«Στο μηδέν» με τον Στουρνάρα!

Με τον Στουρνάρα στο τιμόνι το καράβι της οικονομίας κατευθύνεται στο μηδέν. Η μαύρη τρύπα των 305.000.000 ευρώ στα έσοδα του Ιανουαρίου είναι προάγγελος των νέων μέτρων που έρχονται στη βάση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Ελλάδα για αυτόματες περικοπές δαπανών, όταν οι στόχοι του Προϋπολογισμού κινδυνεύουν.

Συνολικά οι εισπράξεις του Δημοσίου τον περασμένο Ιανουάριο ανήλθαν σε 4,052 δισ. ευρώ έναντι στόχου 4,357 δισ. ευρώ. Αν λάβει, δε, κανείς υπ' όψιν ότι τα έσοδα του περσινού Ιανουαρίου είχαν φτάσει στα 4,827 δισ. ευρώ, η διαφορά του φετινού από τον περσινό Ιανουάριο είναι της τάξης των 775.000.000 ευρώ!
Η κάμψη των εσόδων τον πρώτο μήνα του τρέχοντος έτους, αν προβληθεί σε ολόκληρο το έτος, δημιουργεί τρύπα 3,6 δισ. ευρώ, η οποία, ως γνωστόν, θα καλυφθεί με περικοπές είτε σε μισθούς και συντάξεις είτε στις κοινωνικές και επενδυτικές δαπάνες.
Μόλις προχθές εξάλλου ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας με συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Bloomberg μετέθεσε για το 2014 την ανάπτυξη της οικονομίας, δίνοντας «παράταση» σε προγενέστερη δική του πρόβλεψη για ανάκαμψη από τον Οκτώβριο του 2013.
Στα τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου έρχεται στην Ελλάδα η τρόικα, η οποία θα εξετάσει ενδελεχώς την πορεία του Προϋπολογισμού, αλλά και τις γενικότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί. Η κάμψη των εσόδων δημιουργεί σοβαρές ανησυχίες στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς προέρχεται από τη μείωση των εισπράξεων στον ΦΠΑ αλλά και την πτώση των εσόδων από τον ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης. Ο ΦΠΑ αναδεικνύει τον αργό θάνατο της αγοράς και την κάμψη των εισπράξεων από το πετρέλαιο, το παράλογο της συγκεκριμένης απόφασης που έχει διττό τραγικό αποτέλεσμα: και ο κόσμος ξεπαγιάζει, εφόσον δεν μπορεί να προμηθευτεί το πανάκριβο πετρέλαιο, και τα κρατικά ταμεία στεγνώνουν, παρά τις όψιμες διαβεβαιώσεις του Χ. Σταϊκούρα ότι οι εισπράξεις από το πετρέλαιο πήγαν καλά τον πρώτο μήνα του τρέχοντος έτους...
Σε πρόσφατη σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών επισημάνθηκε ο κίνδυνος από την εικόνα των εσόδων και υπήρξαν εισηγήσεις να προχωρήσει γρήγορα και να επιβληθεί άμεσα ο φόρος στα ακίνητα. Οι εξελίξεις όμως με τις επιστρατεύσεις των απεργών και την «εξέγερση» των αγροτών ώθησαν την κυβέρνηση να κάνει ένα βήμα πίσω, προκειμένου να χαλαρώσει η πίεση στην κοινωνία.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εισηγήσεις του οικονομικού επιτελείου κάνουν λόγο για ταχεία εφαρμογή του νέου φόρου στα ακίνητα, γραμμή με την οποία ευθυγραμμιζόταν απόλυτα έως πρόσφατα και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.
Το σχέδιο υπουργείου Οικονομικών - τρόικας προβλέπει να «αξιοποιηθεί» η νέα «μαύρη τρύπα» στα έσοδα του φετινού Κρατικού Προϋπολογισμού, προκειμένου να «περάσουν» οι εισηγήσεις για την επιβολή ενός νέου επαχθούς «ενιαίου φόρου ακίνητης περιουσίας» σε 5.000.000 πολίτες! Οι διατάξεις για την επιβολή του νέου φόρου θα διαμορφωθούν από το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με την τρόικα.
Η φοροκαταιγίδα που πλήττει την κοινωνία συρρικνώνει το εισόδημα των Ελλήνων, από τους οποίους, όπως έδειξε και η πρόσφατη έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ, οι επτά στους 10 περιορίζουν ακόμα και τις αγορές βασικών ειδών διατροφής.
δημοκρατία

Σχόλια