Συγκρατημένη αισιοδοξία ενόψει Eurogroup

Mία ημέρα πριν από την συνεδρίαση του Eurogroup το Βερολίνο επιδίδεται σε επίδειξη ψυχραιμίας με τον υφυπ. Οικονομικών Στέφεν Κάμπετερ, να μην αποκλείει αναβολή της απόφασης.
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα μπορούσαν να αναβάλουν την επιδιωκόμενη για αύριο απόφαση. «Εάν αύριο βράδυ δεν επιτευχθεί συμφωνία, θα επιτευχθεί αργότερα», δήλωσε ο Στέφεν Κάμπετερ, προσθέτοντας ότι «η πίεση για τη λήψη απόφασης δεν οφείλεται στο χρόνο, αλλά στα μη συμπίπτοντα πραγματικά δεδομένα».

«Εάν αύριο βράδυ δεν επιτευχθεί συμφωνία, θα επιτευχθεί αργότερα», δήλωσε ο Στέφεν ΚάμπετερΜίγμα μέτρων με έμφαση στην επαναγορά ομολόγων
«Εάν αύριο βράδυ δεν επιτευχθεί συμφωνία, θα επιτευχθεί αργότερα», δήλωσε ο Στέφεν Κάμπετερ
Από την άλλη πλευρά οι περισσότεροι αναλυτές είναι συγκρατημένα αισιόδοξοι πως θα υπάρξει πρόοδος, η οποία θα συγκεκριμενοποιήσει την ημερομηνία της τελικής απόφασης για την εκταμίευση της δόσης, χωρίς ωστόσο να σφραγίζεται η βιώσιμη λύση, όπως την εννοεί το ΔΝΤ.
Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο θέλουν το Eurogroup να αποφασίζει αύριο ένα μίγμα μέτρων, με τα οποία θα καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό. Σα αυτά θα δίνεται έμφαση στον συνδυασμό: παράταση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων, δραστική μείωση των επιτοκίων, επιστροφή των κερδών της ΕΚΤ από τα ομόλογα και επαναγορά χρέους στη δευτερογενή αγορά. Στο σενάριο της επαναγοράς φέρεται να ποντάρει πολύ το Βερολίνο. Σύμφωνα με το Reuters, το οποίο επικαλείται καλά πληροφορημένες πηγές, η Αθήνα θα επαναγοράσει τουλάχιστον τα μισά από τα ομόλογα της στη δευτερογενή αγορά, στο 25% της ονομαστικής τους αξίας. Με την «οικειοθελή επαναγορά» των ομολόγων θα μπορούσε να μειωθεί το ποσοστό του ελληνικού χρέους κατά 11%. Υπενθυμίζεται ότι ιδιώτες πιστωτές έχουν ακόμη στα χέρια τους ελληνικά ομόλογα ονομαστικής αξίας 60 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με γερμανικού υπολογισμούς η επαναγορά θα κόστιζε περίπου 7,5 δισ. ευρώ.

Deutsche Welle

Σχόλια