Αβέβαιο το αποτέλεσμα της επαναγοράς ομολόγων εκτιμά το IIF

Θετικά αποτίμησε το Διεθνές Χρηματοοικονομικό Ινστιτούτο (IIF) σε συνεδρίαση των οργάνων του στη Νέα Υόρκη τις αποφάσεις του Eurogroup για την Ελλάδα, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι η αβεβαιότητα παραμένει. Συγκεκριμένα, επισημαίνεται ότι το αποτέλεσμα της επαναγοράς των ομολόγων, αλλά και η οριστική έγκριση της δόσης παραμένουν αβέβαια.  
Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα επαναγοράς, ειδικότερα, σημειώνει ότι πρέπει να γίνει σε καθαρά εθελοντική βάση.

Το IIF αποτιμά θετικά τις αποφάσεις του Eurogroup για την Ελλάδα, εστιάζοντας στη μείωση των επιτοκίων των διμερών δανείων, στην επέκταση των ωριμάνσεων των δανείων του EFSF και στην επιστροφή μέρους των κερδών που καταγράφει η ΕΚΤ από τις επενδύσεις της στα ελληνικά ομόλογα.

Το IIF αναφέρει ότι πέρα από τις σκληρές προσπάθειες που καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονομία, επιπλέον παράγοντας που θα παίξει ρόλο στην χρηματοδότηση της χώρας αποτελεί η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος επαναγοράς ελληνικού χρέους.


Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, για την Ευρωζώνη η επαναγορά του ελληνικών ομολόγων αποτελεί καθοριστικό παράγοντα προκειμένου να περιοριστεί το ελληνικό χρέος σε σχέση με το ΑΕΠ, ενώ επισημαίνεται ότι η επαναγορά θα πρέπει να γίνει σε καθαρά εθελοντική βάση από τους κατόχους.


Στο πλαίσιο αυτό το Διεθνές Χρηματοοικονομικό Ινστιτούτο αναφέρει ότι το αποτέλεσμα της επαναγοράς, αλλά και η οριστική έγκριση της δόσης παραμένουν αβέβαια.


«Σε κάθε περίπτωση ο πλέον κατάλληλος δρόμος για την βιωσιμότητα του χρέους είναι η επιστροφή στην ανάπτυξη», σημειώνει το IΙF στην ανακοίνωσή του.

Σχόλια