ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ: Ο ΚΑΝΙΒΑΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΑΜΕΙΩΤΑ. ΠΡΩΤΑ ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΣΤΡΕΦΕΙ ΤΗ ΜΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΑΛΛΗΣ...

  ...ΤΩΡΑ ΣΤΡΕΦΕΙ ΤΗ ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΑΛΛΗΣ
Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ έκανε την εξής δήλωση:
«Αναμφίβολα, ο πανελλαδικός χάρτης των ΑΕΙ και ΤΕΙ χρειάζεται εξορθολογισμό. Το φθαρμένο πολιτικό σύστημα, για ψηφοθηρικούς λόγους, σκορπούσε σε κάθε χωριό και από ένα πανεπιστημιακό τμήμα ή από ένα ΤΕΙ.
Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι το σχέδιο «Αθηνά» που δόθηκε για διαβούλευση στη δημοσιότητα, θα καταστρέψει αντί να χτίσει την εκπαιδευτική εξωστρέφεια την οποία δικαιούνται νησιά, αλλά και πόλεις της ηπειρωτικής Ελλάδας, αν δεν θέλουμε να τα παραδώσουμε οριστικά στη παρακμή.


Η πρώτη ανάγνωση του σχεδίου «Αθηνά» δείχνει ότι σε πολλά σημεία κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Ταυτόχρονα, όμως, υπάρχουν όχι απλά γκρίζες, αλλά μαύρες ζώνες, οι οποίες δικαίως έχουν ξεσηκώσει τις τοπικές κοινωνίες.

Το χειρότερο είναι ότι επί της ουσίας, η συγκυβέρνηση Σαμαρά, Βενιζέλου, Κουβέλη δημιουργεί έναν νέο κανιβαλισμό.

Πριν λίγο καιρό είχα πει από το βήμα της Βουλής ότι είναι μεθοδευμένος κανιβαλισμός η μνημονιακή πολιτική να στρέφει τη μία επαγγελματική ή κοινωνική ομάδα εναντίον της άλλης.

Τώρα, παίρνει ακόμα πιο επικίνδυνες διαστάσεις, καθώς στρέφει τη μία πόλη εναντίον της άλλης.

Αυτό, εμείς, οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ δεν θα το επιτρέψουμε.

Στα πλαίσια του διαλόγου που ανοίγει για τις επόμενες 40 μέρες, θα ξεκαθαρίσουμε με τον πιο σαφή τρόπο ότι δεν έχει κανείς το δικαίωμα να αποδυναμώνει την ανώτατη εκπαιδευτική υποδομή ενός νησιού ή μιας πόλης, επειδή η Τρόικα έχει κόψει τα κονδύλια για την Παιδεία προκειμένου να αφανίσει την Ελλάδα και σε αυτό τον τομέα.

Όπως επίσης, σε άλλα σημεία της χώρας, είναι σαφής υποχρέωση η ενίσχυση των υποδομών εκείνων, ΤΕΙ και ΑΕΙ που ηθελημένα, μνημονιακά ή από ανικανότητα των εκάστοτε κυβερνώντων, έχουν αφεθεί μέχρι τώρα στην τύχη τους.

Και κάτι ακόμα:

Φυσικά, δεν συζητάμε για συγχωνεύσεις ανομοιογενών σχολών. Και φυσικά, δεν συζητάμε μεσούσης της περιόδου των ολοκληρωμένων σπουδών τους, να έχουμε μετακινούμενα καραβάνια φοιτητών και σπουδαστών με ό, τι αυτό συνεπάγεται και για τις τοπικές οικονομίες, αλλά και για τις οικονομίες των ίδιων των οικογενειών τους.

Τέλος, καλό θα είναι το σχέδιο «Αθηνά» να πείσει ότι οι προτεινόμενες για συζήτηση αλλαγές, γίνονται πράγματι για την αναβάθμιση της Ανώτατης Παιδείας και όχι για τα ψηφαλάκια συγκυβερνητικών Βουλευτών ή Υπουργών. Τέτοια εικόνα είναι άδικη για τα νησιά και τις πόλεις που θέλουν να στηριχθούν στις δικές τους δυνάμεις και όχι στα γινάτια των κομματικών τους παραγόντων».

Σχόλια