Στα χέρια της τρόικας και όλες οι καταθέσεις!

Σε γιγάντια επιχείρηση «φακελώματος» των Ελλήνων καταθετών προχωρά η τρόικα, αξιοποιώντας όλες τις πρόσθετες πληροφορίες που οι τελευταίοι γνωστοποιούν στις τράπεζες, με βάση το σύστημα που θέσπισε παλαιότερα η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ).
Το θέμα ήρθε στην επιφάνεια από ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή προς τον κοινοτικό επίτροπο Ολι Ρεν.
Ο τελευταίος στην απάντησή του παραδέχεται ότι δημιουργείται ένα κεντρικό μητρώο τραπεζικών λογαριασμών, το οποίο «θα είναι ιδιαίτερα ευεργετικό για την υποστήριξη της επιβολής του νόμου». Με το πρόσχημα της καταπολέμησης του ξεπλύματος μαύρου χρήματος και της φοροδιαφυγής, η «Ομάδα Δράσης» του γνωστού Χορστ Ράιχενμπαχ, σε συνεργασία με τις ελληνικές Αρχές, θα συγκεντρώσει πλήρη στοιχεία για τις καταθέσεις και την κίνηση λογαριασμών των Ελλήνων πολιτών.
Η πρόσβαση και η επεξεργασία των στοιχείων θα γίνεται αρχικά εντός Ελλάδος, γεγονός όμως που δεν διασφαλίζει το απόρρητο των πληροφοριών, οι οποίες κάλλιστα θα μπορούσαν να διαρρεύσουν στο εξωτερικό, αν συνυπολογιστεί ο αυξανόμενος ρόλος των δανειστών στη διαχείριση της χώρας.
Οπως καθόρισε η απόφαση του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γ. Προβόπουλου, για τη διασταύρωση των εισοδημάτων τα φυσικά πρόσωπα θα πρέπει να επιδεικνύουν εκκαθαριστικό σημείωμα, ενώ τα νομικά πρόσωπα ή οι επιτηδευματίες θα πρέπει να επιδεικνύουν τη δήλωση εισοδήματος και την επιβεβαίωση πληρωμής του φόρου.
Η σχετική υποχρέωση αφορά τόσο νέους όσο και υφιστάμενους πελάτες των τραπεζών, έστω κι αν αυτοί συναλλάσσονται για μόνο μία φορά, ενώ οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες από τον νόμο να ζητούν την επικαιροποίηση των εγγράφων αυτών και να τηρούν αντίγραφά τους.
Σύμφωνα με την απόφαση της ΤτΕ, οι πελάτες που εμφανίζονται απρόθυμοι να προσκομίσουν το εκκαθαριστικό της φορολογικής του δήλωσης, προκειμένου η Τράπεζα να διαμορφώσει το συναλλακτικό προφίλ τους, θα πρέπει να θεωρούνται ύποπτοι για φοροδιαφυγή.
Στην ίδια κατηγορία εντάσσονται και οι πελάτες που εμφανίζουν κατά την αίτηση χορήγησης δανείου εισοδήματα που δεν δικαιολογούνται από τη φορολογική τους δήλωση.
Στο μεταξύ, την ώρα που η τρόικα απαιτεί πλήρη διαφάνεια για τους καταθέτες εντός Ελλάδος, το άνοιγμα των λογαριασμών στην Ελβετία μετατίθεται για το 2013. Οπως δήλωσε χθες ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης, «αν όλα πάνε καλά, στις αρχές του 2013 η χώρα θα είναι έτοιμη να υπογράψει τη συμφωνία με την Ελβετία για τη φορολόγηση των ελληνικών καταθέσεων».
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Σχόλια