Με παραταξιακή περηφάνια αισθάνομαι έτοιμος να εισάγω στη δημόσια διαβούλευση την
πρόταση για ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ από τριακόσιους (300) σε
διακόσιους (200). Πρόκειται για ένα επιστημονικό έργο πολλαπλών
ειδικοτήτων που μήνες τώρα προσπαθούμε να χτίσουμε και να παρουσιάσουμε
ως μια άρτια δημοκρατική πρόταση που επίκαιρα καθρεφτίζει τις
συνταγματικές επιταγές των καιρών. Ευχαριστώ δημόσια τον Πάνο Καμμένο
που μου έθρεψε την πρωτοβουλία κινήσεων, σε αντίστιξη πάντα με όσα
προεκλογικά δεσμευτήκαμε οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ. Ευχαριστώ επίσης τον
δρ. Πρωτοψάλτη Αντώνη που ανέλαβε τον μαθηματικό-υπολογιστικό κυρίως
μόχθο αλλά και όλους τους σεμνούς φίλους που βοήθησαν αφανώς.
Στην κρίση σας λοιπόν.
ΨΗΦΙΣΤΕ ΕΔΩ
Παρακαλώ ψηφίστε, διαφωνήστε αν χρειαστεί, προτείνετε όπου κρίνετε,
πάντως ΠΑΡΤΕ ΘΕΣΗ σε αυτό το υπέροχο εργαλείο του Διαδικτύου που κάνει
τη δημοκρατία μας αμεσότερη.
Ξεκαθαρίζω εδώ τέσσερα σημεία:
1. Η κατάρτιση της πρότασης "από 300 σε 200" αποτελεί προσωπική ευθύνη του υπογράφοντος βουλευτή.
2. Στόχος είναι να βελτιωθεί αφενός του κοινοβουλευτικό έργο κι αφετέρου να θεαθεί ο θεσμός με τα μάτια του σημερινού πολίτη.
3. Για έναν μήνα περίπου η πρόταση θα βρίσκεται σε ανοικτή κρίση τόσο
στην παρούσα προσωπική μου ιστοσελίδα (όπως και σε εκείνη του Facebook
μου), αλλά και όπου αλλού επιλέξει το Κίνημα.
4. Η τελικώς διαμορφωμένη πρόταση θα αποτελεί εισήγηση προς το Συνέδριό μας για λήψη των αποφάσεων.
Υ.Γ.: Το διασκεδαστικότερο είναι ότι ο προτείνων, με το παρόν σχέδιο
και τα νυν εκλογικά αποτελέσματα, μένω εκτός Βουλής. Όπως λέμε, θα χάσει
η Βενετιά βελόνι... Στην ευχή του, ας δούμε και το κοινό καλό κάποτε!
Βέροια, 5 Ιανουαρίου 2013 Γιοβανόπουλος Γ. Κωνσταντίνος
Βουλευτής Ημαθίας – ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ Αν. Γραμματέας Κ.Ο.
Διαβούλευση για Μείωση σε 200 Βουλευτές
Προτείνεται να μειώσουμε την αντιπροσώπευση Μπάμπη;
ΑπάντησηΔιαγραφήΝαι Γιάννη
ΔιαγραφήΔε θέλω να δω σκοπιμότητες σε αυτή την πρόταση που θα τσεκουρώσει κι άλλο την υποτυπώδη αντιπροσώπευση.Με 200 βουλευτές θα έχουν απλά λιγότερα κομματόσκυλα να ελέγχουν...
