε τα συμφέροντα, είμαστε εδώ για να δώσουμε τις μάχες.

ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΟΛΛΟΙ
ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ
ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ!

Σχόλια