Δωράκι στους υπαλλήλους της Βουλής..

Γιώργος Λυκουρέντζος

Με επιβεβαίωση ότι το ενιαίο μισθολόγιο έχει καταργηθεί στην πράξη και ότι στο Δημόσιο οι μισθοί είναι πολλών ταχυτήτων μοιάζει η χθεσινή ανακοίνωση της κυβέρνησης για εξομοίωση των αποδοχών των υπαλλήλων της Βουλής με αυτών του υπουργείου Οικονομικών. Το ερώτημα που προκύπτει είναι εύλογο: «Προς τι η διατύπωση για εξομοίωση με τους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών, αν αυτοί είναι ενταγμένοι στο ενιαίο μισθολόγιο;».
Ωστόσο κανένας από τους αρμοδίους του υπουργείου Οικονομικών δεν μπόρεσε ή δεν θέλησε να απαντήσει.
Το μυστικό φαίνεται ότι κρύβεται στα επιδόματα και στις μειώσεις στις αποδοχές των υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίες πάγωσαν με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου τον Νοέμβριο, καταργώντας έτσι στην ουσία τις προβλέψεις περί ενιαίου μισθολογίου. Φαίνεται αυτό και από την ίδια την ανακοίνωση της γραμματείας της κυβέρνησης, η οποία, μολονότι ο νόμος για το ενιαίο μισθολόγιο ορίζει ότι τα επιδόματα θα είναι ίδια για όλους, κάνει ειδική αναφορά στα επιδόματα του υπουργείου Οικονομικών αφήνοντας να εννοηθεί ότι εκεί υπάρχουν και άλλα επιδόματα που δεν ισχύουν στο υπόλοιπο Δημόσιο!
«Με τροπολογία που θα ενταχθεί στο φορολογικό μετά τις γιορτές, από 1/1/2013 οι πάσης φύσεως τακτικές αποδοχές και επιδόματα των υπαλλήλων της Βουλής εξομοιώνονται με τις πάσης φύσεως τακτικές αποδοχές και επιδόματα των υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών» αναφέρει η ανακοίνωση της γραμματείας της κυβέρνησης. Στην ίδια ανακοίνωση ορίζεται ότι οι υπερωρίες στη Βουλή περιορίζονται σε 52 από τις περίπου 60 που έπαιρναν οι υπάλληλοι της Βουλής.
Για να φτάσει η κυβέρνηση, πάντως, σε αυτήν την ανακοίνωση φαίνεται ότι προηγήθηκε ακόμη μία σύγκρουση ανάμεσα στον γραμματέα της κυβέρνησης Τάκη Μπαλτάκο και στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα. Ασφαλείς πληροφορίες λένε ότι οι δύο άνδρες διαφώνησαν, καθώς ο κ. Σταϊκούρας ήθελε να μην αναφέρει το υπ. Οικονομικών και να ορίσει ότι θα ισχύει ό,τι για το υπόλοιπο Δημόσιο. Η σθεναρή αντίσταση του κ. Μπαλτάκου, ωστόσο, ανάγκασε τον κ. Σταϊκούρα να αλλάξει τη ρύθμιση και να εξομοιώσει μισθολογικά τους υπαλλήλους της Βουλής με τους υπαλλήλους του υπουργείου του, χωρίς ωστόσο κανένας να μπορεί να πει τι σημαίνει αυτό στην πράξη.
Μάλιστα, αίσθηση προκάλεσε ότι οι υπάλληλοι της Βουλής, εν αντιθέσει με τις προηγούμενες εκρήξεις τους, χθες κράτησαν πολύ χαμηλούς τους τόνους, ενώ στα μεταξύ τους πηγαδάκια δεν απέκλειαν η ρύθμιση να είναι εν τέλει ευνοϊκή γι’ αυτούς, αφού, όπως έλεγαν χαρακτηριστικά, «όλη η πιάτσα γνωρίζει ότι οι υπάλληλοι του Οικονομικών είναι οι καλύτερα αμειβόμενοι δημόσιοι υπάλληλοι». Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν, μάλιστα, δεν έκαναν την παραμικρή αναφορά στην ουσία της ρύθμισης, αλλά πέταξαν το μπαλάκι στον Πρόεδρο της Βουλής για το αυτοδιοίκητο της Βουλής.
Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου αναφερόμενος στην εξομοίωση των μισθών των υπαλλήλων της Βουλής με εργαζομένων του υπουργείου Οικονομικών τόνισε ότι εφαρμόζονται οι δεσμεύσεις του πρωθυπουργού για να μην υπάρχουν εργαζόμενοι δύο ταχυτήτων. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣχόλια