Ξεπουλιέται η Άμυνα της Χώρας προς χάριν ιδιωτικών συμφερόντων;»

Ερώτηση κατέθεσε η Χρυσούλα – Μαρία Γιαταγάνα Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ σχετικά με την επιχειρούμενη πώληση δύο υπό κατασκευή υποβρυχίων.
Γεννάται εύλογα η απορία εάν Ξεπουλιέται η Άμυνα της Χώρας προς χάριν ιδιωτικών συμφερόντων.
Οι αντιρρήσεις του Αρχηγού του Πολεμικού Ναυτικού δεν παίζουν κανένα ρόλο; Πως εξασφαλίζει η Κυβέρνηση την επιχειρησιακή ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων της Πατρίδας μας και την ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο, όταν ξεπουλάει τον εξοπλισμό μας;

Ο Τούρκικος Τύπος ήδη χλευάζει τη Χώρα μας με αφορμή την επιχειρούμενη πώληση.
Αυτή είναι η ανάκτηση της αξιοπρέπειας μας, για την οποία μιλάει ο Πρωθυπουργός της Χώρας;
Για τους ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ η διασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας δεν αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης σε καμία περίπτωση.
Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης.
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους Υπουργούς:
1. Οικονομικών
2. Εθνικής Άμυνας
ΘΕΜΑ: «Ξεπουλιέται η Άμυνα της Χώρας προς χάριν ιδιωτικών συμφερόντων;»
Σύμφωνα με δημοσιεύματα των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης:
«Σε μαζικό ξεπούλημα σύγχρονων οπλικών συστημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων, για την προμήθεια των οποίων το Ελληνικό Δημόσιο έχει καταβάλει ένα πακτωλό χρημάτων, εμφανίζεται να προβαίνει η Κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να «εξοικονομήσει» χρήματα.
Θυσιάζοντας, επί της ουσίας, την άμυνα και την ασφάλεια της χώρας, προκειμένου να είναι εντάξει έναντι των μνημονιακών υποχρεώσεων που έχει αναλάβει, η κυβέρνηση εξετάζει την πώληση υποβρυχίων, ξεσηκώνοντας θύελλα διαμαρτυριών και αντιδράσεων τόσο μεταξύ των στελεχών όσο και στην ηγεσία του Στρατεύματος.
Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, ο αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού Κοσμάς Χρηστίδης έχει ζητήσει ακρόαση από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, προκειμένου να του εκφράσει τις αντιρρήσεις του, αναφορικά με την προωθούμενη πώληση των δύο εκ των τριών υπερσύγχρονων υποβρυχίων τύπου 214 («Παπανικολής»), τα οποία αυτήν τη στιγμή βρίσκονται στο στάδιο της αποπεράτωσης στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.
Παράλληλα, κύκλοι του Π.Ν. αναρωτιούνται για τους πραγματικούς σκοπούς που εξυπηρετεί η συγκεκριμένη προωθούμενη πώληση, δεδομένου ότι ουδείς αρμόδιος μπήκε στον κόπο να ζητήσει τη γνώμη του ΓΕΝ για ένα θέμα που άπτεται της ναυτικής επιχειρησιακής και αποτρεπτικής δυνατότητας της χώρας στο Αιγαίο.
Πρόκειται για μια πώληση που, εάν τελικά γίνει, αναμένεται να προκαλέσει καίριο πλήγμα στη μελλοντική επιχειρησιακή ικανότητα του Πολεμικού Ναυτικού, σε μια χρονική περίοδο που η Τουρκία ενισχύει συνεχώς το δικό της αμυντικό οπλοστάσιο, εντείνοντας ταυτόχρονα την πίεση και την προκλητικότητα της έναντι της χώρα μας μέχρι του σημείου της αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας ακόμη και επί κατοικημένων νησιών του Αιγαίου. Σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν κατά τις προηγούμενες δύο ημέρες, ήδη τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά αναζητούν αγοραστή και για τα δύο υποβρύχια από τη διεθνή αγορά, υλοποιώντας έτσι σχετική πρόταση την οποία ήδη φέρεται να έχει υποβάλει ο αρμόδιος συντονιστής για τη ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία Ν. Αναστασόπουλος, προκειμένου να εξασφαλιστούν πόροι ύψους 1 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση των -ναυπηγείων. Προκειμένου, δηλαδή, να διασωθεί μια ιδιωτική επιχείρηση, το κράτος εμφανίζεται έτοιμο να «παίξει στα ζάρια» την αποτρεπτική ικανότητα της χώρα μας, την ίδια ώρα που η Τουρκία έχει παραγγείλει έξι υποβρύχια ίδιου τύπου σε ναυπηγεία της Γερμανίας!
Στο ενδεχόμενο που υλοποιηθεί η συγκεκριμένη πώληση, η χώρα μας θα μείνει με μόλις δύο σύγχρονα υποβρύχια στον στόλο της, το «Παπανικολής», που επιχειρεί ήδη, και ακόμη ένα, το οποίο αναμένεται να παραδοθεί μέσα στους επόμενους μήνες. Το εντυπωσιακό είναι, πάντως, πως η εν λόγω διαρροή πραγματοποιείται λίγες μόλις ημέρες μετά τη μελέτη της Deutsche Bank, η οποία αποτιμούσε τα υποθαλάσσια κοιτάσματα φυσικού αέριου νοτίως της Κρήτης στα 427 δισεκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων θα προέκυπτε καθαρό όφελος για το ελληνικό Δημόσιο της τάξης των 214 δισ. ευρώ.
Το ερώτημα είναι, βεβαίως, τι είδους Πολεμικό Ναυτικό θα έχουμε έως τότε για να διαφυλάξει τα συγκεκριμένα κοιτάσματα, με δεδομένο το ότι ο στόλος των ελληνικών υποβρυχίων, με εξαίρεση το «Παπανικολής», είναι αρκετά «γερασμένος».»

