Η Λάρισα έκλεισε τα μάτια στο ρατσιστικό κρούσμα βίας

Αν κάτι συζητιέται έντονα σε πολλές, αν όχι σε όλες, τις παρέες της Λάρισας, είναι για τα μειωμένα ανακλαστικά αυτής πόλης. Για τον ελάχιστο δηλαδή βαθμό αντίδρασης του μεγαλύτερου μέρους της Λαρισαϊκής κοινωνίας απέναντι σε όλα όσα συμβαίνουν κατά καιρούς στη χώρα. Βέβαια τα συγκεκριμένα ανακλαστικά αφορούν όλους μας, ακόμα και εκείνους δηλαδή που θεωρούν πως είναι εκτός των κοινωνικών διεργασιών και νομίζουν πως έτσι έχουν το δικαίωμα να κρίνουν εκ του ασφαλούς όλους τους άλλους, αλλά ποτέ τον εαυτό τους.
Γιατί τα γράφουμε όλα αυτά;

Την βδομάδα που μας πέρασε συνέβη και στη Λάρισα αυτό που συμβαίνει δυστυχώς πλέον σε ολόκληρη τη χώρα. Ομάδα ανήλικων νεαρών επιτέθηκε με σφοδρότητα εναντίον Πακιστανών, καταγράφοντας έτσι το πρώτο σοβαρό και επίσημο ρατσιστικό κρούσμα βίας στην πόλη. Το συμβάν συζητήθηκε, αναδείχθηκε-όπως αναδείχθηκε- αλλά και πάλι μέχρις εκεί.
Η «επίσημη» Λάρισα έκλεισε τα μάτια.
Οι 8 βουλευτές του νομού, με εξαίρεση τον Θωμά Ψύρρα, δεν τοποθετήθηκαν.
Το δημοτικό συμβούλιο, το οποίο συνεδρίασε αμέσως μετά το περιστατικό, δεν τοποθετήθηκε, με εξαίρεση τον Αποστόλη Καλογιάννη ο οποίος το έθεσε ως θέμα.
Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, ο μέσος όρος καθημερινών ανακοινώσεων του οποίου είναι αρκετά υψηλός, δεν τοποθετήθηκε.
Η Αντιπεριφερειάρχης Λάρισας, η οποία ορθώς τα «έκανε όλα λίμπα» όταν θίχθηκε η προσωπική της τιμή, δεν τοποθετήθηκε.
Σύλλογοι, Επιμελητήρια, Ιδρύματα, κόμματα, φορείς της πόλης (εξαιρούνται η «Θεσσαλία της Αλληλεγγύης και της Οικολογίας» και η «Δυναμική Ελλάδα»), οι οποίοι όταν απειλούνται επί προσωπικού δεν διστάζουν να τοποθετηθούν ξεκάθαρα, δεν τοποθετήθηκαν.
Η τοπική εκκλησία, χωρίς να γνωρίζουμε αν αναγνώσθηκε σήμερα κάτι στους ιερούς ναούς της πόλης, δεν τοποθετήθηκε.
Πολιτευτές, διοικητές οργανισμών, πνευματικοί άνθρωποι, καλλιτέχνες, δεν τοποθετήθηκαν.
Οι διευθύνσεις Εκπαίδευσης, ενδεχομένως με εξαίρεση κάποιων δασκάλων και καθηγητών που θα είπαν πέντε κουβέντες μέσα στις τάξεις, δεν τοποθετήθηκαν.
Επικροτούν όλοι οι παραπάνω το ρατσιστικό περιστατικό;
Αναμφίβολα όχι.
Είναι όλοι οι παραπάνω πολίτες και πολιτικοί μειωμένης δημοκρατικής ευαισθησίας;
Αναμφίβολα όχι.
Απλά, δεν τοποθετήθηκαν.
Ίσως γιατί θεώρησαν πως το γεγονός ήταν «τυχαίο» και μεμονωμένο. Ίσως γιατί δεν το βλέπουν ως μέρος της δουλειάς τους.
Όσο όμως αυτοί σιωπούν δεν δημιουργούνται οι προϋποθέσεις αποκήρυξης του φαινομένου, δεν δημιουργούνται οι συνθήκες κατανόησης του φαινομένου, δεν δημιουργούνται οι συνθήκες εκείνες που θα επιτρέψουν να ξεκινήσει η κουβέντα και να δημιουργηθούν οι συνθήκες της πραγματικής αλληλεγγύης που είναι πλέον το ζητούμενο της εποχής.
Δεν μπορεί για ένα απλό «χωριό του Αϊ Βασίλη» να γίνεται τόσος σαματάς στην πόλη και γι’ αυτό να μην γίνεται ούτε μια επίσημη κουβέντα. Σε τελική ανάλυση αφορά τα ίδια μας τα παιδιά.
Ελπίζουμε πως τελικά η πόλη θα πάρει, έστω και τώρα, μπροστά.
Αλλιώς είναι σίγουρο πως τα χειρότερα έρχονται.
Υ.Γ. Τι θα γινόταν άραγε αν αύριο το πρωί, με το έτσι θέλω η αρμόδια επιτροπή, για τον οποιοδήποτε λόγο, έπαιρνε απόφαση να οδηγήσει την ΑΕΛ στις ερασιτεχνικές κατηγορίες;
Larissanet.gr
http://www.larissanet.gr/2013/01/27/i-larissa-ekleisa-ta-matia-sto-ratsistiko-krousma-vias/

Σχόλια