ΑπάντησηΔιαγραφήΕκδημοκρατισμός σημαίνει αποσύνδεση της νομοθετικής-ελεγκτικής εξουσίας από την εκτελεστική.Ας γίνουν οι βουλευτές και 500 και 1000 αρκεί να είναι περιορισμένης θητείας,άμεσα μετακλητοί σε περίπτωση παραπτώματος και το κυριότερο κληρωτοι.Ναι,κληρωμένοι,όπως οι ένορκοι στα δικαστήρια.Με θητεία πχ ενός έτους απο τα οποία κάποιους μήνες θα ενημερώνονται και θα εκπαιδεύονται στα καθήκοντα τους,και η αντικατάσταση τους στη Βουλή θα γίνονεται αναλογικά και σταδιακά ωστέ να υπάρχει ένας επαρκής αριθμός πχ οι μισοι βουλευτές που θα είναι λίγους μήνες παλαιότεροι.Η θητεία θα έιναι υποχρεωτική,όπως των ενόρκων και των κληρωτώ οπλιτών.Θα αποζημιώνονται με ένα επαρκές ποσό για να εκτελούν απερίσπαστοι τα καθήκοντα τους,και θα απολαμβάνουν στοιχειώδη προνόμια για την μετακίνηση τους και την απώλεια των εισοδημάτων τους.Θα τους δίνεται υποχρεωτικά άδεια από τη δουλειά τους για το διάστημα της θητείας τους.Και με 500 βουλευτές και 1000 ακόμα τα έξοδα θα είναι λιγότερα από το σημερινό πανηγύρι των προνομίων που απολαμβάνουν οι βουλευτές.
Το μεγάλο κέρδος όμως θα είναι ότι θα είναι ανεξέλεγκτοι από τα κόμματα,θα λειτουργούν κατα συνείδηση και θα αντιπροσωπέυουν ουσιαστικά τον ελληνικό λαό,αφού θα είναι γνήσιο κομμάτι του και όχι μια κάστα ελίτ,κλειστα αναπαραγόμενη στα κόμματα.Θα είναι ανεξέλεγκτοι με την έννοια ότι δεν θα μπορούν ή δεν θα προλαβαίνουν να διαπλακούν και να διαφθαρούν αφού θα ελέγχονται οικονομικά πρίν και μετά.Όσο "ακραίο" μας φάινεται εμάς στην εποχή της ψευδοδημοκρατίας,τόσο αυτονόητο ήταν για την δημοκρατία της αρχαίας Αθήνας ο σαφής διαχωρισμός της ελεγκτικής-εκτελεστικής και δικαστικής εξουσίας,με τη συμμετοχή κληρωτών πολιτών,τόσο στην Βουλή,όσο και στα δικαστήρια.Τα κόμματα ας υπάρχουν και ας πλειοδοτούν σε προτάσεις,και ας κάνουν τις κυβερνήσεις τους οι εκλεκτοί.Τίποτα όμως δεν θα μπορούν να περάσουν αν δεν δεν το εγκρίνει η "εικόνα" της κοινωνίας στη Βουλή.Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεται σε μεγαλύτερο και ουσιαστικότερο βαθμό ή αρχη ότι:"η εξουσία πηγάζει από τον λαό, ασκείται από τον λαό και υπηρετεί τα συμφέροντα του λαού"...
Έτσι, για να μη δουλευόμαστε μεταξύ μας ,ότι έχουμε δημοκρατία και τα άλλα σύναφη και να μην μπερδευόμαστε με προτάσεις-παγίδες...
Ευχαριστώ
Σήμερα ένας βουλευτής αντιπρωσοπέυει 36000 περίπου Έλληνες. Αν εφαρμοστεί η πρόταση του Γιοβανόπουλου ο κάθε βουλευτές θα αντιπροσωπεύει 55.000 Έλληνες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕρωτηματικα:
-Πως βοηθά αυτό τον μέσο ελληνα;
-Μήπως δυσκολεύουν οι όροι ανανέωσης.
-Μήπως κάνει την βουλή εντελώς κλειστό Κλαμπ για ακόμη πιο λίγους εκλεκτούς που θα μονοπωλούν τα ΜΜΕ και το Βήμα και θα κάνουν Λομπινγκ για να επανεκλεγούν;
-Μήπως 200 άτομα ελέγχονται καλύτερα από τα 5-6 τζάκια και τα 3-4 ΜΜΕ
-Μηπως οι μικρότερες ΚΟ ελέγχονται καλύτερα απο του αρχηγούς τους
-Μη πως θα φτιαχτεί ένα πιο ολιγαρχικό σύστημα τελικά;
Το θέμα σας μπαίνει μόνο στο οικονομικό από ότι είδα όμως το ζητούμενο είναι κυρίως η καλύτερη αντιπροσώπευση και η διαφάνεια.
