Πραγματική η έξοδος των γιατρών από τον ΕΟΠΥΥ, λένε οι γιατροί

Με τίτλο "Η μεγάλη έξοδος των ιατρών! Δίχως επαρκείς υπηρεσίες υγείας 10.000.000 Έλληνες," απαντούν οι γιατροί του οργανισμού, με σημερινή ανακοίνωσή τους, στη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, η οποία χθες διέψευσε σχετικά δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για μαζικές αποχωρήσεις γιατρών από τον ΕΟΠΥΥ.
Σε 6 νομούς (Ηλεία, Αργολίδα, Κέρκυρα, Σάμος, Μυτιλήνη, Κεφαλονιά) και πολλές άλλες περιοχές της χώρας, οι εργαστηριακοί γιατροί τελούν σε καθεστώς αναστολής πίστωσης προς τον ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει η Ένωση Ιατρών του ΕΟΠΥΥ,
ο οποίοι τονίζουν ότι «τον τελευταίο καιρό παρατηρείται μαζικό κύμα φυγής ιατρών από τον ΕΟΠΥΥ. Τα αριθμητικά δεδομένα είναι αμείλικτα, από τους αρχικά 5.500 συμβεβλημένους ιατρούς, τον μήνα Νοέμβριο καταθέσανε δικαιολογητικά ιατρικών επισκέψεων προκειμένου να αμειφθούν μόλις 4.041 ιατροί».
Καθημερινά ο αριθμός των ιατρών που δέχονται ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ μειώνεται, με αποτέλεσμα -όπως επισημαίνουν οι γιατροί- ολόκληροι νομοί της χώρας να στερούνται ιατρικών υπηρεσιών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, αναφέρουν, η ειδικότητα του παιδιάτρου, που σε 21 νομούς οι ασφαλισμένοι δεν μπορούν να βρουν συμβεβλημένο γιατρό. Η ίδια κατάσταση επικρατεί και σε άλλες ειδικότητες όπως είναι η ψυχιατρική, η νευρολογία, η χειρουργική, η ενδοκρινολογία, η αγγειοχειρουργική, η γαστρεντερολογία, η δερματολογία κ.ά.
Ακόμα και στους λίγους νομούς που υπάρχουν αυτές οι ειδικότητες, σημειώνουν, ο αριθμός των γιατρών είναι τόσο μικρός που είναι αδύνατον να εξυπηρετηθεί ο πληθυσμός. Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί το γεγονός ότι στο νομό Λασιθίου, ο ΕΟΠΥΥ διαθέτει μόνο τρεις καρδιολόγους, ο νομός Χαλκιδικής μόλις έναν, ο νομός Λακωνίας δύο, οι νομοί Κυκλάδων, Αρκαδίας, Αιτωλοακαρνανίας και Καρδίτσας από έναν, ενώ ολόκληροι οι νομοί Καστοριάς και Καβάλας μόλις από δύο. Τα ίδια ισχύουν και για όλες τις άλλες ειδικότητες πχ. νευρολόγο μπορεί ο ασφαλισμένος του ΕΟΠΥΥ να βρει μόνο σε 21 νομούς της χώρας.

Σχόλια