Τετάρτη, 26 Δεκεμβρίου 2012

Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας κερδοσκοπίας...


Ποιοι και πως έβγαλαν πάνω από 500 εκατ.$ κέρδος απ την επαναγορά του ελληνικού χρέους...
Δείτε το βίντεο..
Μπορεί οι Έλληνες να γίνονται όλο και φτωχότεροι όμως το ελληνικό πρόβλημα συνεχίζει να μοιράζει τρελά κέρδη στους κερδοσκόπους. Το παράδειγμα του hedge fund «Third Point» που αποκόμισε το αστρονομικό ποσό των 500 εκατ.δολαρίων από την διαδικασία επαναγοράς ελληνικού χρέους γίνεται πρώτο θέμα στην σημερινή έντυπη έκδοση της οικονομικής εφημερίδας Financial Times.
Ήδη, εδώ και λίγα εικοσιτετράωρα, το Third Point είναι κατά 500 εκατομμύρια δολάρια πλουσιότερο κι αυτό επειδή -σύμφωνα με τους Financial Times- πόνταρε στη μη αποχώρηση της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ, και… κέρδισε το παραπάνω ποσό.
Το Third Point συμμετείχε στην επαναγορά, πιστεύοντας στη «σωτηρία» της Ελλάδας, με αποτέλεσμα μία άνευ προηγουμένου κερδοσκοπία και ενώ άλλα hedge funds της παγκόσμιας σκηνής έχουν υποστεί βαριά «ήττα» από την κρίσης στην Ευρωζώνη.
Όπως γράφουν οι Financial Times, η Third Point είναι το μεγαλύτερο hedge fund που διατηρεί ελληνικά ομόλογα.
Η ελληνική κυβέρνηση αντάλλαξε τα ομόλογά της έναντι 34 λεπτών, στο ένα τρίτο της ονομαστικής αξίας τους, ενώ ο Νταν Λεμπ τα είχε αγοράσει προς μόλις 17 λεπτά (τον περασμένο Ιούλιο βάσει της τιμής) και τόσο απλά σε μερικούς μήνες διπλασίασε τα κέρδη του.
Η εταιρία αποφάσισε να διατηρήσει τα ομόλογα που είχε αγοράσει το καλοκαίρι γιατί ο Λεμπ πίστευε πως η τιμή τους θα αυξανόταν το 2013.
Η εταιρία του Λεμπ άρχισε να αγοράζει ομόλογα του ελληνικού δημοσίου στις αρχές του 2012 και αφού είχε κερδίσει από το πορτογαλικό χρέος
Οι άνθρωποι που δουλεύουν πλάι στον 51χρονο ιδιοκτήτη του Third Point, Dan Loeb, που θεωρείται ένας από τους καλύτερους και πιο επιτυχημένους hedge fund managers στις ΗΠΑ, προβλέπουν ότι το έδαφος θα παραμείνει πρόσφορο για το hedge fund που διοικούν. Δεν είναι καθόλου τυχαίο, ότι το ενδιαφέρον τους προς την Ελλάδα αυξάνεται συνεχώς.
Μάλιστα, οι Financial Times σημειώνουν πως οι άνθρωποι του Loeb είναι σε συνεχή επικοινωνία με την Αθήνα, ώστε να μαθαίνουν πράγματα από πρώτο χέρι και να είναι σε θέση να κάνουν τις δικές τους εκτιμήσεις για τις επενδύσεις τους στο μέλλον. Δεν αποκλείεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να ενδιαφερθούν για εκ νέου επαναγορά ελληνικών ομολόγων εντός του 2013.
Στο ρεπορτάζ των Financial Times αναφέρεται ότι οι αναλυτές της Third Point έχουν διατηρήσει στενές επαφές με Έλληνες πολιτικούς και συμβούλους και βρίσκονται σε συνεχείς συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση. protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.