Ο ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΑΧΑΡΙΣΤΟΣ ΑΓΝΩΜΩΝ ΑΦΙΛΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΣΦΑΛΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ

Γράφει ο Παναγιώτης Αποστόλου
egerssi@otenet.gr
Το παρόν άρθρο, για κανένα λόγο, δεν έχει σκοπό να αγιοποιήσει τον Παναγιώτη Ψωμιάδη. Άλλωστε, πως θα ήταν δυνατό να συμβεί αυτό, από τη στιγμή που ο Μακεδόνας πολιτικός, κατά τη διάρκεια της πολιτικής του καριέρας, στο παρελθόν έχει απασχολήσει επανειλημμένως τις δικαστικές αρχές. Παρ΄ όλα ταύτα για πολύ μικρότερης αξίας αδίκημα, από πολλά προηγούμενα, ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, της μεγαλύτερης σε έκταση και δεύτερης σε πληθυσμό περιφέρειας της Ελλάδος, κηρύχτηκε έκπτωτος του αξιώματός του.

Πιο συγκεκριμένα, το 2009 ο Ψωμιάδης κατηγορήθηκε για παράβαση καθήκοντος εξαιτίας μείωσης σε 5.000 ευρώ προστίμων ύψους 89.000 ευρώ που είχαν επιβληθεί σε ιδιοκτήτη πρατηρίου υγρών καυσίμων, ο οποίος νόθευε το εμπόρευμα του. Μετά από αλλεπάλληλες αποφάσεις δικών, στις 5 Δεκεμβρίου 2012 ανακοινώθηκε η απόφαση του Άρειου Πάγου, η οποία οριστικοποίησε την καταδίκη και την ποινή του Ψωμιάδη. Έτσι, επίσημα στις 3 Ιανουαρίου 2013 εκδιώχθηκε απ' το αξίωμα του περιφερειάρχη.
Ωστόσο, ο κ. Ψωμιάδης δεν είναι τυχαίο πολιτικό πρόσωπο για τη ΝΔ αλλά και για το πολιτικό εγχώριο σύστημα. Πρέπει να θυμηθούμε πως εκλέχτηκε βουλευτής Θεσσαλονίκης με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας το 1990, 1993, 1996 και το 2000. Το 2002 εκλέχτηκε νομάρχης Θεσσαλονίκης και η θητεία του ανανεώθηκε το 2006. Το 2010 έθεσε υποψηφιότητα για την περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας, κερδίζοντας τις εκλογές στο δεύτερο γύρο. Την πρώτη Κυριακή (7 Νοεμβρίου 2010) συγκέντρωσε ποσοστό 43,19% (422.000 ψήφοι) και τη δεύτερη Κυριακή (14 Νοεμβρίου 2010) συγκέντρωσε ποσοστό 52,56%. Επίσης, ο κ. Ψωμιάδης ήταν και ένας εκ των τριών διεκδικητών της προεδρίας της Νέας Δημοκρατίας, στις εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη του νέου αρχηγού της ΝΔ, στις 29 Νοεμβρίου 2009, όπου πρόεδρος αναδείχθηκε ο Αντώνης Σαμαράς με 50,06% έναντι 39,72% της Ντόρας Μπακογιάννη και 10,22% του Παναγιώτη Ψωμιάδη.
Από εκείνη τη χρονική στιγμή ο κ. Ψωμιάδης μπήκε στο κάδρο των ανεπιθύμητων της ΝΔ και των επικίνδυνων για τον κ. Σαμαρά, πολιτικών προσώπων. Βέβαια, αυτή η αντιπάθεια και η στόχευση εξόντωσης του Ψωμιάδη, από πλευράς Σαμαρά, δεν τον εμπόδισε στην προσπάθειά του να γίνει Πρωθυπουργός (παρ΄ότι υπήρχαν ήδη ένα σωρό σκάνδαλα) να τον ορίσει στις 18 Μαΐου 2012, υπεύθυνο για την προεκλογική εκστρατεία στη Βόρεια Ελλάδα της Νέας Δημοκρατίας.
Στη συνέχεια, ο Ψωμιάδης αφού είχε πάρει χαμπάρι πως είχε στοχοποιηθεί, όχι τυχαία, από όλα τα ΜΜΕ, για το ζήτημα της μείωσης του προστίμου στον ιδιοκτήτη πρατηρίου υγρών καυσίμων, «διευκόλυνε» το έργο αποκεφαλισμού του, όταν πολλές φορές αμφισβήτησε καίριες πολιτικές θέσεις και πολιτικές τοποθετήσεις του μνημονιακού, πλέον και ταυτόχρονα πολιτικά αχάριστου, αγνώμονα, άφιλου και ανασφαλούς Αντώνη Σαμαρά.
Κατά την εκτίμησή μου, ο Αντώνης Σαμαράς δεν μπορούσε ποτέ να ξεπεράσει μερικά από όσα βαθύτατα τον ενόχλησαν και είχαν δημοσιευθεί υπό την μορφή δελτίων τύπου στην ιστοσελίδα «για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας- Παναγιώτης Ψωμιάδης»:
Έτσι, στις 8 Οκτωβρίου 2012 σχετικά με την επίσκεψη της Γερμανίδας Καγκελαρίου Α. Μέρκελ στη Αθήνα, ο Π. Ψωμιάδης δήλωσε: «Σε πολιτικό επίπεδο, όταν κατεβαίνεις στο γήπεδο της διαπραγμάτευσης, η ομάδα πρέπει να είναι πλήρης και ψυχωμένη. Με την αφορμή της επίσκεψης της Καγκελαρίου θα έπρεπε να αξιοποιηθεί το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με παρουσία ιδιαίτερα του κ. Τσίπρα ως αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ώστε ενώπιος ενωπίω με την κ. Μέρκελ να δοθεί ξεκάθαρο μήνυμα κόκκινων γραμμών και εθνικής ενότητας. Είναι η ώρα να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους».
Στις 18 Οκτωβρίου 2012 σχετικά με την υπόθεση των προστίμων που βρισκόταν σε εξέλιξη στον Άρειο Πάγο, ο Π. Ψωμιάδης δήλωσε: «Έχω πει πολλές φορές ότι τα τελευταία χρόνια βρίσκομαι στο στόχαστρο συγκεκριμένων κύκλων λόγω της σταθερής στάσης μου στο θέμα του ονόματος των Σκοπίων και για τις σταθερές αντιμνημονιακές μου απόψεις…Είναι φανερό ότι κάποιοι προσπαθούν να με εξοντώσουν πολιτικά, κόντρα στο εκλογικό αποτέλεσμα του 2010, που ο λαός της Κεντρικής Μακεδονίας έδωσε τη δική του απάντηση στους συκοφάντες εκλέγοντάς μας με συντριπτικό ποσοστό 52%. Η λάσπη δε θα πιάσει. Δικαιωμένος στη συνείδηση των συμπολιτών μου, θα συνεχίσω τον αγώνα μου μέχρι την τελική δικαίωση».
Στις 6 Νοεμβρίου δήλωσε: «Ας γίνει επιτέλους κατανοητό, πως στο όνομα του Μνημονίου δεν μπορούμε να καταργούμε τα πάντα. Στα εθνικά θέματα δεν χωρά Μνημόνιο. Υπάρχει μια κόκκινη γραμμή που απαγορεύεται να περάσουμε. Εύχομαι και ελπίζω, η κυβέρνηση να επανεξετάσει τη θέση της για να μην σταματήσει να ακούγεται η φωνή του Μακεδονικού Ελληνισμού».
Στις 7 Νοεμβρίου 2012 απέστειλε επιστολή στον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά με αφορμή την έγκριση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής και μεταξύ των άλλων αναφέρει: «να βάλεις κόκκινες γραμμές στις απαιτήσεις της τρόικα και φρένο στην πλήρη απαξίωση…Έχω ζητήσει κατ’ επανάληψη από την ελληνική κυβέρνηση να πλησιάσει την ελληνική κοινωνία. Γιατί δεν αρκεί να σωθεί το ευρώ, πρέπει να σωθούν και οι Έλληνες…».
