Τετάρτη, 30 Ιανουαρίου 2013

Η Σταυρούλα Ξουλίδου για τα προβλήματα Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων

Με βάση το νόμο 3966/11, τα Πρότυπα .Πειραματικά Σχολεία (Π.Π.Σ.) εξασφαλίζουν μεταξύ άλλων των καινοτόμων διδακτικών και δημιουργικών δράσεων , την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών καθώς και την κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή. Γενικότερα έχει θέση τυχαίο δείγμα μαθητών που επιλέγεται με συγκεκριμένη διαδικασία και σίγουρα δεν αναφέρεται ως μοναδικός σκοπός των σχολείων αυτών ότι είναι η αριστεία μόνο των μαθητών. Ο ίδιος νόμος αναιρεί τον εαυτό του και απαιτεί τη διαδικασία εξετάσεων από το Γυμνάσιο στο Λύκειο. Οι εξετάσεις αυτές προβλέπεται
να γίνονται σε ένα εξαιρετικά ανταγωνιστικό πνεύμα για την εισαγωγή στο Λύκειο αλλά και κατά σειρά προτεραιότητας μόνο των επιτυχόντων αρίστων μαθητών.
Στην πράξη τα προγράμματα σπουδών η εισαγωγή μαθητών με αυξημένες ικανότητες κατά προτεραιότητα, και η υιοθέτηση σε κάποιες τάξεις της ψηφιακής τάξης , μιας σειράς δηλαδή εφαρμογών όπως το ipad λειτουργούν αντιθετικά με τις αρχές της παιδαγωγικής επιστήμης. Πέραν όμως του προγράμματος σπουδών και διδασκαλίας, προβλήματα παρουσιάζονται στην οργανωτική και διοικητική στήριξη των σχολείων αυτών αλλά και στον τρόπο αξιολόγησης των εκπαιδευτικών. Μόλις στις 22-01-2013 ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Παιδείας η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πλήρωση θέσεων διευθυντών στα Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία (Π.Π.Σ.).

Η δε αξιολόγηση των εκπαιδευτικών στα ΠΠΣ είναι λείαν επιεικώς απαράδεκτη, αφού η διαδικασία αυτή ξεκινά με την παράδοση ατομικού φακέλου στην επιστημονική επιτροπή των σχολείων στην οποία συμμετέχουν και δύο εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών. Ανθρωποφαγία, εκδούλευση και υποταγή , αυτή είναι η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών στα ΠΠΣ.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός :

  1. Σε τι ενέργειες προτίθεστε να προβείτε όσον αφορά την κατάργηση των εξετάσεων για τη μετάβαση από το Γυμνάσιο στο Λύκειο και αν προτίθεστε να βάλετε φρένο στην αλόγιστη χρήση των ipad στη εκπαιδευτική διαδικασία;
  2. Προτίθεται το Υπουργείο σας να ελέγξει ξανά την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών των ΠΠΣ και να συζητήσει με τους εμπλεκόμενους για τα προβλήματα που δημιουργούνται;

Η Ερωτώσα Βουλευτής

Σταυρούλα Ξουλίδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.