Σαλί Μπερίσα: Σήμερα οι Αλβανοί είναι διαμελισμένοι σε πέντε κράτη

«Οι Αλβανοί σήμερα είναι διαμελισμένοι σε πέντε κράτη, είναι όμως απαράδεκτη η ιδέα της μετατραπής τους σε πέντε έθνη. Η αλβανοφοβία στα Βαλκάνια είναι υπαρκτή και αποτελεί κίνδυνο για την σταθερότητα της περιοχής» αυτή ήταν η δήλωση που έκανε ο Μπερίσα κατά την ομιλία του στη 49η Διεθνη Διάσκεψη για την Ασφάλεια που πραγματοποιήθηκε στο Μόναχο.

Μιλώντας εκ μέρους της Αλβανίας για την «Ασφάλεια και τη σταθερότητα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τον Καύκασο» ο Μπερίσα τόνισε ότι η αλβανοφοβία στα Βαλκάνια είναι υπαρκτή και απειλεί σοβαρά τη σταθερότητα στην περιοχή.

«Αν κοιτάξετε το χάρτη της Ευρώπης δεν υπάρχει άλλη χώρα να περιβάλλεται από τη θάλασσα και από άλλες πέντε χώρες, όπως είναι η Αλβανία, όπου οι σημερινοί Αλβανοί έχουν χωρισθεί σε πέντε κράτη. Πιστεύω ότι μέσα από τη διαδικασία των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυτό το θέμα είναι ασήμαντο, ωστόσο είναι επικίνδυνο με τη ιδέα ότι οι Αλβανοί παραμορφώνονται σε πέντε έθνη σε πέντε διαφορετικές χώρες μεταξύ τους. Και αυτό είναι απαράδεκτο. Αυτό ενδέχεται αν δημιουργήσει και να προκαλέσει αντιδράσεις. Υποστηρίζω και επικροτώ το διάλογο μεταξύ της Πρίστινας και του Βελιγραδίου στις Βρυξέλλες. Προφανώς έχουν επιτευχθεί  βασικές επιτυχίες. Αλλά νομίζω  ότι η συμπεριφορά η οποία απελευθερώνεται από την αλβανοφοβία και κινείται προς την κατεύθυνση της συμφιλίωσης είναι ζωτικής σημασίας. Η κατάσταση είναι λεπτή στην περιοχή εξαιτίας των Αλβανών. Πρέπει να αποδεχθούμε ότι οι άνθρωποι αυτοί ζουν σε πέντε διαφορετικά κράτη. Είναι ένα έθνος που χωρίζεται  σε πέντε κράτη, ένα έθνος που θέλει να κοιτάξει προς ένα κοινό μέλλον, ωστόσο μας εμποδίζει η αλβανοφοβία, η οποία είναι υπαρκτή», τόνισε ο Μπερίσα.
«Στην ευρύτερη περιοχή η πιο λεπτή κατάσταση είναι αυτή των Αλβανών. Όταν μιλάω με φίλους μου Κροάτες, Σλοβένους αλλά ακόμη και με κανέναν Σέρβο, μου λένε με ειλικρίνεια τι “μπαρούτι” μίσους και περιφρόνησης έχει συσσωρευτεί κατά την διάρκεια του τελευταίου αιώνα για τους Αλβανούς. Αυτή είναι η αλήθεια. Και αυτό εκφράζεται με την καθυστέρηση της εφαρμογής των συμφωνιών, που υπενθυμίζει την έναρξη των εκστρατειών για μαζική εξόντωση των Αλβανών. Εμείς σκεφτήκαμε ότι θα πρέπει να υιοθετήσουν το μοντέλο της ΕΕ, βασισμένο στην συμφιλίωση μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας. Όμως αυτό δεν συμβαίνει στην περιοχή μας. Ως εκ τούτου, επιμένω σχετικά με την εφαρμογή των συμφωνιών και την  απόρριψη κάθε ιδέας ότι όσο οι Αλβανοί ζουν σε 5 κράτη θα πρέπει να μετατραπούν σε 5 έθνη, διότι κάτι τέτοιο δεν θα γίνει αποδεκτό από τους Αλβανούς. Αυτό θα έχει ως εναλλακτική λύση την εθνική επανένωσή τους», είπε ο Μπερίσα.
Υπενθυμίζεται ότι η Αλβανία περιβάλλεται από το Ιόνιο Πέλαγος και την Αδριατική Θάλλασα και συνορεύει με τις εξής πέντε χώρες: Ελλάδα, Σκόπια, Κοσσυφοπέδιο, Σερβία, Μαυροβούνιο.

Σχόλια