Παρασκευή, 11 Ιανουαρίου 2013

Αμφισβητείται αδημοσίευτη έρευνα για την σχέση αναψυκτικών-κατάθλιψης

του Γιάννη Γεωργίου
Αμφισβητεί τους ισχυρισμούς για τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης αναψυκτικών διαίτης, καφέ και τσάι και της κατάθλιψης η Αμερικάνικη Ένωση Μη Αλκοολούχων Ποτών, που βασίζονται σε μια μη δημοσιευμένη ακόμα έρευνα, η οποία πρόκειται να παρουσιαστεί τον Μάρτιο στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας (ΑΑΝ).

«Η έρευνα αυτή δεν έχει δημοσιευτεί σε κάποιο επιστημονικό περιοδικό ή έστω, παρουσιαστεί σε κάποιο επιστημονικό συνέδριο προς το παρόν.
Η εκτενής δημοσιότητα προκύπτει από ένα δελτίο τύπου της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας που βασίστηκε σε μία περίληψη μιας αδημοσίευτης, ακόμα, έρευνας, που θα παρουσιαστεί το Μάρτιο στο ετήσιο συνέδριό της. Ούτε η αναφορά αυτή, ούτε το σύνολο των μέχρι σήμερα επιστημονικών δεδομένων υποστηρίζουν τη θέση ότι η κατανάλωση αναψυκτικών διαίτης ή άλλων ροφημάτων προκαλεί κατάθλιψη. Ως εκ τούτου, η προώθηση ισχυρισμών οι οποίοι δεν συνοδεύονται από υποστηρικτικά στοιχεία δεν είναι μόνο πρόωρη αλλά και ανεύθυνη», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Αμερικάνικη Ένωση Μη Αλκοολούχων Ποτών.
Η Γκέινορ Μπάσελ, εκπρόσωπος της Βρετανικής Ένωσης Διαιτολογίας, σχολιάζοντας την επίμαχη μελέτη, ανέφερε ότι «οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες έχουν δοκιμαστεί και μελετηθεί ενδελεχώς αναφορικά με την ασφάλειά τους και χρησιμοποιούνται ευρέως χωρίς προβλήματα. Μελέτες σαν και αυτή δείχνουν μια πιθανή και όχι μια αιτιώδη σχέση μεταξύ ποτών με τεχνητές γλυκαντικές ουσίες και κατάθλιψης».
Η κυρία Μπάσελ επισήμανε ότι πολλοί και διαφορετικοί παράγοντες εμπλέκονται στην εμφάνιση κατάθλιψης, τονίζοντας ότι «είναι επίσης πιθανό τα άτομα που καταναλώνουν πολλά αναψυκτικά διαίτης να έχουν παχυσαρκία ή διαβήτη, καταστάσεις που από μόνες τους σχετίζονται με κατάθλιψη». Η εκπρόσωπος της Βρετανικής Ένωσης Διαιτολογίας κατέληξε ότι οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες που περιέχονται σε πολλά ποτά και ροφήματα μπορούν να παίξουν βοηθητικό ρόλο στη διατροφή όσων προσπαθούν να χάσουν κιλά.
Από την πλευρά του, το National Institutes  of Health (NIH) επισήμανε ότι «η κατάθλιψη προκαλείται από ένα συνδυασμό γενετικών, βιολογικών, περιβαλλοντικών και ψυχολογικών παραγόντων», ενώ δεν υπάρχουν αξιόπιστες επιστημονικές αποδείξεις που να συνδέουν την κατανάλωση ροφημάτων με γλυκαντικές ύλες με την κατάθλιψη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.