«Άμεση εκκίνηση του σχεδιασμού κατασκευής της μονάδας και πλήρη διαλεύκανση των σχεδιασμών της κυβέρνησης για τη ΔΕΗ»

Σε τροχιά κατασκευής προχωρά η νέα μονάδα παραγωγής της ΔΕΗ Α.Ε., ένα αίτημα πολλών ετών για την τοπική κοινωνία.
Η Βουλευτής Ν. Κοζάνης, Ραχήλ Μακρή προχώρησε σε κατάθεση ερώτησης σχετικά με τις λεπτομέρειες της σύμβασης κατασκευής και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης. Παράλληλα, η κ. Μακρή επισημαίνει την ανάγκη πλήρους ενημέρωσης της κοινωνίας και των φορέων της περιοχής για το σχεδιασμό της κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ Α.Ε.
Η κυβέρνηση οφείλει να γνωρίζει ότι ο σχεδιασμός της για την επιχείρηση είναι εκ των προτέρων λανθασμένος και οφείλει να διασφαλίσει με κάθε τρόπο τα συμφέροντα της περιοχής.

Παράλληλα, οι υπεύθυνοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης θα αποτελέσει casus belli για τις υγιείς πολιτικές δυνάμεις του τόπου και την τοπική κοινωνία γιατί ουσιαστικά η κυβέρνηση σχεδιάζει ξεπούλημα με διαδικασίες «fast track», χωρίς κανένα σεβασμό στους εργαζομένους, στην τοπική κοινωνία και την προστασία του περιβάλλοντος.
Οι πολιτικές της σημερινής κυβέρνησης με την συνεργασία των κομματικά προσκείμενων στελεχών και Αυτοδιοικητικών της περιοχής, που αδιαφορούν για τις συνέπειες, οδηγούν τις εξελίξεις σε επικίνδυνα μετερίζια, με επιπτώσεις στο εισόδημα των εργαζομένων, την αγορά και οικονομία, και τέλος στην προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας των κατοίκων.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ - ΑΚΕ
ΠΡΟΣ τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
ΘΕΜΑ: «Υπογραφή σύμβασης και διαδικασίες κατασκευής Ατμοηλεκτρικής Μονάδας παραγωγής ενέργειας με τον διακριτικό τίτλο «Πτολεμαΐδα5» από τη Δ.Ε.Η. και ανάδοχο τη ΓΕΚ - ΤΕΡΝΑ»

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία κατασκευής της νέας υπερσύγχρονης μονάδας κατασκευής σύμφωνα με ανακοινώσεις της ίδιας της Δ.Ε.Η. Α.Ε. προς τον Τύπο. Το αρμόδιο Υπουργείο οφείλει να διευκρινίσει τις λεπτομέρειες της σύμβασης, τις πηγές και το πλαίσιο χρηματοδότησης αλλά και την επάρκεια της Δ.Ε.Η. Α.Ε. ώστε να ανταπεξέλθει στο συγκεκριμένο έργο. Η καθυστέρηση του συγκεκριμένου έργου στην κατασκευή του, ο προϋπολογισμός κατασκευής του, η ταμειακή ανεπάρκεια της ΔΕΗ Α.Ε., τα εμπόδια των Γερμανικών Τραπεζών ως προς την χρηματοδότηση και οι εμπλοκές της διαδικασίας Hermes του Γερμανικού κράτους είχαν δημιουργήσει σοβαρές αντιξοότητες στην κατασκευή του έργου. Μετά την επίσκεψη της Γερμανίδας Καγκελαρίου στην Αθήνα και την επενδυτική επάρκεια της χώρας μας ως δια μαγείας, ανακινήθηκαν οι διαδικασίες για την κατασκευή της μονάδας.
Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:
  1. Τι προβλέπει η σύμβαση κατασκευής της μονάδας με την ανάδοχο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ;
  2. Ποιο είναι το νέο χρονοδιάγραμμα κατασκευής της;
  3. Ποιοι είναι οι χρηματοδότες του έργου;
  4. Υπήρξε πολιτική παρέμβαση από τη Γερμανική κυβέρνηση για τη χρηματοδότηση του έργου;
  5. Πως θα ορίζεται το ιδιοκτησιακό καθεστώς της μονάδας;
  6. Ποια θα είναι η εξέλιξη της επένδυσης σε κατασκευαστικό και ιδιοκτησιακό επίπεδο σε περίπτωση ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ Α.Ε. που σχεδιάζετε;

Σχόλια