Κυριακή, 23 Δεκεμβρίου 2012

«Ανευθυνότητα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη σχετικά με τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησης σε κρατητήρια της ΕΛ.ΑΣ.»

Έπειτα από καταγγελίες της ένωσης αστυνομικών υπαλλήλων Γρεβενών, οι Βουλευτές Ραχήλ Μακρή, Χρυσούλα Γιαταγάνα και Βασίλης Καπερνάρος κατέθεσαν κοινή ερώτηση σχετικά με τις συνθήκες κράτησης αλλοδαπών σε κρατητήρια ανά τη χώρα και ιδιαιτέρως για τις περιπτώσεις Δεσκάτης και Κρανιάς Γρεβενών, όπου έχουν εντοπιστεί νοσήματα σταφυλόκοκκου και ψωρίασης σε κρατουμένους με συνέπεια να κινδυνεύει η υγεία των υπόλοιπων κρατουμένων, αστυνομικών και κατοίκων.
Παρά τις συνεχείς οχλήσεις των Ενώσεων των Αστυνομικών οι αρμόδιες αρχές δεν έχουν μεριμνήσει με αποτέλεσμα το πρόβλημα να διογκώνεται και να τίθεται σε κίνδυνο η δημόσια υγεία.
Ακολουθεί το ακριβές κείμενο της ερώτησης:
ΕΡΩΤΗΣΗ-ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ
ΠΡΟΣ τους κ.κ Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

ΘΕΜΑ: «Υγειονομικές βόμβες σταφυλόκοκκου και ψωρίασης στα κρατητήρια Δεσκάτης και Κρανιάς Γρεβενών»

Σύμφωνα με το υπ’ αριθμ. 100/9/1 4-12-2012 έγγραφο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Γρεβενών, στα κρατητήρια των αστυνομικών υπηρεσιών της Τ.Δ.Λ. Δεσκάτης και Κ.Δ.Λ. Κρανιάς, λαμβάνει χώρα το απαράδεκτο γεγονός της μακροχρόνιας κράτησης αλλοδαπών που δεν πληρούν τις διατυπώσεις παραμονής στην χώρα μας.

Σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλονται στο έγγραφο, οι αλλοδαποί κρατούμενοι διαβιούν σε απολύτως ακατάλληλες συνθήκες κράτησης, σε υπόγειους χώρους, χωρίς εξαερισμό, χωρίς φυσικό φωτισμό, χωρίς θέρμανση και χωρίς τη δυνατότητα προαυλισμού, με αποτέλεσμα οι εξευτελιστικές αυτές για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια συνθήκες διαβίωσης να έχουν επιφέρει βλάβη στη υγεία των κρατουμένων, οι οποίοι σύμφωνα με επίσημες ιατρικές γνωματεύσεις νοσούν από ψωρίαση και σταφυλόκοκκο.

Παρά τις συνεχείς προσπάθειες της Ομοσπονδίας για επίλυση του θέματος, μέσω παρέμβασης της πολιτικής ηγεσίας, δεν έχει υπάρξει ουσιαστική αντιμετώπιση της κατάστασης με αποτέλεσμα τα αστυνομικά κρατητήρια να έχουν μετατραπεί σε «υγειονομικές βόμβες» με επιπτώσεις τόσο στην υγεία των κρατουμένων όσο και στην υγεία των αστυνομικών που έχουν και την ευθύνη της κράτησής τους.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτώνται οι κ.κ Υπουργοί:

 1. Αληθεύουν οι καταγγελίες της ένωσης αστυνομικών υπαλλήλων Γρεβενών σχετικά με την κράτηση υπό απέλαση αλλοδαπών στα κρατητήρια της Τ.Δ.Λ. Δεσκάτης και Κ.Δ.Λ. Κρανιάς κάτω από άθλιες και ανεπίτρεπτες για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια συνθήκες κράτησης;

 1. Αν ναι, πόσοι αλλοδαποί και για πόσο χρονικό διάστημα κρατούνται στα συγκεκριμένα κρατητήρια και για ποιο λόγο;

 1. Βάση ποιων διατάξεων του Νόμου κρατούνται σε κρατητήρια για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα αλλοδαποί υπό απέλαση και τι ορίζει ο νόμος για τις συνθήκες κράτησή τους;

 1. Υπάρχουν επίσημες γνωματεύσεις γιατρών ότι οι εν λόγω κρατούμενοι πάσχουν από ψώρα και σταφυλόκοκκο;

 1. Aν ναι, ακολουθείται κάποια θεραπεία και από ποιον καλύπτονται τα έξοδα;

 1. Τηρούνται οι συνθήκες ασφάλειας και υγιεινής για τους Έλληνες αστυνομικούς που είναι επιφορτισμένοι με την φύλαξη των εν λόγω κρατουμένων;

 1. Για ποιο λόγο οι εν λόγω κρατούμενοι φυλάσσονται για τόσο μακρύ χρονικό διάστημα και ποιος ευθύνεται γι’ αυτό;

 1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε προκειμένου να απελαθούν οι εν λόγω κρατούμενοι;

 1. Tι σκοπεύετε να κάνετε για την εξάλειψη των ασθενειών των κρατουμένων και τη δημιουργία κατάλληλων συνθηκών κράτησης που θα σέβονται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα;

 1. Υπάρχει η πρόθεση του Υπουργείου να μεταφερθούν οι υπό απέλαση αλλοδαποί σε άλλους χώρους;

 1. Τι προτίθεστε να κάνετε για την διασφάλιση της υγιεινής των Ελλήνων αστυνομικών;

 1. Γνωρίζετε ότι καταστρατηγούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα που προβλέπονται στις διεθνείς συνθήκες;

Επίσης ζητείται η κατάθεση στην Ελληνική αντιπροσωπεία των κάτωθι εγγράφων:

 1. Τις αποφάσεις με τις οποίες κρατούνται στα Τ.Δ.Λ. Δεσκάτης και Κ.Δ.Λ. Κρανιάς υπό απέλαση αλλοδαποί.

 1. Τον νόμο με τον οποίο προβλέπεται η κράτηση σε κρατητήρια υπό απέλαση αλλοδαποί.

 1. Οι ιατρικές γνωματεύσεις που αναφέρονται στο έγγραφο της ένωσης αστυνομικών υπαλλήλων Γρεβενών.


1 σχόλιο:

 1. Φαίνεται ότι οι ερωτώντες βουλευτές αγνοούν το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε χαβούζα, όπου, οι άσπονδοι φίλοι μας,πετούν και θα εξακολουθήσουν να πετούν, όλους όσους δεν έχουν στον ήλιο μοίρα, μέχρις ότου εξαφανιστεί δια παντός από τη χώρα αυτή η καταραμένη φυλή των Ελλήνων.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.