Τρίτη, 29 Ιανουαρίου 2013

Η Τρόικα σφίγγει (!) τη θηλιά

Η τρόικα σφίγγει τη θηλιά και προτείνει κατασχέσεις και πλειστηριασμούς ακόμα και στην πρώτη κατοικία (για δάνεια προς τις τράπεζες που δεν εξυπηρετούνται), σε μια προσπάθεια να «γκρεμίσει» τις τιμές στην αγορά και να εξοντώσει φορολογικά όσους κατέχουν ακόμα και ένα μικρό σπίτι. Ζητεί, επίσης, να χτιστούν ειδικές φορολογικές φυλακές για όσους χρωστούν στο Δημόσιο και επιμένει να καταργηθεί το σύστημα προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών, ώστε να μην υπάρχουν περιορισμοί στις τιμές, βάσει των οποίων γίνονται οι συναλλαγές.
Η τρόικα απαιτεί από την κυβέρνηση να εντάξει τις σχετικές ρυθμίσεις στο υπό κατάρτιση νομοσχέδιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.
Οι δανειστές, κατά πληροφορίες, έριξαν πρόσφατα στο τραπέζι και την εξωφρενική πρόταση για δημιουργία φορολογικών φυλακών, στις οποίες θα κρατούνται όσοι δεν καταβάλλουν έστω και ένα μέρος από τα πρόστιμα που τους επιβάλλει η Εφορία ή το ΣΔΟΕ.
Οι τροϊκανοί θεωρούν ότι οι αντικειμενικές αξίες δεν αποτελούν αποτελεσματικό σύστημα προσδιορισμού της πραγματικής φορολογικής αξίας του ακινήτου, με αποτέλεσμα να υποεκτιμάται η αξία των συναλλαγών που γίνονται στην αγορά ακινήτων. Τα στελέχη της τρόικας επανέφεραν την πρότασή τους για τη δημιουργία μιας ανεξάρτητης Αρχής που θα αποτελείται από επαγγελματικά στελέχη της αγοράς, τα οποία θα αποτυπώσουν τις πραγματικές, εμπορικές, τιμές των κτιρίων, οικοπέδων κ.λπ. και ανά τακτά διαστήματα, ίσως και μία φορά τον χρόνο, θα ελέγχουν τυχόν μεταβολές.
Παράλληλα, η τρόικα ζητεί να αρθεί η η απαγόρευση της διενέργειας πλειστηριασμών στην πρώτη κατοικία για οφειλές προς τις τράπεζες που δεν ξεπερνούν τις 200.000 ευρώ. Ως γνωστόν, έως το τέλος του 2013 ισχύει η απαγόρευση των σχετικών πλειστηριασμών. Την ίδια στιγμή που τα «κόκκινα» δάνεια έχουν φτάσει το 25%, δηλαδή ένα στα τέσσερα νοικοκυριά αντιμετωπίζει πρόβλημα με την εξυπηρέτηση των δανείων του, η τρόικα επαναφέρει ένα παλαιότερο αίτημά της.
Οι δανειστές απαιτούν να αρχίσουν οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί, ώστε να συμπιεστούν ακόμα περισσότερο οι τιμές των ακινήτων. Δεδομένου ότι σήμερα υπάρχουν περισσότερα από 100.000 ακίνητα προς πλειστηριασμό, αν βγουν μαζικά προς πώληση στην αγορά, αναμένεται να οδηγήσουν σε πτώση των τιμών, φέρνοντας μεγάλες ανατροπές στην κτηματαγορά. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα επιτρέπονται οι κατασχέσεις ακινήτων για οφειλές των πολιτών προς το Δημόσιο, κάτι που δεν ισχύει για την πρώτη κατοικία, αναφορικά με χρέη στις τράπεζες.
Οι δανειστές φέρονται να εκφράζουν θετική γνώμη για τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης ως προς τη διευκόλυνση των νοικοκυριών που αδυνατούν να εξυπηρετούν τα τραπεζικά δάνεια. Ωστόσο, καλούν το υπουργείο Ανάπτυξης να συνεργαστεί με την Τράπεζα της Ελλάδος προκειμένου να μετρήσει τις επιπτώσεις στις τράπεζες από τα δάνεια.
Στέλιος Κράλογλου, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.