Μ. Χρυσοβελώνη: «Σε αδιέξοδο το πρόγραμμα Βοήθειας στο Σπίτι»

Λιγότερο από 2 μήνες πριν το ουσιαστικό ξεκίνημα του προγράμματος «Κατ’οίκον Φροντίδα» που έρχεται να διαδεχθεί το «Βοήθεια στο Σπίτι», ελάχιστα πράγματα έχουν γίνει από τη Συγκυβέρνηση. 
Σύμφωνα με απάντηση του υπουργού Εσωτερικών Ε. Στυλιανίδη σε σχετική αναφορά της Αν. Γραμματέως Κ.Ο, Τομεάρχη Εσωτερικών και Βουλευτή Μαγνησίας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Μαρίνας Χρυσοβελώνη, η συμμετοχή των Δήμων στο νέο πρόγραμμα δεν είναι ξεκαθαρισμένη. 
Υπενθυμίζεται ότι η «Κατ’οίκον Φροντίδα»
θεωρητικά θα ‘πρεπε να έχει ξεκινήσει εδώ και μήνες αλλά επειδή το ΙΚΑ (συντονιστής του προγράμματος) αντιμετώπισε προβλήματα στην διαχείριση του, δόθηκε παράταση λειτουργίας μέχρι τα τέλη Μαρτίου στο καταργούμενο «Βοήθεια στο Σπίτι». Όπως όμως διευκρινίζει ο κ. Στυλιανίδης δεν έχει ληφθεί καμία συγκεκριμένη πρόνοια για την αξιοποίηση των 3.500 εργαζομένων του «Βοήθεια στο Σπίτι», οι οποίοι από 1.4.2013 μένουν άνεργοι.
Το χειρότερο όμως είναι πως οι πάνω από 70.000 ηλικιωμένοι και ΑμεΑ που εξυπηρετούσε μέχρι τώρα το «Βοήθεια στο Σπίτι» δεν θα μεταφερθούν αυτόματα στο «Κατ’οίκον Φροντίδα». 
Αντίθετα, λόγω των περιοριστικών όρων συμμετοχής στο νέο σχήμα του ΙΚΑ πολλοί ηλικιωμένοι με προβλήματα υγείας, οι οποίοι δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν, εξαιρούνται από το πρόγραμμα αυτό αν και συμμετείχαν μέχρι σήμερα κανονικά στο «Βοήθεια στο Σπίτι». 
Για αυτό το λόγο η Μαρίνα Χρυσοβελώνη έχει ζητήσει στη Βουλή την αναθεώρηση των παράλογα χαμηλών πλαφόν εισοδήματος και των αδικαιολόγητα υψηλών ποσοστών αναπηρίας που απαιτεί το ΙΚΑ, στοιχεία τα οποία ουσιαστικά καθιστούν την «Κατ’οίκον Φροντίδα» μια κοινωνική υπηρεσία για λίγους.

Σχόλια