«Με κριτήριο τη στήριξη στο ελληνικό πρόγραμμα»

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε H γερμανική κυβέρνηση διαμηνύει ότι το κριτήριο για την συνάντηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με τον ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα είναι η παροχή στήριξης στο ελληνικό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα.
Στην καθιερωμένη κυβερνητική ενημέρωση σήμερα το μεσημέρι επιβεβαιώθηκε από την εκπρόσωπο του υπουργείου Οικονομικών Μαριάνε Κοτέ η συνάντηση τη Δευτέρα του ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα με το γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του γερμανικού υπουργείου, η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί μετά από αίτημα του κ. Τσίπρα και την σύμφωνη γνώμη του έλληνα υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος είχε προηγουμένως ερωτηθεί.
«Κριτήριο της συνάντησης δεν είναι η αναβάθμιση του Τσίπρα»
Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε
Σε αυτήν την συνάντηση ο κ. Σόιμπλε θα υποστηρίξει το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της ελληνικής κυβέρνησης και θα καλέσει τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να το στηρίξει. Δεδομένου του γεγονότος ότι ο κ. Τσίπρα τηρεί μια διαμετρικά αντίθετη στάση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκέοργκ Στράιτερ ρωτήθηκε κατά πόσο με αυτήν τη συνάντηση η γερμανική κυβέρνηση συμβάλει στην αναβάθμιση του κ. Τσίπρα. Ο κ. Στράιτερ απάντησε ότι κριτήριο της συνάντησης δεν ήταν η αναβάθμιση, αλλά η παροχή στήριξης στο ελληνικό πρόγραμμα. «Σε αυτήν την περίπτωση μιλάς και με ανθρώπους», είπε ο κ. Στράιτερ, «για τους οποίους δεν τρέφεις πολλές ελπίδες ότι θα τους πείσεις εντελώς, αλλά ίσως εν μέρει».
Οι γερμανικές εφημερίδες αναπαράγουν στις online εκδόσεις τους την είδηση της συνάντησης, υπογραμμίζοντας ότι ο κ. Τσίπρας απορρίπτει το πρόγραμμα περικοπών και μεταρρυθμίσεων. Η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt υπενθυμίζει δηλώσεις του ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τις οποίες «η καγκελάριος Μέρκελ ακολουθεί το σχέδιο μιας γερμανικής Ευρώπης». Σύμφωνα με αυτή, η Ελλάδα, θα πρέπει να γίνει αποικία χρέους και ο ευρωπαϊκό Νότος να μετατραπεί σε μια ειδική οικονομική ζώνη φθηνής εργασίας.
Το πρακτορείο ειδήσεων dapd αναφέρει ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει χαρακτηρίσει την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά «μερκελιστές», οι οποίοι υπακούν στα κελεύσματα της καγκελαρίου. Deutsche Welle

Σχόλια