Όταν η «Αθηνά» αγνοεί τον Ολύμπιο Δία

Να διεκδικήσουμε από την «Αθηνά» την άμεση ίδρυση Πανεπιστημιακής Σχολής στην Ηλεία

Του Αθανάσιου Κατσίμπελη*

«Σχέδιο Αθηνά» ονομάστηκε η απόφαση της κυβέρνησης να εξορθολογίσει τον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας με τα διάσπαρτα ιδρύματα, τμήματα και σχολές  που τα περισσότερα ιδρύθηκαν τα χρόνια της μεταπολίτευσης χωρίς τον απαραίτητο σχεδιασμό, άναρχα, εξυπηρετώντας πολλές φορές, είναι η αλήθεια, τοπικά και μικροκομματικά οφέλη τοπικών κοινωνιών.

Μόλις το 2009 ιδρύθηκε το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας με έδρα το Αγρίνιο και έκανε τη δύσμοιρη Ηλεία να περικλείεται από τρία Πανεπιστήμια (Πατρών, Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας) και δύο ΤΕΙ  (Πατρών, Καλαμάτας) κι αυτή να έχει την έδρα μόνο τεσσάρων τμημάτων ΤΕΙ που κι αυτά της τα παίρνουν σήμερα!!!

Τι κι αν η θεά Αθηνά βγήκε από το κεφάλι του Δία; Τι κι αν ο περίλαμπρος ναός του Δία βρίσκεται στην Αρχαία Ολυμπία; Από ποιανού άραγε το κεφάλι βγήκε να μην προβλέπει το σχέδιο "Αθηνά" ΑΕΙ στην Ηλεία, αλλά αντίθετα να καταδικάζει την Ηλεία στον ολοκληρωτικό μαρασμό και να οδηγεί  στην «προσφυγιά» τους σπουδαστές των τμημάτων ΤΕΙ που πρόσφατα ιδρύθηκαν και λειτουργούν με επιτυχία στην Ηλεία; Κι αν δεν φταίνε μόνο αυτοί που εμπνεύστηκαν την «Αθηνά» αγνοώντας την Ηλεία φταίνε αυταπόδεικτα οι δικές μας κεφαλές και οι κεφαλές της Περιφέρειάς μας οι οποίες δεν προτείνουν και δεν προβλέπουν ή ένοχα σιωπούν για να φωνάξουν κατόπιν εορτής κάθε φορά, όταν έχει ήδη επέλθει η συμφορά για την Ηλεία.

Όπως είχα επισημάνει σε άρθρο μου στη εφημερίδα  Πρωινή στις 25 Νοεμβρίου του 2012 με θέμα : «Πανεπιστήμιο στην Ηλεία : Αν όχι τώρα…πότε;» :  Όταν τα τρένα της ανάπτυξης  περνούσαν κανένα δεν έκανε στάση  ούτε τέρμα εδώ στην Ηλεία. Μείναμε  για χρόνια μακριά από τα κέντρα λήψης των αποφάσεων, καθώς ο κομματισμός και η μιζέρια κατέστρεψαν κάθε προοπτική του τόπου. Οράματα υπήρχαν αλλά ο κάλλιστος  αυτός τόπος μας,  είχε την ατυχή έμπνευση να εμπιστευτεί τις τύχες του τα τελευταία  χρόνια σε ένα ανίκανο, άτολμο και μοιραίο για τον τόπο μας πολιτικό προσωπικό που δεν μπόρεσε ή χειρότερα δεν ενδιαφέρθηκε να αξιοποιήσει την πεδιάδα, το νερό, τα λιμάνια, το φυσικό περιβάλλον και κυρίως τον πολιτισμό αυτού του γεμάτου χάρες τόπου! Κι όταν δεν διεκδικείς φυσιολογικό είναι να σου παίρνουν κι αυτά που έχεις.

Εγκαταλείψαμε το όραμα της ίδρυσης Πανεπιστημιακής Σχολής στην Ηλεία και τα οράματα που εγκαταλείψαμε μας εκδικούνται σήμερα. Σήμερα, που η έσχατη πολιτική μάχη δεν πρέπει να δοθεί για να διατηρηθούν τα κεκτημένα (ποια κεκτημένα άλλωστε;) αλλά για το μέλλον αυτού του τόπου και των νέων ανθρώπων.

Τόνιζα στην προαναφερθείσα παρέμβασή μου πως : η Αρχαία Ολυμπία θα μπορούσε να αποτελέσει το επίκεντρο της παγκόσμιας διανόησης με Πανεπιστημιακά ιδρύματα, ελληνικά και ξένα, που θα προσέλκυαν χιλιάδες καθηγητές και φοιτητές από όλο τον κόσμο.  Αντ’ αυτού δεν κατέστη δυνατό να έχουμε ούτε μία πανεπιστημιακή σχολή στον τόπο μας, την πατρίδα του ιδρυτή του σκεπτικισμού Πύρρωνα, που είχε ακολουθήσει τον Μέγα Αλέξανδρο στα πέρατα της γης, του μαθητή του Σωκράτη Φαίδωνα, του σοφιστή και ειδικού στα ζητήματα αισθητικής Ιππία, του φιλοσόφου της Μεγαρικής Σχολής Αλεξίνου και του μαθητή του Πλάτωνα, Φορμίωνα.


