Τετάρτη, 16 Ιανουαρίου 2013

Σε νέο κύκλο ελέγχων εισέρχεται η ελληνική οικονομία

Αρχής γενομένης από σήμερα, με τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ, και με δεύτερη κρίσιμη ημερομηνία την προσεχή Δευτέρα 21 Ιανουαρίου, οπότε συνέρχεται το Eurogroup, η ελληνική οικονομία εισέρχεται σε έναν νέο κύκλο ελέγχων, με απώτερο στόχο την απρόσκοπτη εκταμίευση των υπολειπόμενων μηνιαίων δόσεων.
Στις 5 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας) σήμερα, το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ θα κληθεί να εγκρίνει την εκταμίευση της συνεισφοράς τού Ταμείου (συνολικού ύψους 3,3 δισ. ευρώ) στις υπόλοιπες δόσεις.
Στη συνέχεια, αναμένεται η έκθεση του Ταμείου για την Ανάλυση Βιωσιμότητας Χρέους (DSA) και τον προσδιορισμό των μέτρων για τη διετία 2015- 2016 (η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα έχει ήδη προσδιορίσει σε 4 δισ. ευρώ και πρέπει να διευκρινιστούν έως το τέλος Μαρτίου). Μεθαύριο Παρασκευή, αναμένεται να προβεί σε δηλώσεις ο επικεφαλής της ομάδας του ΔΝΤ στην Ελλάδα, Πολ Τόμσεν (μέσω τηλεδιάσκεψης από την Ουάσινγκτον), και πιθανόν να κληθεί να απαντήσει εάν το Ταμείο θα συνεχίσει να δανειοδοτεί τη χώρα μας από το 2015 και μετά.
Την προσεχή Δευτέρα θα συνεδριάσει στις Βρυξέλλες το Eurogroup, για την έγκριση της δόσης των 9,2 δισ. ευρώ, μετά και από τη θετική εισήγηση του Euro Working Group, ότι υλοποιούνται τα έως σήμερα προαπαιτούμενα.
Τον Φεβρουάριο αναμένεται να επανέλθουν στην Αθήνα οι επικεφαλής της τρόικας, οι οποίοι θα ελέγξουν, επίσης, την υλοποίηση των προαπαιτούμενων δράσεων. Ήδη, τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας, αλλά και τα στελέχη του ESM έχουν προετοιμάσει το έδαφος, ελέγχοντας, μεταξύ άλλων, τον τρόπο λειτουργίας του Ειδικού Λογαριασμού για την εξυπηρέτηση του χρέους, που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος και στον οποίο θα κατατίθενται οι δόσεις του δανείου.
Καλώς εχόντων των πραγμάτων, η δόση των 9,2 δισ. ευρώ θα εκταμιευθεί έως τις αρχές Φεβρουαρίου, για να ακολουθήσουν δύο ισόποσες δόσεις (2,8 δισ. ευρώ η κάθε μια), οι οποίες έχουν εγκριθεί πολιτικά από το Eurogroup, τον περασμένο Δεκέμβριο.
Για τη δόση των 2,8 δισ. ευρώ του Φεβρουαρίου, το κύριο προαπαιτούμενο είναι το τριετές πλαφόν δαπανών για τον στενό και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, ενώ για τη δόση του Μαρτίου (επίσης 2,8 δισ. ευρώ) απαιτούνται επιπλέον, ο καταρτισμός και η κάλυψη των τριμηνιαίων στόχων για τις αποχωρήσεις υπαλλήλων από το Δημόσιο, η καταμέτρηση του πλεονάζοντος προσωπικού και η νέα μείωση στις τιμές των φαρμάκων.
Οι επικεφαλής της τρόικας θα προβούν σε πλήρη αξιολόγηση του προγράμματος τον Μάρτιο, προκειμένου να εκταμιευθεί και η δόση του Απριλίου, ύψους 6 δισ. ευρώ. Ο συγκεκριμένος έλεγχος αναμένεται να εστιαστεί, μεταξύ άλλων, στα αποτελέσματα του μέτρου της εφεδρείας και στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Επίσης, μένει να διευκρινιστεί εάν η τρόικα θα κάνει δεκτό το ελληνικό αίτημα να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό με έσοδα από τη φοροδιαφυγή ή θα απαιτηθούν νέες περικοπές δαπανών, οι οποίες, κατά πάσα πιθανότητα, θα «αγγίξουν» πάλι τους μισθούς και τις συντάξεις. ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.