Στουρνάρας Νο2 ο Κ. Χατζηδάκης!

Το πιο σκληρό και κοινωνικά ανάλγητο πρόσωπο του νεοφιλελευθερισμού, θιασώτης του οποίου είναι και ο ίδιος, έδειξε χθες στη Βουλή (ως Στουρνάρας Νο2) ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, εξανεμίζοντας κάθε ελπίδα για ευνοϊκότερες ρυθμίσεις στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Κι αυτό γιατί έτσι το θέλει η… τρόικα. Λίγη ώρα αργότερα, μάλιστα, αναφερόμενος στο θέμα της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές, δεν δίστασε να πει το αδιανόητο:
Οτι το μέτρο θα λειτουργήσει θετικά, διότι θα επικρατήσει το ένστικτο της αυτοσυντήρησης των καταστηματαρχών.
Κατά τη διάρκεια επεξεργασίας της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για θέματα ανάπτυξης χθες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ο κ. Χατζηδάκης δέχτηκε σωρεία παραπόνων από βουλευτές οι οποίοι ζητούσαν ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά από το πλαίσιο που έχει ήδη δημοσιεύσει το υπουργείο. Ο υπουργός, ωστόσο, δεν άφησε κανένα περιθώριο για αισιοδοξία, πετώντας μάλιστα το μπαλάκι στην τρόικα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτή μπλοκάρει μια ευνοϊκότερη συμφωνία ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Δεν ήταν πάντως λίγοι οι βουλευτές οι οποίοι πίσω από αυτά που υποστήριξε ο κ. Χατζηδάκης είδαν τις πιέσεις των ίδιων των τραπεζιτών και όχι της τρόικας.
Εδειξε μάλιστα να είναι τόσο σίγουρος ότι το σχετικό σχέδιο νόμου που θα πάει προς ψήφιση στη Βουλή δεν θα ικανοποιήσει κανέναν παρά μόνο την τρόικα, σε βαθμό που προέβλεψε έντονες αντιδράσεις. «Είμαι βέβαιος -σας το λέω από τώρα- ότι στις τελικές ρυθμίσεις θα ασκηθεί κριτική, θα υπάρξουν μαξιμαλιστικές προσεγγίσεις. Ομως δεν γίνεται τίποτα. Κι εγώ θα ήθελα να μην έχει λόγο η τρόικα. Ομως έχει» είπε χαρακτηριστικά. Διαπιστώνοντας μάλιστα ότι οι βουλευτές επιμένουν, δεν δίστασε να τους απευθυνθεί με τόνο που κατά πολλούς θεωρήθηκε άκρως ειρωνικός. «Αν νομίζετε ότι μπορείτε να τους μεταπείσετε, ελάτε εσείς στη διαπραγμάτευση. Καλοδεχούμενοι είστε» τους είπε.
Μιλώντας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ο κ. Χατζηδάκης άφησε να εννοηθεί ότι η τρόικα έχει πλέον υποκαταστήσει την εκτελεστική αλλά και τη νομοθετική εξουσία. «Μετά βίας η τρόικα θα δεχτεί αυτό που της προτείνουμε» είπε χαρακτηριστικά.
Ο υπουργός έκανε εκτενή αναφορά και στο θέμα λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές. Κι ενώ κάποιος θα περίμενε ότι με την αγορά νεκρή ο υπουργός θα είχε αναθεωρήσει τις απόψεις του για τις Κυριακές, ο κ. Χατζηδάκης δεν έδειξε να κάνει πίσω. «Αν κάποιο κατάστημα θεωρεί ότι δεν μπορεί να αντέξει τον ανταγωνισμό, θα μπορεί να μην ανοίξει» είπε ο υπουργός, εκτιμώντας μάλιστα ότι το μέτρο θα λειτουργήσει, αφού θα επικρατήσει το ένστικτο αυτοσυντήρησης των καταστηματαρχών. Δείχνοντας να μην έχει συναισθανθεί ότι το πρόβλημα δεν είναι οι Κυριακές αλλά το ότι ο κόσμος δεν έχει πλέον χρήματα για να ψωνίσει, εμφανίστηκε απρόθυμος να ακούσει την παραμικρή διαφορετική άποψη και εξαπέλυσε δριμεία επίθεση σε όσους τολμούν να διαφωνούν ακόμα κι αν έχουν επιχειρήματα. Ο κ. Χατζηδάκης χαρακτήρισε «αυτοκτονική» και «φοβική» τη σημερινή περιοριστική νομοθεσία, υποστηρίζοντας ότι το πρόβλημα της οικονομίας δεν αντιμετωπίζεται με περιοριστική πολιτική. Δημοκρατία

Σχόλια