«Η ανάκαμψη στην Ελλάδα θα διαρκέσει 1-2 δεκαετίες»


H μακρά περίοδος ανάκαμψης που θα χρειαστεί η Ελλάδα, οι φοροφυγάδες που διαφεύγουν και το δημοψήφισμα στην Αίγυπτο είναι τα θέματα της σημερινής επισκόπησης τύπου.
O επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Βέρνερ Χόιερ, πιστεύει πως η Ελλάδα θα χρειαστεί μια μακρά περίοδο εξυγίανσης. «Η περίοδος ανάκαμψης θα διαρκέσει ακόμα μία με δύο δεκαετίες»
δήλωσε ο πρώην πολιτικός των Φιλελευθέρων και πρώην υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξή του στην Berliner Zeitung. Ο κ. Χόιερ που διοικεί την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων εδώ και ένα χρόνο δήλωσε στην εφημερίδα, πως μετά την τελευταία σύνοδο κορυφής της ΕΕ, η πολιτική έδειξε έλλειψη θάρρους να «πάει πολιτικά μπροστά την Ευρώπη» σε αυτή την περίοδο της ευρωκρίσης. «Έχουμε τον μηχανισμό στήριξης ESM, o Μάριο Ντράγκι, επικεφαλής της ΕΚΤ, με το πρόγραμμα ομολόγων αγόρασε χρόνο, τον οποίο τώρα οι πολιτικοί πρέπει να χρησιμοποιήσουν».
«Οι φοροφυγάδες διαφεύγουν συχνά» είναι ο τίτλος ρεπορτάζ που φιλοξενεί η Stuttgarter Zeitung. «Συχνά οι αρχές δεν μπορούν να εισπράξουν τα χρήματα διότι οι επιχειρήσεις έχουν ήδη πτωχεύσει ή διότι οι οφειλέτες δεν ζουν πια. Η Τρόικα πιστεύει ότι μπορεί να συγκεντρωθεί το 15 με 20% των οφειλών. Τα υπόλοιπα θα πρέπει να διαγραφούν, τονίζουν οι ελεγκτές. Οι αρχές θα πρέπει να συγκεντρωθούν σε υποθέσεις που μπορούν να φέρουν επιτυχία. Μια 'πικάντικη' λεπτομέρεια είναι ότι πολλές ελληνικές δημόσιες επιχειρήσεις βρίσκονται στο στόχαστρο των αρχών. Ο μεγαλύτερος οφειλέτης του δημοσίου με 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ είναι ο ΟΣΕ».
Για το δημοψήφισμα στην Αίγυπτο
Σκηνές καθημερινές πλέον στην ΕλλάδαΣκηνές καθημερινές πλέον στην Ελλάδα
Με το δημοψήφισμα στην Αίγυπτο ασχολείται μεγάλη μερίδα του γερμανόφωνου τύπου. Νικητές είναι οι Ισλαμιστές και ηFrankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Τα δυο τρίτα των ψηφοφόρων, με μια συμμετοχή που φτάνει στο 33%, ψήφισαν υπέρ και το αποτέλεσμα είναι σαφές. Εντούτοις κανείς δεν μπορεί να μιλήσει για ένα δημοκρατικό θρίαμβο. Όταν τα δύο τρίτα των ψηφοφόρων απέχουν τίθεται φυσικά το ερώτημα της νομιμοποίησης του νέου Συντάγματος».
Η Westdeutsche Zeitung βλέπει στην έκβαση του δημοψηφίσματος μια ευκαιρία για την αντιπολίτευση. «Εδώ βρίσκεται μια ευκαιρία για την διαλυμένη αντιπολίτευση. Φιλελεύθεροι, Αριστεροί και Χριστιανοί πρέπει μαζί να φτιάξουν ένα πολιτικό σχέδιο, το οποίο θα εξασφαλίζει στους Αιγύπτιους εισόδημα, παιδεία και μια καλύτερη ιατρική περίθαλψη».
Τέλος για το ίδιο θέμα η Süddeutsche Zeitung γράφει: «Η νομιμοποίηση του Μούρσι δεν χωρά πλέον αμφισβήτηση. Με αυτή την πραγματικότητα, η οποία έχει ομοιότητες με την κατάσταση στην Τυνησία, θα πρέπει πολλοί Αμερικανοί ή Ευρωπαίοι να συμφιλιωθούν… Η ισλαμοποίηση της καθημερινότητας, η οποία είχε ξεκινήσει εδώ και χρόνια ήδη από το καθεστώς Μουμπάρακ, θα συνεχιστεί. Το μέλλον της Αιγύπτου και του ισλαμικού κόσμου δεν θα καθορίζεται πλέον από τις επιθυμίες της Δύσης». Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου. πεύθ.σύνταξης: Δήμητρα Κυρανούδη. Deutsche Welle

Σχόλια