Πέμπτη, 20 Δεκεμβρίου 2012

Ποιοι θα κερδίσουν το "φθηνό" ρεύμα!

Τη διεύρυνση του κοινωνικού τιμολογίου στο ηλεκτρικό ρεύμα, ώστε οι εκπτώσεις (μέχρι και 35%) να ισχύουν για το σύνολο της κατανάλωσης όσων νοικοκυριών εντάσσονται σ' αυτό, αντί για τις πρώτες 800 κιλοβατώρες (kWh) που ισχύει σήμερα, εισηγείται στην κυβέρνηση η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ). Η εισήγηση αποτελεί και μια προσπάθεια να «χρυσωθεί το χάπι» με τις επικείμενες αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού, που αναμένεται να συζητηθούν σήμερα σε συνεδρίαση της ΡΑΕ.
Υπενθυμίζεται ότι η διοίκηση της ΔΕΗ έχει ζητήσει αυξήσεις μέχρι 49% (μεσοσταθμικά μέχρι 25%) για το 2013, αλλά εκτιμάται ότι η απόφαση της ΡΑΕ θα περιορίσει τις απαιτήσεις της εταιρίας.
Σήμερα στο Κοινωνικό Τιμολόγιο έχουν ενταχθεί περί τα 300.000 νοικοκυριά, ενώ εκτιμάται ότι ο αριθμός τους μπορεί να διπλασιαστεί.

Δικαιούχοι της πρώτης κατηγορίας (ΚΟΤ Ι) είναι oικογένειες με ετήσιο συνολικό εισόδημα μικρότερο από το ποσό των 12.000 ευρώ και με τετραμηνιαία κατανάλωση 200-1.400 kWh, και τρίτεκνοι με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μικρότερο από το ποσό των 22.500 ευρώ και με τετραμηνιαία κατανάλωση 200-1.600 kWh.

Δικαιούχοι της δεύτερης κατηγορίας (ΚΟΤ ΙΙ) είναι οι μακροχρόνια άνεργοι (για συνεχές χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 12 μηνών την 30ή Νοεμβρίου εκάστοτε έτους), με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μικρότερο από 12.000 ευρώ και με τετραμηνιαία κατανάλωση 200-1.400 kWh, καθώς και άνθρωποι με αναπηρία 67% και άνω ή άτομα που τα βαρύνουν προστατευόμενα μέλη με αναπηρία 67% και άνω, με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μικρότερο από το ποσό των 22.500 ευρώ και με τετραμηνιαία κατανάλωση 200-1.600 kWh.

Η έκπτωση αφορά μόνο την κύρια κατοικία του δικαιούχου. Με την πρόταση της ΡΑΕ τα νοικοκυριά θα έχουν σημαντικά οφέλη, αφού θα πληρώνουν με έκπτωση το σύνολο της κατανάλωσης (εντός των ορίων που προαναφέρονται) αντί για τις πρώτες 800 κιλοβατώρες. Στο θέμα των τιμολογίων επανήλθε χθες η διοίκηση της ΓΕΝΟΠ, η οποία υποστηρίζει ότι «εάν το Ελληνικό Δημόσιο και δύο εταιρίες ακόμα πληρώσουν τα 360.000.000 ευρώ που χρωστούν στο κορόιδο τη ΔΕΗ, όχι μόνο δεν θα χρειαστεί καμία αύξηση, απεναντίας, θα μπορούμε να δίνουμε ρεύμα δωρεάν σε όσους συνανθρώπους μας καταναλώνουν από 400 έως 1.000 kWh το τετράμηνο». Στη συγκεκριμένη κατηγορία κατανάλωσης εντάσσονται περί τα 2.000.000 νοικοκυριά, εξαιρουμένων των εξοχικών, σύμφωνα με τη ΓΕΝΟΠ.

Οσο για τις πληροφορίες περί κατάργησης του νυχτερινού τιμολογίου, στη ΔΕΗ διαψεύδουν αυτό το ενδεχόμενο, καθώς το μέτρο, εκτός από κοινωνικά οφέλη, έχει και περιβαλλοντικά, ενώ στηρίζει (κατά το δυνατόν) την ομαλή λειτουργία του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.