Η ιδέα για την ίδρυση Πανεπιστημιακής Σχολής στην Ηλεία είχε προωθηθεί από την Επιτροπή Πρωτοβουλίας για διεκδίκηση Πανεπιστημιακής Σχολής στην Ηλεία, στην οποία συμμετείχε, και το αναφέρει πάντα στο επίσημο  βιογραφικό του, ο νυν Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Κώστας Τζαβάρας. Η ιδέα αυτή είναι επιτακτική ανάγκη να επανατεθεί άμεσα ως πρωταρχικό αίτημα του τόπου μας γιατί αλλιώς θα παραμείνει μόνο ιδέα.


Δεν πρόκειται για ένα ακόμα τοπικιστικό και αντιαναπτυξιακό αίτημα παραγοντίσκων κάποιας τυχαίας περιοχής της Ελλάδας που αγωνιούν να έχουν φοιτητές για να νοικιάζουν κανένα διαμέρισμα στους φοιτητές μιας και το κράτος δεν μεριμνά για τη στέγασή τους.


Το αίτημα για τη μετατροπή της Αρχαίας Ολυμπίας και κατ’επέκταση όλης της Ηλείας σε παγκόσμιο πνευματικό κέντρο Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού μπορεί και πρέπει να αποτελέσει Εθνικό στόχο.

Σε αυτό το πλαίσιο οφείλουμε κατά την γνώμη μου να διεκδικήσουμε από την «Αθηνά» την άμεση ίδρυση Πανεπιστημιακής Σχολής στην Ηλεία και το σύμβολό της την Αρχαία Ολυμπία γιατί μόνο έτσι οι διεκδικήσεις μας είναι μέσα στο πνεύμα της «Αθηνάς» και τα επιχειρήματά μας αποκτούν αξία.

Ας μιμηθούμε τους Αρκάδες, οι οποίοι το Σάββατο της 31ης Ιανουαρίου 1998 που  ήταν ημέρα σταθμός για την Τρίπολη, την Αρκαδία  αλλά και ολόκληρη την Πελοπόννησο, 170 Αρκάδες Πανεπιστημιακοί Δάσκαλοι, συζητώντας το δίκαιο αίτημα των συμπατριωτών τους,  για δημιουργία Πανεπιστημίου, αποδέχτηκαν την εισήγηση του Νομάρχη Αρκαδίας κ. Παναγιώτη Γιαννόπουλου, εκδίδοντας ομόφωνα ψήφισμα που ζητούσαν από την Κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας την "άμεση ίδρυση του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με έδρα την Τρίπολη". Ας κληθούν άμεσα στην Ηλεία όλοι οι Πανεπιστημιακοί που κατάγονται από τον τόπο μας, επιστημονικοί σύλλογοι και φορείς και ας διατρανώσουν το δίκαιο αίτημα των Ηλείων για την άμεση ίδρυση Πανεπιστημιακής Σχολής στην Ηλεία στο πλαίσιο του «σχεδίου Αθηνά».

Ο πρώην Πρωθυπουργός και καταγόμενος από την Ηλεία κ.Κωνσταντίνος Σημίτης είχε πει χαριτολογώντας στην ομιλία του στην Τρίπολη εγκαινιάζοντας το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου «Εγώ… αν και καμπίσιος τρέχω γλήγορα..».

Σε αυτή λοιπόν την κρίσιμη ώρα για το μέλλον της Ηλείας ας τρέξει επιτέλους κάποιος καμπίσιος «γλήγορα».

Ζητάμε το αυτονόητο :  Όχι μόνο την διατήρηση του status quo των ιδρυμάτων της Ηλείας και την αποτροπή της «προσφυγιάς» των σπουδαστών μας αλλά και την υιοθέτηση ως εθνικού στόχου και μέσα από το «Σχέδιο Αθηνά» τη μετατροπή της Αρχαίας Ολυμπίας και κατ’επέκταση όλης της Ηλείας σε πανελλήνιο και παγκόσμιο πνευματικό κέντρο Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού με την ίδρυση Πανεπιστημιακής Σχολής και την προσέλκυση και ξένων ιδρυμάτων στον «κάλλιστον της Ελλάδας τόπον».


*Δάσκαλος-M.Ed.-Νομικός

Γενικός Γραμματέας Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Πύργου
http://www.eproini.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=19072:-lr-&catid=330:-013-341170&Itemid=351

Σχόλια