Τετάρτη, 16 Ιανουαρίου 2013

Ενημερότητα τέλος για όσους πληρώνουν με διακανονισμό

Στ. Κράλογλου
Νέα φάμπρικα εκβιασμού έχει στήσει η Εφορία σε ανυποψίαστους φορολογουμένους, που καλούνται να προπληρώσουν υποχρεωτικά τις δύο τελευταίες δόσεις του φόρου εισοδήματος για να λάβουν φορολογική ενημερότητα!


Συνεπείς φορολογούμενοι,
που πληρώνουν κανονικά τις μηνιαίες δόσεις για τον φόρο εισοδήματος και χρειάζονται φορολογική ενημερότητα για να πουλήσουν, για παράδειγμα, κάποιο ακίνητο, μαθαίνουν έκπληκτοι από τους υπαλλήλους των εφοριών ότι πρέπει να προπληρώσουν τις τελευταίες δύο δόσεις, καθώς...
βρίσκονται σε καθεστώς ρύθμισης για την πληρωμή του φόρου εισοδήματος!

Σημειώνεται ότι σχεδόν οι περισσότεροι φορολογούμενοι αναγκάστηκαν πέρυσι να πληρώσουν σε μηνιαίες δόσεις τον φόρο εισοδήματος του 2012, καθώς ήταν πενταπλάσιος σε σχέση με το 2011 και αδύνατο να καταβληθεί με τις γνωστές τρεις δόσεις λόγω της περιορισμένης ρευστότητας.

Βέβαια, όταν το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε την επέκταση του αριθμού των δόσεων (από τρεις σε επτά) για την καταβολή φόρου εισοδήματος, ξέχασε ή αγνόησε σκοπίμως να ενημερώσει τους πολίτες ότι εάν επέλεγαν τις επτά δόσεις, θα έμπαιναν στο ασφυκτικό καθεστώς ελέγχου που ισχύει για όσους ρυθμίζουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο. Καθεστώς κατά το οποίο δεν επιτρέπεται η χορήγηση φορολογικής ενημερότητα εάν δεν προπληρωθεί σημαντικό μέρος της οφειλής.Ετσι λοιπόν, αρκετοί πολίτες που εισέρχονται στη διαδικτυακή υπηρεσία έκδοσης αποδεικτικού φορολογικής ενημερότητας πληροφορούνται ότι δεν ήταν εφικτή η έκδοση του εγγράφου και παραπέμπονται στην εφορία στην οποία υπάγονται για να ελέγξουν τυχόν ληξιπρόθεσμες οφειλές! τους. Στην εφορία επιβεβαιώνουν ότι δεν χρωστούν χρήματα στο Δημόσιο, αλλά μαθαίνουν έκπληκτοι ότι βρίσκονται σε καθεστώς ρύθμισης οφειλής, καθώς επέλεξαν να πληρώσουν τον φόρο εισοδήματος σε επτά δόσεις!Μάλιστα, υπάρχουν και καταγγελίες φορολογουμένων οι οποίοι αναφέρουν πως «απειλήθηκαν» ότι φορολογική ενημερότητα θα τους χορηγηθεί μόνο στην περίπτωση που δεσμευτούν ότι θα εξοφλήσουν τις οφειλές τους με τα έσοδα που θα λάβουν από την πώληση κάποιου ακινήτου ή από όποια άλλη συναλλαγή σχεδιάζουνΓια άλλες περιπτώσεις συναλλαγών, όπως, για παράδειγμα, την είσπραξη ποσών από το Δημόσιο, η φορολογική ενημερότητα χορηγείται άμεσα στους φορολογουμένους.Ωστόσο, η ουσία είναι ότι οι φορολογούμενοι «τιμωρούνται» από την Εφορία με μη έκδοση φορολογικής ενημερότητας για ορισμένες συναλλαγές τους, παρά το γεγονός ότι είναι συνεπείς και τυπικοί σε μια ρύθμιση που θέσπισε το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών!
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.