30 χρόνια μετά τον πόλεμο Βρετανίας-Αργεντινής στα Φόκλαντς η Πρόεδρος
της Αργεντινής, Κ. Κίρχνερ, εγείρει και πάλι το ζήτημα της κυριαρχίας
των νήσων, με επιστολή της, χθες, στις εφημερίδες Guardian και
Independent.
Σήμερα, η βρετανική εφημερίδα Sun, σε ανοιχτή επιστολή προς την κ.
Κίρχνερ που δημοσιεύεται σε αγγλόφωνη ημερησία του Μπουενος Ἀιρες,
διαμηνεύει «Κάτω τα χέρια από τα Φόκλαντς». Η αντιπαράθεση δεν θα ήταν
άξια αναφοράςαν είχε μείνει σε επίπεδο δημοσιευμάτων, αλλά τείνει να κλιμακωθεί επικίνδυνα σε πολιτικό επίπεδο.
Η αναβίωση από την κυβέρνηση της Αργεντινής του ζητήματος των Φόκλαντς, φαίνεται να παίρνει σοβαρές πολιτικές διαστάσεις με τον Πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον να διαμηνύει πως η απόφαση για το που θα ανήκουν τα νησιά, είναι καθαρά των κατοίκων τους, οι οποίοι θα αποφανθούν γι αυτό σε δημοψήφισμα στις αρχές Μαρτίου.
«Θα σεβαστούμε το αποτέλεσμα. Οι κάτοικοι των Φόκλαντς θα έχουν την πλήρη κάλυψη μας, αν αποφασίσουν να παραμείνουν στη Βρετανική Επικράτεια» δηλώνει ο κ. Κάμερον. Η βρετανική κυβέρνηση χαρακτηρίζει ανάξιες απαντήσεως τις αναφορές Κίρχνερ περί «αποικιοκρατίας» αποδίδοντας στην Αργεντινή Πρόεδρο, ιδιοτέλεια, άποψη που συμμερίζονται και πολλοί επικριτές της. Υπό την πίεση των εξελίξεων στο εσωτερικό
Όπως αναφέρει στη Γκάρντιαν ο διακεκριμένος αργεντινός δημοσιογράφος και συγγραφέας Ούκι Γκόνι, η ανακίνηση του ζητήματος των Φόκλαντ από την Πρόεδρο Κίρχνερ γίνεται εσκεμμένα προκειμένου να περισπάσει την κοινή γνώμη από τα τεράστια οικονομικά προβλήματα της χώρας. «Είναι μια προσπάθεια για να ανακτήσει τη χαμένη αξιοπιστία της, πριν τις βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου, που όπως όλα δείχνουν θα επιφυλάσσουν δυσάρεστες εκπλήξεις για τους Περονιστές της κ. Κιρχνερ», υποστηρίζει ο Αργεντινός αναλυτής και συνεχίζει: «Εκτός από τον βασικό λόγο που είναι τα προσφάτως εντοπισθέντα πετρελαϊκά αποθέματα στον Νότιο Ατλαντικό, αφορμή για τις λαϊκίστικες κορώνες της κυβέρνησης Κίρχνερ, απετέλεσε η απόφαση του Λονδίνου να δώσει το όνομα της Βασίλισσας σε βρετανικής δικαιοδοσίας μεγάλη παγωμένη έκταση στην Ανταρκτική». Εξαιρετικά οργισμένη ήταν και η αντίδραση των Αρχών αλλά και των πολιτών των Φόκλαντς, οι οποίοι κατηγορούν την Κυβέρνηση Κίρχνερ για τυχοδιωκτισμό και παραχάραξη της Ιστορίας.
Μαρία Καστριατσιανάκη, Λονδίνο, Deutsche Welle
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.