Αντιπροτείνω 1000 βουλευτές με μισθό 1000 ευρώ ο καθένας. Να έχουν ατέλειες σε δημόσιες υπηρεσίες και να διαβιούν δημοσία δαπάνη. Να βλέπουμε και να πληρώνουμε τους λογαριασμούς τους κάθε μήνα μέν αλλά να ξέρουμε που και πόσα ξοδεύουν. Φυσικά θα έχουμε πρόσβαση σε όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους κλπ
Τέλος η επιλογη των βουλευτών θα πρέπει να γινεται τοπικά και όχι με λίστες από τα κεντρικά ώστε να μειωθεί η επιρροή των αθηναίων ολιγαρχών κάθε είδους
http://papaioannou.wordpress.com
Επιτέλους μια σοβαρή πρόταση.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝαι στις 200 (δίνεται η δυνατότητα και από το σύνταγμα)
Διαφωνώ για τις 10 έδρες επικρατείας και τους ομογενείς.
Διαφωνώ για το δώρο των 33 στο πρώτο κόμμα.
Προτείνω απλή αναλογική πχ 1ο κομμά 25,5 % X 2 = 51 έδρες σε περίπτωση δεκαδικών κατανομή στο κόμμα με το μεγαλύτερο δεκαδικό.
Επίσης εκλογικό μέτρο εισόδου 2%.
Τέλος κατάργηση του σταυρού προτίμησης της διαπλοκής και του ρουσφετιού.
Κατάρτιση της λίστας σύμφωνα με εσωτερικές εκλογές των κομμάτων, χωρίς παρεμβάσεις από τους αρχηγούς και χωρίς δεδομένα πρότερης εκλογής σε βουλευτικό αξίωμα.
θα συμφωνήσω εδώ , και μετά πάθους θεωρώ απαράδεκτο το δώρο των 33 εδρών στο πρώτο κόμμα,
Διαγραφήποτέ μα ποτέ δεν μας βγήκε σε καλό.
Το πρόβλημα της δυσλειτουργίας της Πολιτείας οφείλεται στον αριθμό των βουλευτών ή στο ολιγαρχικό Σύνταγμά της;
ΑπάντησηΔιαγραφήΔείτε σχετική συζήτηση περί Δημοκρατίας και Συντάγματος:
http://www.koutipandoras.gr/?p=30950
Για να μην επαναλάβω τα ίδια με προηγούμενους σχολιαστές, συμφωνώ απολύτως με τις θεσμικές προτάσεις του σχολιαστή dimedu και με τα (εύστοχα) ερωτήματα του σχολιαστή Γιάννη Παπαϊωάννου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΌσο για τις απόψεις περί μειώσεως του αριθμού των βουλευτών –όπως π.χ. η συγκεκριμένη του παρόντος άρθρου- όταν δεν προέρχονται εκ του πονηρού, είναι απλώς αφελή πυροτεχνήματα αφελών ανθρώπων που απευθύνονται σε αφελείς και απαίδευτους πολιτικά ψηφοφόρους.