Μετά όλες τις παραπάνω δηλώσεις, είναι δυνατόν να πιστέψει κάποιος νοήμων νους πως ο κ. Πρωθυπουργός δεν ήθελε τον αποκεφαλισμό του πολύ λαλίστατου και ενοχλητικού Ψωμιάδη; Άλλωστε, την ίδια τακτική δεν έχει ακολουθήσει, τελευταία και με άλλους συνεργάτες του; Επί παραδείγματι, ο κ. Γιάννης Μιχελάκης, ορίσθηκε το 2011 εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ και επιφορτίστηκε την προβολή μέσω των ΜΜΕ των θέσεων της ΝΔ και στις δυο εκλογικές αναμετρήσεις του Μαΐου και του Ιουνίου. Αυτή τη στιγμή είναι πολιτικά εξαφανισμένος. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που ως γνωστόν δεν ακολούθησε την αδελφή του στη φυγή της από τη ΝΔ, εξελέγη πρώτος βουλευτής στην Β΄Αθηνών, τη μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της Ευρώπης και είναι στα αζήτητα της ΝΔ (λέγεται πως ο καυγάς Αντώνη-Κυριάκου μετά τις υπουργοποιήσεις έγινε γιατί είχε συμφωνηθεί να πάρει ο Κυριάκος, υπουργείο).
Όμως, εάν ο Αντώνης Σαμαράς, νόμισε πως ξεμπέρδεψε με τον Ψωμιάδη, πλανάται πλάνη οικτρά. Πριν αλέκτωρ λαλήσει τρεις, ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, περνώντας στην αντεπίθεση δήλωσε σε ερώτηση για την πορεία εθνικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια: «Διετέλεσα 13 χρόνια βουλευτής ξεκινώντας από τα χρόνια της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη. Αν αυτά που ήθελε να υλοποιήσει στην οικονομία ο επίτιμος πρόεδρος είχαν τότε πραγματοποιηθεί, αν τον είχαν αφήσει, τα πράγματα τώρα θα ήταν εντελώς διαφορετικά. Δυστυχώς, όμως υπήρξαν τεράστιες αντιδράσεις της τότε αντιπολίτευσης, αλλά και πολλών βουλευτών του ελληνικού κοινοβουλίου και της ίδιας της Νέας Δημοκρατίας. Του εύχομαι καλή ανάρρωση. Ο τελευταίος των μεγάλων Ελλήνων πολιτικών έχει ακόμη να διδάξει πολλά στους νέους πολιτικούς».
Μήπως, όμως, όταν καταγγέλλει ο Ψωμιάδης «αν είχαν αφήσει τον Μητσοτάκη», αφήνει ξεκάθαρους υπαινιγμούς για την πτώση της κυβέρνησης Μητσοτάκη το βρώμικο ΄93; Λέω μήπως! Για τον λόγο αυτό, μήπως, οι μόνοι που πολιτικά δεν θα πληγούν ποτέ από τον Αντώνη Σαμαρά, είναι όλοι εκείνοι οι έμπιστοι φίλοι από τα χρόνια της ΠΟΛΑΝ, που του συμπαραστάθηκαν σ΄αυτά τα δύσκολα χρόνια της πολιτικής του ερήμου και οι οποίοι γνωρίζουν πως έγινε η πτώση Μητσοτάκη, πως ιδρύθηκε η ΠΟΛΑΝ, από ποιους στηρίχτηκε οικονομικά και γιατί διαλύθηκε;
Τελειώνοντας, θα τολμήσω μια πρόβλεψη! Οι επόμενοι που σεμνά θα αποκαθηλωθούν, θα είναι οι Στουρνάρας, Παπασταύρου. Και αυτό γιατί ολοκληρώνουν το «έργο τους» απέναντι στο μεγάλο αρχηγό και ίσως αργότερα να είναι εξόχως επικίνδυνοι!

Σχόλια