Επιπρόσθετα τα δημοσιεύματα αναφέρουν:

Να σημειώσουμε πως στο θέμα έδωσε τεράστια έκταση και ο τουρκικός Τύπος, η πλειονότητα του οποίου το φιλοξένησε διανθισμένο με αρκετά ειρωνικά σχόλια! Συγκεκριμένα, η τουρκική εφημερίδα «Haberturk» σχολίασε στην ιστοσελίδα της το ενδεχόμενο πώλησης των ελληνικών υποβρυχίων υπό τον εύγλωττο τίτλο «Πωλούνται τα υποβρύχια, άλλαξαν γνώμη για το Αιγαίο», αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «η Ελλάδα που δίνει μάχη με την οικονομική κρίση ψάχνει τρόπους να καλύψει τα οικονομικά κενά και τώρα συζητείται το ενδεχόμενο πώλησης δυο υποβρυχίων τα οποία ανήκουν στο Πολεμικό Ναυτικό». Σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκε και η εφημερίδα «Radikal», έχοντας τίτλο «Η Ελλάδα πωλεί ακόμη και τα υποβρύχια». Ειδικότερα, η τουρκική εφημερίδα στην ιστοσελίδα της γράφει πως «η χρεοκοπημένη Ελλάδα, που είχε αναφερθεί πως ενδέχεται να πουλήσει τα νησιά της, τώρα φαίνεται πως πουλά τα υποβρύχια της».

Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι κ. Υπουργοί:

1. Αληθεύουν τα δημοσιεύματα;
2. Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε προκειμένου να διασφαλιστεί η επιχειρησιακή ετοιμότητα του Πολεμικού Ναυτικού;
3. Μπορείτε να εξασφαλίσετε και με ποιον τρόπο τον εκσυγχρονισμό του «γερασμένου» στόλου των ελληνικών υποβρυχίων;
4. Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για την αποπεράτωση και παράδοση του συνόλου των υποβρυχίων στο Πολεμικό Ναυτικό ή ιεραρχείται την διάσωση μιας ιδιωτικής επιχείρησης πάνω από την διασφάλιση της αποτρεπτικής ικανότητας της Χώρας;
5. Πως θα αποτρέψετε την γελοιοποίηση της Χώρας λόγω της επιπόλαιας Κυβερνητικής πολιτικής σε παρόμοια σοβαρά θέματα από τον Διεθνή τύπο;
6. Εν τέλει θα διασφαλίσετε την εδαφική ακεραιότητα της Πατρίδας μας, όπως έχετε ιερό καθήκον;

Η Ερωτώσα Βουλευτής
Χρυσούλα – Μαρία Γιαταγάνα
Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης

Σχόλια