Τετάρτη, 16 Ιανουαρίου 2013

Συνάντηση Τσίπρα-Φούχτελ στο Βερολίνο

Σε καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα με τον Χανς Γιοάχιμ Φούχτελ, στον οποίο έθεσε το ζήτημα της επιδότησης ξένων δημόσιων επιχειρήσεων στην Ελλάδα
Με τον γερμανό υφυπουργό Εργασίας Χανς Γιοάχιμ Φούχτελ, εντεταλμένο της καγκελαρίου Μέρκελ για την ελληνογερμανική συνεργασία σε θέματα ανταλλαγής τεχνογνωσίας σε επίπεδο δήμων και περιφερειών, συναντήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ολοκληρώνοντας τις επαφές του στη γερμανική πρωτεύουσα.

Όπως διαβεβαίωσαν οι δύο πλευρές, η συνάντηση, την οποία είχε ζητήσει ο γερμανός υφυπουργός Εργασίας, διεξήχθη σε θετικό κλίμα, με τον κ. Φούχτελ μάλιστα να την χαρακτηρίζει ουσιαστική. Όπως τόνισε ο υφυπουργός στον Αλέξη Τσίπρα, αυτή η ελληνογερμανική πρωτοβουλία συνεργασίας στηρίζεται από όλα τα κόμματα της γερμανικής βουλής, δηλαδή, και από το Κόμμα της Αριστεράς που είναι το αδελφό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ στη Γερμανία. Στη συνέχεια ο κ. Φούχτελ ενημέρωσε για τις δραστηριότητες και για την πορεία των εργασιών της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, ενός οργανισμού της ελληνικής και της γερμανικής τοπικής αυτοδιοίκησης που ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2010 και έχει ως σκοπό την ανταλλαγή τεχνογνωσίας.
Ζήτημα επιδότησης ξένων δημοσίων επιχειρήσεων
Χ. Γ. Φούχτελ: Πρόκειται για ένα εσωτερικό ζήτημα της Ελλάδας
Από τη πλευρά του ο κ. Τσίπρας αξιοποίησε την ευκαιρία για να θέσει το θέμα μιας πρόσφατης εγκυκλίου του ελληνικού υπουργείου Aνάπτυξης που αφορά τον επενδυτικό νόμο. Σε αυτήν ο υφυπουργός Νότης Μηταράκης διευκρινίζει ότι επιδοτούνται ξένες δημόσιες επιχειρήσεις που επενδύουν στην Ελλάδα. Το ίδιο όμως δεν ισχύει για τις αντίστοιχες ελληνικές επιχειρήσεις. Ο κ. Τσίπρας κατήγγειλε αυτήν την πρακτική ως δυσμενή για τους ελληνικούς ΟΤΑ σε σχέση με εκείνους του εξωτερικού και έθεσε το ερώτημα πως θα μπορέσουν να δημιουργηθούν ελληνογερμανικές κοινοπραξίες από την στιγμή που οι ελληνικοί ΟΤΑ φυτοζωούν ενώ οι ξένοι επιδοτούνται;
Όπως τόνισαν κύκλοι της αποστολής του ΣΥΡΙΖΑ στο Βερολίνο, ο κ. Φούχτελ διαβεβαίωσε ότι δεν έχει καμία γνώση για αυτήν την εγκύκλιο. “Η μπάλα” είναι τώρα στην ελληνική κυβέρνηση, η οποία θα πρέπει κατά τον ΣΥΡΙΖΑ να απαντήσει στο ερώτημα γιατί έχει δύο μέτρα και δύο σταθμά.

Ερωτηθείς από τη Deutsche Welle, ο κ. Φούχτελ επανέλαβε ότι όντως δεν γνώριζε για την εγκύκλιο και ότι πρώτη φορά ενημερώθηκε για την ύπαρξη της από τον κ. Τσίπρα. Τόνισε ωστόσο ότι πρόκειται για ένα εσωτερικό ζήτημα της Ελλάδας και σε καμία περίπτωση δεν σχετίζεται με την λειτουργία και τον στόχο της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης. Αυτός ο στόχος είναι η ανταλλαγή τεχνογνωσίας μεταξύ δήμων και κοινοτήτων της Ελλάδας και της Γερμανίας και τίποτα άλλο πέραν αυτού. Deutsce Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.