Παρασκευή, 25 Ιανουαρίου 2013

Σε απόγνωση 59.000 ανάπηροι..

Σε απόγνωση βρίσκονται 59.000 άνθρωποι με αναπηρία που περιμένουν έως και έναν χρόνο στις λίστες αναμονής για να περάσουν από τις επιτροπές αξιολόγησης των Κέντρων Πιστοποίησης Ανάπηρων (ΚΕΠΑ), ώστε να τους χορηγηθούν οι συντάξεις και τα επιδόματα που έχουν κοπεί από πέρυσι.

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ) καταγγέλλει για ακόμη μία φορά την απαράδεκτη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τις συνθήκες λειτουργίας των ΚΕΠΑ, παρά τις υποσχέσεις που έχουν δοθεί κατά καιρούς.


Καθημερινά στην Ε.Σ.Α.μεΑ. γίνονται καταγγελίες από όλη τη χώρα εξαιτίας της ανεπαρκούς στελέχωσης των υγειονομικών επιτρόπων των ΚΕΠΑ, οι οποίες εξετάζουν κυρίως άτομα με αναπηρίες ψυχικές, νευρολογικές και καρδιολογικές.

Χιλιάδες άνθρωποι είναι σε εξαιρετικά δυσμενή θέση προσπαθώντας να επιβιώσουν χωρίς τη σύνταξη αναπηρίας τους ή το αναπηρικό επίδομα, που για την πλειονότητά τους αποτελούν και το μοναδικό έσοδο. Παράλληλα, πολλά σωματεία ατόμων με αναπηρία στη νησιωτική Ελλάδα καταγγέλλουν ότι εδώ και έναν χρόνο δεν έχει λειτουργήσει υγειονομική επιτροπή με αποτέλεσμα στη λίστα αναμονής να προστίθενται ολοένα και νέα άτομα.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Ε.Σ.Α.μεΑ Ιωάννης Βαρδακαστάνης με επείγουσα επιστολή του προς τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση: «Οι 59.000 “φυλακισμένοι” της παρούσας περιόδου ήταν 50.000 τον Ιούλιο του έτους 2012, ενώ τον Απρίλιο του ίδιου έτους 41.000 και κάθε μήνα που περνάει ολοένα αυξάνονται»!

Η συνομοσπονδία ζητάει από τον υπουργό Εργασίας να προχωρήσει σε μια σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων για να ανακουφίσει τους χιλιάδες αναπήρους, οι οποίοι βρίσκονται πλέον στα πρόθυρα της ένδειας.

Ειδικότερα, ζητεί να καθοριστεί με νομοθετική ρύθμιση ότι σε περίπτωση που η έκδοση γνωμάτευσης πιστοποίησης και προσδιορισμού ποσοστού αναπηρίας καθυστερεί με ευθύνη του αρμοδίου φορέα, να μην αναστέλλεται η καταβολή σύνταξης ή επιδόματος έως ότου να εκδοθεί η σχετική γνωμάτευση.

Επιπλέον, με άλλη νομοθετική ρύθμιση να χορηγηθεί αναδρομικά η σύνταξη ή το επίδομα στους αιτούντες επανεξέταση της αναπηρίας τους, οι οποίοι είναι επί μήνες εγκλωβισμένοι στις λίστες αναμονής των ΚΕΠΑ.
Ρίτα Μελά, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.