Σταυρούλα Ξουλίδου: «Το δικό μας έργο και σίγουρα η δική μας υποχρέωση είναι να διατηρήσουμε όλες τις θέσεις εργασίας και να εξασφαλίσουμε την καταβολή όλων των δεδουλευμένων των μεροκαματιάρηδων ανθρώπων.»

Η Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης Σταυρούλα Ξουλίδου έθεσε με επίκαιρη ερώτηση της προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας το θέμα των απροστάτευτων εργαζομένων και των γαλακτοπαραγωγών της Βιομηχανίας Γάλακτος ΑΓΝΟ ΑΕ λόγω της Υπαγωγής της στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού κώδικα.
«Σήμερα η ΑΓΝΟ απασχολεί 411 εργαζόμενους, 50 κτηνοτροφικές μονάδες 150 κτηνοτρόφους στην κεντρική Μακεδονία και ειδικότερα στους νομούς Θεσσαλονίκης και Κιλκίς. Τέλος του 2012 όμως η εταιρεία αποφάσισε με αίτηση της να απαλλαχτεί από τα χρέη της από τους πιστωτές της χάριν του περιβόητου άρθρου 99 του πτωχευτικού κώδικα του Ν. 3588/2007.

Δυστυχώς όμως οι βασικότεροι πιστωτές της στην προκειμένη περίπτωση είναι οι εργαζόμενοι, οι κτηνοτρόφοι και οι κτηνοτροφικές μονάδες δηλαδή που παράγουν την πρώτη ύλη της εταιρείας αλλά και το τελικό προϊόν.

Τόνισε ότι πρέπει να διασφαλίσουμε αυτές τις θέσεις εργασίας των 411 οικογενειών των εργαζομένων σε μια περιοχή όπως αυτή του Λαγκαδά της Θεσσαλονίκης που μαστίζεται από ανεργία.
Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι δεν θα αφανιστούν οι 150 οικογένειες των κτηνοτρόφων και άλλες 200 περίπου που απασχολούνται στις κτηνοτροφικές μονάδες τη στιγμή που προσπαθούμε να ανεβάσουμε την παραγωγικότητα στη χώρα μας. Να δώσουμε λύσεις και κίνητρα να διατηρηθεί αλλά και να αυξηθεί η πρωτογενής παραγωγής μας. Και μάλιστα ειδικά για την ΑΓΝΟ και σύμφωνα με τις καταγγελίες εργαζομένων και κτηνοτρόφων, μιλάμε για μια εταιρεία που έχει ημερήσιο τζίρο 200.000 ευρώ και άμεση ρευστότητα.

Στην απάντηση του ο αρμόδιος Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας δεσμεύτηκε να εξασφαλίζεται ό,τι τηρείται κατά περίπτωση στην εργατική νομοθεσία, στοιχείο της οποίας είναι ότι τα δεδουλευμένα πρέπει να καταβάλλονται και παράλληλα προτείνεται η προσφυγή των εργαζομένων της ΑΓΝΟ Α.Ε. στις διαδικασίες του Υπουργείου Εργασίας για διενέργεια τριμερούς σύσκεψης μεταξύ εργοδοτικού φορέα, και του φορέα των εργαζομένων υπό την εποπτεία της ηγεσίας του Υπουργείου, εφόσον εμφανιστεί ο εργοδότης και να οδηγηθούν σε θετικό αποτέλεσμα.
Η Σταυρούλα Ξουλίδου σχολίασε ότι στην έκθεση των ορκωτών λογιστών της εταιρείας για την τελευταία δημοσιευμένη χρήση του 2011, μεταξύ άλλων αναφέρονται τα εξής: ‘’Η Διοίκηση της εταιρείας, όπως αναφέρεται στη σημείωση 13β του προσαρτήματος των οικονομικών καταστάσεων της 31/12/2011 είναι σε διαδικασία εκπόνησης κατάλληλου προγράμματος για την απρόσκοπτη συνέχιση των δραστηριοτήτων της. Οι οικονομικές καταστάσεις της 31/12/2011 συντάχθηκαν με δεδομένο την αρχή της συνέχισης της επιχειρηματικής δραστηριότητας της εταιρείας’’.
Τι έγινε τελικά αυτό το πρόγραμμα για την απρόσκοπτη συνέχιση των δραστηριοτήτων της εταιρείας;
Έγινε ή είναι η αίτηση ένταξης στον πτωχευτικό κώδικα, με στόχο να απαλλαγεί, όπως ακριβώς και το 2003 από άμεσες οφειλές στους βασικούς πιστωτές της, και ξανά, με τη βοήθεια ίσως πολιτικών παραγόντων όπως και τότε, που τόσα είχαν γραφτεί στον τύπο την εποχή εκείνη να πουληθεί ελεύθερη βαρών;

Συνοψίζοντας, η Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης, ανέφερε ότι το θέμα είναι πολύ σοβαρό και συζητάμε εδώ όχι μόνο για τη διάσωση μιας εταιρείας, αλλά τη διάσωση 1.000 περίπου οικογενειών που στηρίζουν την πρωτογενή παραγωγή στη χώρα μας, σε περιοχές που η ανεργία έχει κτυπήσει κόκκινο και έχει ξεπεράσει το 60%, είναι επιβεβλημένο να σκύψουμε πάνω σε αυτούς τους ανθρώπους και να προσπαθήσουμε να σταματήσουμε το ξεπούλημα άλλης μια Ελληνικής εταιρείας σε νευραλγικό τομέα, αυτό της γαλακτοβιομηχανίας, της βασικότερης της διατροφικής αλυσίδας, μιας και λυμαίνονται τον κλάδο αυτό πολυεθνικοί κολοσσοί από το εξωτερικό
Μολονότι η διοίκηση της εταιρείας εμπαίζει συστηματικά εργαζομένους και κτηνοτρόφους, αυτοί εξακολουθούν να βρίσκονται στην εργασία τους και να παράγουν έργο.

Με την ολοκλήρωση της συζήτησης της επίκαιρης ερώτησης, η Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Σταυρούλα Ξουλίδου έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Είναι ανάγκη να δοθεί άμεση λύση όσο αφορά στην εξόφληση των δεδουλευμένων των εργαζομένων. Επιβάλλεται να εξοφληθούν κτηνοτρόφοι και κτηνοτροφικές μονάδες. Θα μου πείτε ίσως ότι όλα αυτά είναι δουλειά της επιτροπής, αν δηλαδή θα δεχθεί ή όχι την αίτηση υπαγωγής της εταιρείας στο πτωχευτικό άρθρο ή όχι. Αυτό είναι ένα άλλο έργο.»


Σχόλια