ΝΑΙ !!!! και μαλιστα τωρα με απλη τροπολογια ,σαν αυτες που κοψανε συνταξεις και μισθους .οι βουλευτες να ειναι 200 ,στην επομενη βουλη. και με μισθο 4000Ε χωρις αλλη αμοιβη . κ ΣΑΜΑΡΑ αν θελετε να συνδεσετε τον ευατο σας με κατι καλο για το λαο ναντε το ΤΩΡΑ , με απλη πραξη ,
ΑπάντησηΔιαγραφήἌν δεχτοῦμε 200 βουλευτές ,πού τό ἐπιτρέπει καί τό σύνταγμα, προκειμένου νά μήν γίνουν κλειστό κλάμπ χειραγωγούμενης ἤ ἀνεξέλεκτης ἐλίτ πρέπει ἀπαραιτήτως ἡ ἁλλαγή νά συνοδευτῇ μέ :
ΑπάντησηΔιαγραφήΜείωσι προνομίων (πληρωμή δημόσιου ἀνώτερου ὑπαλλήλου μέ κάποιο ἐνισχυμένο ἐπίδομα γιά ἔξοδα παραστάσεως, κάποιες συγκεκριμένες ἀτέλειες ὡς βουλευτική ἀποζημείωσι καί οὐδέν παραπάνω.Ἐννοεῖται καί καμμία διαφοροποίησι σύνταξεως ἐπειδή χρημάτισε βουλευτής)
ἐνιαύσια ἤ τό πολύ διετής βουλευτική θητεία μή ἐπαναλαμβανόμενη ἄνευ βουλευτικῆς ἀσυλίας ὄπως τήν ξέρομε σήμερα μέ τίς αὐθαιρεσίες Βενιζέλου.Kατάργησις λίστας βάσει τῶν ὀρέξεων τοῦ κομματικοῦ ἀρχηγοῦ (τί θά πῇ κομματικός ἀρχηγός τήν στιγμή πού πρέπει νά καταργηθῇ ἡ κομματοκρατία καί ν΄ἀναδειχθῇ ἡ Πολιτική?)καί ἀνάδειξις ἐκπροσώπων ἀπό τίς περιφέρειες. Κυρίως ὅμως θά πρέπει νά διαχωρισθῇ ἡ νομοθετική ἀπό τήν δικαστική καί τήν ἐκτελεστική ἐξουσία.Νομίζω ὅτι ἀπ'ἐδῶ θά πρέπῃ νά ἀρχίσῃ ἡ ἀναβάθμισις τοῦ Κοινοβουλίου καί τελευταῖο θέμα πρός ἐξέτασι εἶναι νά τεθῇ ὁ ἀριθμός τῶν Βουλευτῶν.
Δηλαδή αν αυξήσουμε τους βουλευτές σε 500 ή 1000 θα λύσουμε το πρόβλημα ?
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν νομίζω !!! Μάλλον θα δημιουργήσουμε και άλλους "βολευτές" που θα σπεύσουν να διορίσουν τα παιδία τους και τα σόγια τους σαν υπαλλήλους στη Βουλή.
Αυτό που πιστεύω είναι να κατέβει άμεσα ο αριθμός σε 200 (συνταγματική πρόβλεψη) και κατόπιν σε 150 (κατόπιν αναθεώρησης συντάγματος).
Αυτό όμως δεν αρκεί. Πρέπει να μπουν και κανόνες στο "παιχνίδι", όπως :
1/ Ασυμβίβαστο βουλευτή και μέλους της κυβέρνησης για να γίνει η Βουλή πραγματική νομοθετική εξουσία και να πάψει να διαπλέκεται με την εκτελεστική (κυβέρνηση)
2/ Λίστα για να σταματήσει η διαπλοκή και το ρουσφέτι με τον ψηφοφόρο.
3/ Διαμόρφωση της λίστας με εσωτερικές εκλογές των κομμάτων, χωρίς bonus (πχ εκλεχθέντες βουλευτές) και χωρίς δικαίωμα ορισμού από τον αρχηγό.
4/ Πόθεν έσχες (πραγματικό) με την πρώτη εκλογή βουλευτή και ανανέωσή του κάθε χρόνο με δημοσίευση στο διαδίκτυο και ΜΜΕ.
5/ Αποζημίωση βουλευτή ίση με το βασικό μισθό Προέδρου Αρείου Πάγου και κατάργηση όλων των λοιπών οφιτσίων.
6/ Σύνταξη με συμπλήρωση 35 ετών από τον φορέα ασφαλισής του. Αν δεν έχει ένταξή του σε ασφαλιστικό φορέα του Δημοσίου.
7/ Κατάργηση βουλευτικής ασυλίας για αδικήματα και παραβάσεις που δεν προέρχονται από την άσκηση του καθηκοντός του.
Και πολλά άλλα ....