Σκιώδης διακυβέρνηση

Γράφει ο Βασίλης Βιλιάρδος
Στο θέμα της «διάσωσης» της Ελλάδας, ο εμφύλιος πόλεμος μεταξύ των «συστατικών μελών» της Τρόικα, φαίνεται να συνεχίζεται και να οδηγείται στα άκρα - υποκινούμενος πιθανότατα από τη Γερμανία.

Ειδικότερα το ΔΝΤ, αλλάζοντας ξαφνικά στάση, ανακοίνωσε....


ότι δεν θα δανείσει άλλα χρήματα στην Ελλάδα, ενώ θα αποσυρθεί από τις ενέργειες διάσωσης της, εάν η ΕΕ, καθώς επίσης η ΕΚΤ, δεν αποδεχτούν μία δεύτερη διαγραφή μεγάλου μέρους των χρεών της (κάτι που μάλλον θα ερμηνευόταν από τις αγορές ως μία ήττα του ευρώ απέναντι στο δολάριο).

Παράλληλα, το ΔΝΤ εμφανίζεται βέβαιο σχετικά με το ότι, η Ελλάδα θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να θέσει σε εφαρμογή το καινούργιο πρόγραμμα λιτότητας, καθώς επίσης ότι απαιτούνται περισσότερα χρήματα για να τα καταφέρει. Η αιτία, κατά το ΔΝΤ, είναι η πολύμηνη εκλογική περίοδος, καθώς επίσης η κατά πολύ βαθύτερη του αναμενομένου ύφεση, η οποία ξεπέρασε τις προβλέψεις του.


Από την άλλη πλευρά, οι Ευρωπαίοι προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο – έτσι ώστε να δουν τι θα συμβεί στην Ισπανία και στην Ιταλία. Ενδεχομένως δε η Γερμανία να θέλει να καθυστερήσει τις αποφάσεις της, για μετά τις δικές της εκλογές (Φθινόπωρο του 2013), γνωρίζοντας πολύ καλά το μέγεθος των προβλημάτων (η διάσωση της Α. Γερμανίας εκ μέρους της Δυτικής κόστισε περί τα 2 τρις €, διήρκεσε πάνω από 10 χρόνια, ενώ δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί).


Το ΔΝΤ όμως, δεχόμενο μεγάλες πιέσεις από ορισμένα μέλη του (Ρωσία, Κίνα, Σ. Αραβία και Ιαπωνία), δεν συμφωνεί καθόλου με την τακτική των Ευρωπαίων, απαιτώντας άμεση διαγραφή μέρους του χρέους της Ελλάδας – με την αιτιολογία ότι, η χώρα κινδυνεύει να καταρρεύσει από το βάρος του δανεισμού (ενδεχομένως παρασέρνοντας μαζί της το Νότο, το «άρρωστο» τραπεζικό σύστημα της ΕΕ και στη συνέχεια ολόκληρο τον πλανήτη).


Παράλληλα, απαιτείται η πλήρης υποταγή της Ελλάδας, η ολοκληρωτική κατάλυση καλύτερα της εθνικής της κυριαρχίας, καθώς επίσης η αυστηρή εποπτεία της – με τις δόσεις να κατατίθενται σε ένα ειδικό ταμείο εκτός Ελλάδας, μαζί με μεγάλο μέρος των φορολογικών εσόδων της.


Οφείλουμε να υπενθυμίσουμε εδώ ότι, η πρώτη διαγραφή χρέους της χώρας μας ήταν ότι χειρότερο θα μπορούσε τότε να αποφασισθεί - ενώ, εάν αφαιρεθούν από τα 100 δις € της διαγραφής (haircut) τα 50-100 δις € που θα χρειαστούν οι χρεοκοπημένες από τη διαγραφή ελληνικές τράπεζες, τα 21 δις € των δημοσίων ταμείων, καθώς επίσης τα υπόλοιπα ελληνικά χρήματα (οργανισμοί, ιδιώτες επενδυτές κλπ.), θα κατανοήσουμε πολύ καλύτερα την τότε απύθμενη ανοησία.


Εντελώς απροσδόκητα λοιπόν ο «λευκός ιππότης», αυτός ο οποίος (δήθεν) αγωνίζεται υπέρ της Ελλάδας, είναι ο μπράβος των τοκογλύφων και ο καταστροφέας δεκάδων κρατών στο παρελθόν: το ΔΝΤ (το οποίο φαίνεται πως σχεδιάζει πια η Γερμανία να εκδιώξει από την επικράτεια της - από την Ευρωζώνη δηλαδή, αντικαθιστώντας το με το ESM).


Το γεγονός αυτό τεκμηριώνει την άποψη μας από το παρελθόν σχετικά με το ότι, η Ελλάδα, υπό τη σκιώδη διακυβέρνηση των δανειστών της, ευρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα, ανάμεσα σε δύο πυρά: με τη Γερμανία από τη μία πλευρά και τις Η.Π.Α. από την άλλη, να συνεχίζουν να μάχονται στα εδάφη της. 

citypress-gr

Σχόλια